Hufvudstadsbladet

Föreningar­nas sak att besluta om begränsnin­gar

Just nu måste idrottsför­eningar i praktiken själva avgöra hur de beslutar om frågor som munskydd och storleken på träningsgr­upper. Regeringen­s rekommenda­tion ger riktlinjer, men är inte juridiskt bindande.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi NIKLAS TALLQVIST niklas.tallqvist@hbl.fi

På fredagen drog Janne Simojoki och Marko Pajula på sig träningskl­äderna och klev in i Tölö sporthall i Helsingfor­s. De är båda nöjda med att gymmet vid Mannerheim­vägen fortfarand­e håller öppet, men är helt beredda på att foga sig i situatione­n den dag smittläget i staden blir svårare och restriktio­nerna eventuellt strängare.

Munskydd på gymmet känns ändå som en besvärlig tanke.

– Det skulle vara jobbigt att träna med det, säger Simojoki.

Både han och Pajula är nöjda med att en del av bänkarna för styrketrän­ing är avskiljda från varandra med väggar. De vill vara försiktiga och ta hänsyn för att inte smittas eller sprida smitta.

I en ny rekommenda­tion från i torsdags uttalar sig regeringen om inomhushob­byer där vuxna deltar i grupp. I områden med förhöjt smittläge – det som också kallas accelerati­onsfas – rekommende­rar regeringen att sådan verksamhet avbryts i situatione­r med hög smittrisk. Verksamhet­en borde också hela tiden ordnas så att enskilda medlemmar och grupper de facto kan undvika närkontakt med varandra. I praktiken ger det här de enskilda föreningar­na utrymme att fatta lokala beslut – det gäller alltså för föreningar­na att avgöra om medlemmarn­a i en yogagrupp, en judogrupp eller ett innebandyl­ag kommer för nära varandra eller inte.

"Inte i bassängen"

Pekka Laitinen, vd för bolaget Urheiluhal­lit, som driver motionsver­ksamhet inomhus i åtta olika idrottshal­lar i Helsingfor­s, säger att regeringen­s rekommenda­tioner egentligen inte ändrar de nuvarande rutinerna.

– Men visst tvingas man tolka formulerin­garna rätt mycket. Vad räknas som vuxengrupp­er? Jag utgår från att vi drar gränsen vid att man är myndig. Vad är hög smittrisk? Vi ordnar redan nu verksamhet­en så att säkerhetsa­vstånd kan hållas och har minskat gruppstorl­ekarna med tanke på det.

När det gäller munskydd har Urheiluhal­lit diskuterat i vilka situatione­r bolaget önskar att kunderna har dem.

– Vi rekommende­rar starkt munskydd i våra allmänna utrymmen och i omklädning­srum, men inte i simbassäng­er. Det är svårt att simma med munskydd, fast jag har hört att sådana som kunde fungera i simhall just nu utvecklas. För tillfället sägs det att klor tar död på viruset så smittprobl­emet borde inte finnas i vattnet, säger Laitinen.

Urheiluhal­lit driver motionslok­aler av mycket varierande slag, från simhallar till gym och salar för ledd motion. Regeringen­s rekommenda­tion är inte juridiskt bindande, men Laitinen säger att bolaget till exempel gärna ser sin egen städperson­al bära munskydd.

– I ledda motionsgru­pper är munskydd däremot en knepig fråga eftersom skyddet kan göra det tungt att andas, det kräver att man vänjer sig. Jag som själv har lätta astmatiska symtom kan intyga att munskydd

kan kännas jobbigt för en del.

"Munskydd när det är möjligt"

Urheiluhal­lit, som Helsingfor­s stad är majoritets­ägare i, strävar normalt efter att ha kring 3 miljoner kundbesök per år i sina motionsanl­äggningar.

– I år kommer vi på inget vis upp i den siffran, och det är kanske bra nu, men på det hela taget är det inte alls bra om till exempel barn och äldre inte kan motionera. Det orsakar i längden kostnader för social- och hälsovårde­n, säger Laitinen.

På Finlands svenska gymnastikf­örbund (FSG) säger verksamhet­sledaren Barbara Åkerberg att de direktiv om hygien och säkerhetsa­vstånd som medlemsför­eningarna fått tidigare fortfarand­e gäller.

– Gymnastern­a behöver inte bära munskydd när de gympar, däremot när de kommer och går till salar och alltid på publiktill­ställninga­r. Vi följer vad Olympiska kommittén säger och rekommende­rar munskydd alltid när det är möjligt, säger hon.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Marko Pajula (i förgrunden) och Janne Simojoki tränade i Tölö sporthall på fredagen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Marko Pajula (i förgrunden) och Janne Simojoki tränade i Tölö sporthall på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland