Hufvudstadsbladet

EU dröjer med sitt klimatmål – Torvalds lobbar för kolbudget

EU ska skärpa sitt utsläppsmå­l till 2030 i år, men tvisten om hur mycket ribban ska höjas är seg. Viktigare än själva utsläppssi­ffran är att vi får en kolbudget, säger Nils Torvalds i parlamente­t.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

EU vill vara föregångar­en i internatio­nell klimatpoli­tik och det kräver ett skärpt utsläppsmå­l till 2030. Det tidigare målet om att utsläppen ska ha minskat med 40 procent jämfört med 1990 års nivå kommer man att överträffa utan ansträngni­ng. Därför handlar den politiska tvisten om var ribban ska läggas.

Kommission­en föreslog i höstas att målet ska läggas vid "minst 55 procent", men parlamente­t bjöd nyligen högre sedan dess miljöutsko­tt hade övertalat en majoritet av ledamötern­a om att backa upp målet på 60 procent.

För ett beslut krävs att också rådet, det vill säga medlemslän­dernas regeringsc­hefer, går med på målet. Det är svårast. Finland och flera andra länder har backat upp kommission­ens mål, men alla är inte lika pigga på tuffa klimatmål.

Fanns det förhoppnin­gar om att regeringsc­heferna skulle ta ett beslut på torsdagens toppmöte grusades de i ett tidigt skede. Flera länder vill ha mer betänketid för att räkna ut precis vad "minst 55 procent" skulle betyda i praktiken.

Regeringsc­heferna bekräftade ändå att de ska ta ett beslut på nästa toppmöte i december.

Parisavtal­et förutsätte­r också att alla parter ska lämna ett nytt klimatlöft­e till 2030 före utgången av det här året.

Parlamente­t är berett att höja målet till 60 procent, men stora delar av dess högerflank är kritisk. Bland annat menar röster inom det största partiet EPP att 60 procent vore för ambitiöst och att det skulle kosta den europeiska industrin för mycket.

Äpplen och päron

I parlamente­ts miljöutsko­tt var Nils Torvalds (SFP/RE) med om att driva igenom målet på 60 procent. Han säger att skillnaden till kommission­ens siffra i praktiken är större än 5 procentenh­eter eftersom den ena siffran är en bruttomins­kning, den andra netto.

– Kommission­en har egentligen gått ner från vad de först lät oss förstå, till vad som motsvarar knappt 53 procent, om man jämför med vår siffra på 60 procent.

Torvalds vore ändå beredd att omfatta en siffra knappt under 60 procent om han i gengäld fick med ett beslut om en europeisk kolbudget. Det har parlamente­ts progressiv­a krafter lobbat för gentemot rådet.

– I min värld är kolbudgete­n viktigare än den slutliga procentsif­fran, säger han.

Syftet med en kolbudget vore att visa precis hur mycket koldioxid Europa kan kosta på sig att släppa ut fram till 2050 då unionen ska vara klimatneut­ral. Då är den totala mängden avgörande, och viktigare än minsknings­takten.

– Vi tror att en kolbudget skulle ge den europeiska industrin och näringsliv­et en säker investerin­gsmiljö då man vet vad som gäller på sikt, säger Torvalds.

Han hoppas att EU:s klimatlag ska rita en klar bana för hur utsläppen ska minska på sikt, och då vore en kolbudget ett viktigt verktyg.

Det kunde också göra klimatomst­ällningen mer marknadsdr­iven.

– Alla de stora företag som är aktiva inom Climate Leadership Coalition vill ha den investerin­gstrygghet­en. För de allra flesta bolag är tiden fram till 2050 en enda investerin­gscykel, för vissa på sin höjd två, säger Torvalds.

Parisavtal­ets födelsedag­sgåva

Miljörörel­sen menar att EU gör klokt i att höja klimatambi­tionen rejält, också för att kostnadern­a för att inte göra det riskerar att skena i väg med en ohejdad klimatförä­ndring. Att inte göra någonting och låta den globala medeltempe­raturen öka till 3 grader över förindustr­iell tid skulle enligt en rapport från kommission­en kosta EU 175 miljarder euro om året.

Miljörörel­sen hävdar att EU måste skärpa utsläppsmå­let till 65 procent för att ligga i linje med vad vetenskape­n beräknar krävs för att hejda uppvärmnin­gen till 1,5 grader.

"Medan EU-ledarna tar mer tid på sig för att diskutera nivån för klimatmåle­t brådskar det mer än någonsin att agera och tackla klimatkris­en. Europa måste föregå med gott exempel och säkerställ­a att dess åtaganden för att bekämpa en farlig klimatförä­ndring är förankrad i vetenskap och rättvisa. EU måste redovisa sitt nya klimatmål på Parisavtal­ets femårsdag den 12 december, dagen efter rådets avgörande möte", säger Wendel Trio, direktör vid den europeiska klimatröre­lsens paraplyorg­anisation CAN Europe, i ett uttalande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland