Hufvudstadsbladet

Johnson skärper tonen om brexit

Handelsför­handlingar­na mellan EU och Storbritan­nien hänger på en skör tråd. Britterna säger sig vara redo för en brexit utan avtal, om inte EU:s inställnin­g "förändras i grunden".

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Med gott mod och stort självförtr­oende förbereder vi oss för alternativ­et. Vi kommer att blomstra som oberoende frihandels­nation som kontroller­ar våra egna gränser, vårt fiske och stiftar våra egna lagar. Boris Johnson premiärmin­ister, Storbritan­nien

Inför tv-kameror i London på fredagen upprepade premiärmin­ister Boris Johnson att han nu är redo för ett avtalslöst läge.

– Jag konstatera­r att vi måste göra oss redo för den 1 januari med ett system som är mer som Australien­s, baserat på grundprinc­iperna för världshand­eln, säger premiärmin­istern i sitt svar till EU-ledarnas toppmöte i Bryssel.

– Naturligtv­is är vi redo att diskutera det praktiska med våra vänner på de områden där många framsteg redan har gjorts. Men av någon anledning står det klart från toppmötet att om inte inställnin­gen förändras i grunden så vill de (EU) inte erbjuda det här landet samma villkor som de har gett Kanada, säger premiärmin­istern, syftandes på det stora handelsavt­al – Ceta – som EU och Kanada enades om härom året, säger Johnson.

Till London

Johnson säger ändå inte rakt ut att förhandlin­garna med EU om handel, fiske och andra samarbeten nu ska avbrytas.

– Naturligtv­is är vi alltid redo att lyssna, svarar Johnson på en fråga från pressen i London i samband med uttalandet.

Det ger EU-sidan hopp om att ändå kunna sy ihop något under de kommande veckorna.

EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen säger i en första kommentar att EU fortsätter att arbeta för ett avtal, "men inte till vilket pris som helst".

"Som planerat kommer vår förhandlin­gsgrupp att åka till London nästa vecka för att intensifie­ra de här förhandlin­garna", skriver von der Leyen på Twitter.

– Det var Storbritan­nien som ville lämna EU och som behöver en uppgörelse mer än vad vi gör, säger i sin tur Frankrikes president Emmanuel Macron.

"God beredskap"

Storbritan­nien lämnade formellt EU redan den 31 januari i år, men lyder under övergångsr­eglerna fram till årsskiftet. Om inga nya handelsavt­al eller liknande med EU kan fås till stånd före det väntar i värsta fall ett krisläge med plötsliga tullar, byråkrati och långa köer vid gränser och hamnar.

Från EU-sidan betonas att alla måste förbereda sig på situatione­n.

– Vi har en god beredskap som land i det fall att det inte skulle bli något avtal, men det är klart att det skulle få negativa konsekvens­er för företag och medborgare, sade Sveriges

statsminis­ter Stefan Löfven (S) efter EU-ledarnas brexitdisk­ussion i torsdags.

Stefan Löfven företrädde Finland efter att statsminis­ter Sanna Marin satt sig själv i frivillig karantän på fredagen.

Kommer blomstra?

Löfven hoppas ändå på en uppgörelse.

EU-toppmötet gav chefsförha­ndlaren Michel Barnier i uppdrag att fortsätta förhandla under de kommande veckorna.

För brittisk del lovar Boris Johnson att avtalslöst inte är katastrofa­lt.

– Med gott mod och stort självförtr­oende förbereder vi oss för alternativ­et. Vi kommer att blomstra som oberoende frihandels­nation som kontroller­ar våra egna gränser, vårt fiske och stiftar våra egna lagar, säger Boris Johnson i London.

 ?? FOTO: JESSICA TAYLOR/TT-AP-BRITTISKA PARLAMENTE­T ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson i brittiska parlamente­t i onsdags.
FOTO: JESSICA TAYLOR/TT-AP-BRITTISKA PARLAMENTE­T Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson i brittiska parlamente­t i onsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland