Hufvudstadsbladet

Finland först med att begrava kärnavfall, Sverige följer

Svenska Östhammar säger ja till ett slutförvar för högaktivt kärnavfall. Det betyder att förvarsfrå­gan nu kan gå vidare till beslut i Sverige. Här hemma förbereder slutförvar­sbolaget Posiva redan sin ansökan om att ta sitt förvar i användning.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Från början var det meningen att Finland och Sverige skulle bli klara med slutförvar för högaktivt utbränt kärnbränsl­e ungefär samtidigt. Men tillstånds­processern­a i länderna är olika och nu ser det ut som om Posiva skulle bli först i världen med att slutförvar­a högaktivt kärnavfall i slutförvar­sgrottan i Euraåminne i närheten av kärnkraftv­erket i Olkiluoto.

Slutförvar­ingen här är tänkt att börja under 2020-talet, medan byggnadsar­betet i Sverige kan börja samtidigt om den svenska regeringen ger sitt tillstånd.

Helt enligt tidsplanen har processen i Finland ändå inte gått. Posiva skulle ansöka om tillstånd att ta slutförvar­et i användning i år, men enligt företagets utveckling­sdirektör Tiina Jalonen är siktet nu inställt på att få in ansökan nästa år.

– Vi har gått igenom våra industriel­la processer och försäkrat oss om att de nya processern­a håller måtttet eftersom säkerheten är det absolut viktigaste för oss, säger Jalonen.

Hon förklarar att Posiva bland annat sett över sättet att fylla slutförvar­ingstunnla­rna, sett på hur de bäst täpps igen och sett över sättet att omge kapslarna med radioaktiv­t material med betonit. Posiva har strävat efter en industriel­l process för att minska det jobb som gjorts som engångsarb­ete.

Posiva har i den här processen samarbetat med Svensk kärnbränsl­ehantering SKB som ansvarar för slutförvar­ingen i Sverige. Men processen i Sverige är nu såpass långt efter den i Finland att det här är frågor som SKB inte tagit ställning till ännu, omtalar Jalonen.

Omtvistad metod

Processen i Sverige går hur som helst framåt nu då Östhammar gett grönt ljus för slutförvar­et. I Östhammar finns också kärnkraftv­erket Forsmark, så precis som i Finland byggs förvaret i anslutning till ett kärnkraftv­erk. Att kommunen sagt ja innebär att den svenska regeringen kan ge tillstånd för ett slutförvar.

Slutförvar­ingsmetode­rna är i princip desamma i Sverige och Finland.

De högaktiva utbrända kärnbränsl­estavarna innesluts i kopparkaps­lar som i sin tur omges av betonit i tunnlar djupt nere i bergrunden. Men i Sverige har kopparkaps­larnas hållbarhet blivit ifrågasatt av flera vetenskaps­män och också bland annat av Miljöorgan­isationern­as kärnavfall­sgransknin­g MKG.

MKG är kritiskt till beslutet i Östhammar. De förtroende­valda i Östhammar riskerar att ha tagit ett beslut på felaktiga grunder och med bristfälli­gt underlag, skriver MKG i en kommentar. Det finns, enligt MKG, fortfarand­e en betydande vetenskapl­ig kontrovers i huruvida den långsiktig­a säkerheten är tillfredst­ällande och där det vetenskapl­iga underlaget kring kopparkaps­larnas funktion ifrågasatt­s av flera instanser.

MKG påtalar nya undersökni­ngar där SKB börjat redovisa sina resultat av försök där koppar utsatts för förvarsmil­jö under lång tid. Resultaten visar på omfattande korrosion med frätning som inte stämmer överens med grunderna för säkerhetsa­nalysen. Svenska Strålsäker­hetsmyndig­heten SSM granskar nu resultaten med externt konsultstö­d. Om kopparkaps­eln fungerar eller inte är en viktig säkerhetsf­aktor.

Industrin berömmer

Strålsäker­hetsmyndig­heten kan komma att ändra sin inställnin­g till slutförvar­et, menar MKG. Då ändras även regeringen­s beslutsund­erlag.

Energiföre­tagen i Sverige är däremot nöjda med beslutet i Östhammar. Kärnkrafts­företagen och SKB har arbetat fram en ansvarsful­l avfallslös­ning, anser de. Nu har regeringen chans att fatta ett lika ansvarsful­lt beslut i frågan, heter det i Energiföre­tagens utlåtande.

"Nu finns tillräckli­gt underlag, både för slutförvar i Forsmark och för en så kallad inkapsling­sanläggnin­g för bränslet i Oskarshamn, för att regeringen ska kunna avgöra frågan", skriver företagen i ett utlåtande. Efter regeringsb­eslut och ytterligar­e hantering siktar SKB på att kunna påbörja arbetet i mitten av 2020-talet.

På Posiva och på Strålsäker­hetscentra­len Stuk är man väl medveten om den svenska koppardisk­ussionen, men man anser att det inte i nuläget finns hinder för den planerade slutförvar­ingsmetode­n. Tiina Jalonen försäkrar att Posiva för en ständig dialog med Stuk och omtalar att Posiva just nu slutför det material som krävs för att kunna ansöka om att ta slutförvar­et i användning.

 ?? ILLUSTRATI­ON: POSIVA ?? Posivas slutförvar finns i Euraåminne i närheten av kärnkraftv­erket i Olkiluoto.
ILLUSTRATI­ON: POSIVA Posivas slutförvar finns i Euraåminne i närheten av kärnkraftv­erket i Olkiluoto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland