Hufvudstadsbladet

Inte ens när det gäller en järnvägsde­på i Esbo eller Kyrkslätt ska man skjuta i blindo

- ANDERS ADLERCREUT­Z riksdagsle­damot (SFP), Kyrkslätt

JÄRNVÄGSDE­PÅ När landskapsp­lanen behandlade­s smög sig en tågdepåmar­kering på gränsen mellan Mankby och Bobäck in på kartan utan större diskussion. Men efter det har diskussion­ens vågor gått höga. Med goda skäl. Det är fråga om en stor anläggning som behövs, men vars inverkan på miljön och trafiken också är betydande.

Kyrkslätts kommuns ställning till tågdepån är den att markeringe­n inte kan accepteras. Jag ser på saken på samma sätt. Ur en landskapsm­ässig synvinkel är en placering i Mankby eller Bobäck likvärdig. Båda är problemati­ska inte bara ur en teknisk synvinkel – det krävs massiv pålning och stabiliser­ing – men också med tanke på miljön och i synnerhet landskapet. Det är fråga om ett gammalt, öppet och dominerand­e kulturland­skap.

Kyrkslätts kommun har klart sagt att man inte vill ha en depå i kommunen. Det är också min position i frågan. Men man kan inte enbart gräva ner huvudet i sanden, utan det kan också vara bra att förbereda sig för den eventualit­eten att vi står inför ett besvärligt val.

Därför lyfte jag i en intervju (HBL 8.10) upp det att man borde undersöka den faktiska inverkan på trafiken som en placering i Getberg skulle ha. Det uttalandet tar Jens Berg fasta på i sin insändare (HBL Debatt 10.10).

Man har gjort två utredninga­r om depåerna. De kan i korthet sammanfatt­as så här: Mankby och Bobäck lämpar sig bättre med tanke på trafikens logistik, men leder till stora olägenhete­r för omgivninge­n. De lämpar sig också mycket dåligt för byggande, vilket lätt leder till kostnadsmä­ssiga överraskni­ngar i byggskedet. Inverkan på kulturland­skap och bosättning är stor.

Getberg lämpar sig bättre för byggande, och själva depån och dess verksamhet har relativt liten inverkan på omgivning och bosättning enligt utredninge­n. Placeringe­n är inte oproblemat­isk med tanke på de naturvärde­n som finns i området. Trafikerin­gen inverkar också på omgivninge­n. En depå i Getberg kräver ett tillläggss­pår från Köklax till västra Kyrkslätt. Det ökar kostnadern­a märkbart, helt som Berg skriver.

Det vi inte vet är hur de olika placeringa­rna skulle inverka på lokaltrafi­kutbudet på kort och lång sikt i Kyrkslätt. Det är den utredninge­n som jag efterlyste.

Man kan med fog tänka att en placering där Kyrkslätt ligger mellan Helsingfor­s och depån är mer fördelakti­g än om vi ligger bortom ändpunkten. Samtidigt är det klart att trafiken från depån ut på banan till en del kommer att bestå av tomma tåg. Om depån är i Mankby går det tomma tåg till Köklax och Kyrkslätt. Om den är i Getberg går det tomma tåg till Kyrkslätt, antagligen Sjundeå och Köklax. I vilket förhålland­e vet vi inte.

Berg säger att en placering i Getberg skulle betyda dygnet runt transport av tåg mellan depån och Köklax. Det stämmer inte. Transport till och från depån kommer att ske på morgonen och på kvällen. Till Kyrkslätt, Sjundeå och Köklax, i alla händelser.

Vi Kyrkslättb­or vet alltför väl vad en begränsad kapacitet på kustbanan betyder för tågtrafike­n. Sjundeå-, Ingåoch Karisborna vet det också. I dag stannar bara ett fåtal Åbotåg i Kyrkslätt. Ett extra spår – vilket en placering i Getberg skulle leda till – skulle avhjälpa situatione­n. Och det är inte enbart ett servicespå­r, utan ett spår till bredvid de existerand­e. Ett spår som också ökar banans kapacitet och som kan användas för reguljär trafik.

Det här är alla faktorer som vi bör avväga.

Berg låter förstå att jag som Jorvasbo är ute i egen sak. Bobäck och Mankby är varken mina bakgårdar eller mina grannbyar. De negativa faktorer som Berg hänvisar till – de som skapas av ökad tågtrafik – skulle synas i såväl Jorvas, min by, som i Getberg. Det här handlar alltså inte om vad som på kort sikt gagnar min egen närmiljö.

Jag tänker på vad som kan gagna Kyrkslätt, på vad som kan vara till nytta för hela kommunen och dess utveckling. I dag vet jag inte det, och därför vill jag ha fakta så att jag – och vi alla – kan göra den analysen. På samma sätt vill jag att man utreder alternativ­a placeringa­r i Esbo. Det handlar inte om att ställa två delar av kommunen mot varandra. Jag ser det som min plikt som ansvarskän­nande politiker att diskutera just svåra frågor och att göra det med så mycket kunnande och fakta som möjligt.

 ?? FOTO: KIM ISAKSSON ?? Protester. I Bobäck är det helt klart vad invånarna anser om en järnvägsde­på. I bakgrunden susar ett lokaltåg från Kyrkslätt mot
■ Helsingfor­s i skymningst­id.
FOTO: KIM ISAKSSON Protester. I Bobäck är det helt klart vad invånarna anser om en järnvägsde­på. I bakgrunden susar ett lokaltåg från Kyrkslätt mot ■ Helsingfor­s i skymningst­id.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland