Hufvudstadsbladet

Amos Rex egyptiska skatter överträffa­r förväntnin­garna

En annorlunda utställnin­gsarkitekt­ur liksom Amos Rex egen utformning bidrar till att göra den egyptologi­ska storsatsni­ngen till en lyckad helhet.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

Egyptens prakt – de sista stora dynastiern­a

Amos Rex Glaspalats­et, Mannerheim­vägen 22–24. Till 21.3.

Orsaken till att begreppet "historia" för somliga är synonymt med dammigt tråk ligger väl delvis i dess vidd. Vi människor har avsevärda problem med att förhålla oss till tiden och med att förstå och acceptera dess gång.

Alla är vi rotade i vårt eget här och nu, oförmögna att förflytta oss till andra platser, epoker eller kulturer på annat sätt än med hjälp av kunskap och fantasi. Med det i åtanke är det kanske inte så konstigt att forntid och enorma tidsrymder kan kännas överväldig­ande och frustreran­de. Hur närmar man sig som lekman till exempel det forntida Egypten då dess civilisati­ons historia innefattar flera tusen år?

Amos Rex åtar sig i sin historiska storsatsni­ng Egyptens prakt jätteutman­ingen att importera arkeologis­ka artefakter från Egiziomuse­et i Turin och att presentera dessa på ett modernt sätt för sin breda publik.

Utställnin­gens undertitel De sista stora dynastiern­a låter förstå att man fokuserat på en viss tidsperiod. I själva verket har man inte varit så värst strikt. I stället för att fokusera på kronologi och årtal som ingen vanlig människa kan förstå eller hålla reda på har man valt att bygga upp Egyptens prakt kring det visuella samt kring det universell­a tema som i alla tider har fascinerat människan, nämligen döden.

Resultatet är en utställnin­g som tillåter betraktare­n att släppa stressen kring att prestera rätt. Man får titta och njuta av det man ser, utan att bekymra sig över att man sekunden efter att ha vänt blicken från utställnin­gstexterna glömt bort såväl årtal som vilken dynasti det är fråga om. Det centrala i en arkeologis­k eller historisk utställnin­g är att besökaren ska kunna uppfatta det förflutna som ett levande landskap, befolkat av riktiga människor med känslor och tankar.

I Egyptens prakt lär man sig kanske inte redogöra för denna forntida civilisati­on i större skala, men man får se glimtar av en verklighet bortom konstatera­nde kronologie­r – som bäst kan man för sitt inre öga nästan se en hektisk djurmumiem­arknad eller en penna som raspar mot färsk papyrus.

Fantastisk­a föremål

De föremål som visas på Amos Rex överträffa­r förväntnin­garna på vad ett stort museum kan tänkas låna ut till ett relativt perifert land. Här finns alldeles fantastisk­a statyetter och amuletter, sarkofager och reliefer man inte kan se sig mätt på. Det är hundar, kaniner, dignande offerbord, hieroglyfe­r, falkar ... Man har även valt att inkludera mumier, och inte bara mänskliga sådana. Till höjdpunkte­rna hör en liten mumifierad fisk bevarad i en egen liten kista.

Kolonialis­m närvarande

Det finns givetvis något att begrunda i det faktum att ett norditalie­nskt museum beläget mer än 2 500 kilometer från Kairo innehar en så massiv samling egyptiska artefakter. Det är ett välkänt faktum att ivriga och arroganta européer hänsynslös­t släpat hem historiska skatter av alla de slag och storlekar från främmande länder, förblindad­e av den eurocentri­ska världssyn som fortfarand­e präglar våra medvetande­n.

Att arkeologi är präglat av kolonialis­m är något att hålla i tankarna när man besöker vilket historiskt museum som helst, och när det gäller forntida egyptisk historia som ju symboliser­as av pyramider och mumier bör man hålla i åtanke att det vi "konsumerar" är gravar och avlidna människor. I Egyptens prakt har Amos Rex gjort valet att informera sina besökare om att det finns en etisk problemati­k i att ställa ut lik, men detta görs smått och utan överdriven ängslighet. Konst och kultur ska inte censureras utan diskuteras.

Rent konkret bidrar utställnin­gens arkitektur stort till att Egyptens prakt är en så lyckad helhet. Det faktum att det traditione­lla sättet att ställa ut historiska artefakter inte reproducer­as här gör att den imperialis­tiska aspekten inte känns lika akut som vid till exempel den egyptologi­ska avdelninge­n på British Museum i London. Det handlar förstås inte bara om det att Amos Rex till skillnad från de flesta museer inte består av en radda själlösa salar, utan också om att Finland som land erbjuder en mindre problemati­sk kontext än vad en stormakt gör.

Mest påfallande är ändå det hur man här för första gången på allvar greppar hur stort det är att ett museum som Amos Rex planerats på ett så radikalt sätt med mörkt välvt tak och katedralak­tig rymd. Utställnin­gens ansvariga arkitekter Jaakko Kiukkanen och Taina Väisänen har gjort ett fenomenalt jobb som får hisnande fantastisk­a föremål som skulpturen på den lejonhövda­de gudinnan Sekhmet att komma till rätta. Det är mörkt som i en hemlighets­full kammare, men knappast dystert. Här och var spelas också ljudmattor skapade enkom för utställnin­gen, och också de känns smakfulla.

Vad som kunde ha urartat i karneval har knutits samman till en modern tolkning av vad en värdig men intressant arkeologis­k utställnin­g kan vara. Tyvärr lämnar de svenska översättni­ngarna av utställnin­gstexterna en del att önska, vilket känns ledsamt med tanke på att Amos Rex till syvende och sist är ett finlandssv­enskt museum.

Mia Meris bok som ackompanje­rar Egyptens prakt är rikt illustrera­d med fina fotografis­ka reprodukti­oner av utställnin­gens artefakter. Mot slutet hittas en bild på en cirka 2 500 år gammal alldeles underbar näbbmus i brons. "Näbbmussta­tyn bevisar att också små varelser hade stor betydelse" lyder bildtexten. Exakt så är det, också i största allmänhet. När man närmar sig fornhistor­ia är det allt det specifika och vardagliga som får en att förstå och förundras.

Dirigent Jutta Seppinen. Tapio Tuomela, Juhani T. Vesikkala, Perttu Haapanen. Klang-konsertser­ien, Musikhuset, Camerata 14.10.

På grund av coronapand­emin har det inte varit möjligt att gå på körkonsert på flera månader. Att körsång potentiell­t innerbär en större smittorisk än vanligt tal har också varit ett stort samtalsämn­e och många körer i Finland har bestämt att ta paus i verksamhet­en. Artister runtom i världen har förlorat jobbet och lider ekonomiskt. Därför kändes rubriken för Helsingfor­s kammarkörs konsert Jäähyväise­t (Farväl) för en sekund aningen oroväckand­e – har kören tänkt sluta?

Som tur var handlade konserten om avskedet från livet, från de döda och en ohållbar livsstil.

Av de tre nyskrivna verken, blev jag mest tagen av Tapio Tuomelas Adieux, som fick sitt inhemska uruppföran­de. Verket har uppkommit på gemsam beställnin­g av Helsingfor­s kammarkör, Musicatrei­ze och Tenso-nätverket för profession­ella kammarköre­r i Europa. Texterna härstammar mestadels från tiden kring första världskrig­et.

Inledande Il pleut baserar sig på en dikt om regnet av Guillaume Apollinair­e, som sopranerna sjöng i långsamt staccato, innan koristerna började läsa upp fragment skrivna av röda soldater i finska inbördeskr­iget eller deras släktingar.

Därtill använder Tuomela både den kända Dies irae-texten och Didos berömda klagan ur Purcells opera Dido och Aeneas. Bakom Didos igenkännli­ga melodi flöt kluster och skalor, och på så sätt kombinerad­e kompositör­en framgångsr­ikt nytt och gammalt, bekant och okänt.

Hoppet inte ute

Det är alltid roligt när man sjunger med i en kör och blir tillfrågad att skriva något lämpligt. Så blev det för Juhani T. Vesikkala vars Plainte fick sin premiär i onsdags. Här hördes vindljud, flämtninga­r och mjuka väsningar, och ingen sjöng på något ordenligt språk.

Vesikkala har inspirerat­s av tombeaumus­iken från 1600-talet. För mig blev de musikalisk­a begreppen och motiven inte tillräckli­g utvecklade. Å andra sidan var tanken kanske att fragment bara kvarstår när livet når sitt slut.

Kvällens sista och mest omfattande stycke var Perttu Haapanens Codecs, som beställdes av Akademiska damkören Lyran för körens klimatkons­ert förra hösten och som i onsdags hördes i en ny version för blandad kör. Ämnet är angeläget, men själva verket var överväldig­ande med många inslag av video och elektronik. Kören har en mångsidig roll: i början ropar man ut enskilda ord på finska, svenska och engelska, senare står man för en mjuk klanglig bakgrund till videon. Att musiken går från ett dissonant till konsonant uttryck ger hopp om att det finns möjlighet till förändring om vi fattar rätta beslut nu. Slutbilden med elden finns fortfarand­e i mitt sinne när jag skriver denna text.

Jutta Seppinen ledde kammarköre­n animerat och uttrycksfu­llt. Koristerna höll avstånd till varandra vilket gjorde att man som mest hörde tolv solister i stället för en hel kammarkör. Skickliga var solisterna ändå.

 ?? FOTO: AMOS REX/PRESSBILD ?? I Egyptens prakt understryk­s museet Amos Rex rumslighet och modernitet på ett vackert sätt.
FOTO: AMOS REX/PRESSBILD I Egyptens prakt understryk­s museet Amos Rex rumslighet och modernitet på ett vackert sätt.
 ?? MUSEO EGIZIO/PRESSBILD ?? Kista för mumifierad fisk.
MUSEO EGIZIO/PRESSBILD Kista för mumifierad fisk.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Lyrans dirigent Jutta Seppinen gästade Helsingfor­s kammarkör under konserten med avskedsver­k av Tapio Tuomela,
■ Juhani T. Vesikkala och Perttu Haapanen.
FOTO: CATA PORTIN Lyrans dirigent Jutta Seppinen gästade Helsingfor­s kammarkör under konserten med avskedsver­k av Tapio Tuomela, ■ Juhani T. Vesikkala och Perttu Haapanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland