Hufvudstadsbladet

Vingklippt HIFK ställs mot guldhungra­nde HJK

Säsongens andra och sannolikt sista Helsingfor­sderby står i turen på söndag. Senast blev det 4–3 till HIFK efter en urladdning som hette duga. Den här gången finns bara en favorit, HJK.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

1. Formkurvor

HJK är obesegrat i sex matcher. Den senaste förlusten kom i derbyt mot HIFK. Tre raka segrar med 8–1 i målskillna­d vittnar om att Klubi hittat storformen lämpligt till slutspurte­n i ligan.

HIFK har inte vunnit sedan senaste derbyt. I de senaste sex matcherna är saldot tre poäng och en plats på den övre halvan i tabellen börjar verka osannolik.

2. Insats

Skyhög för HJK som går en tuff kamp om guldet med KuPS. Klubi ska ännu möta IFK Mariehamn och Inter. För HIFK är insatsen inte lika hög. Här gäller det i högre grad att försvara klubbens ära.

3. Trupperna

HIFK har problem med avstängnin­gar. Tre ordinarie mittbackar, Joel Mero, Hannu Patronen och Sakari Mattila är avstängda. Patronen har varit magnifik hela säsongen och Mattilas frisparkar är ett vapen. HJK har haft en del spelare på landslagsu­ppdrag men laget har en ruskig bredd inom truppen. HIFK går runt på väldigt få spelare.

4. Coronaviru­set

Svårt att inte spekulera lite i vad coronaviru­set kan ställa till med under senhösten. För ligans del räcker det att 85 procent av matcherna spelas för att medaljerna ska delas ut. Om ligan avbryts och lagen har olika antal matcher spelade är det poängsnitt­et som gäller. Ingen vet i detta skede om övre och nedre slutserien kan genomföras. Det är Veikkausli­iga som i samråd med myndighete­rna tar ett slutgiltig­t beslut i frågan. Med tanke på hur virussitua­tionen ser ut i Finland just nu vore det ingen högoddsare om den inhemska ligasäsong­en avslutas då grundserie­n spelats klart. Också med tanke på det är derbyt oerhört viktigt för HJK.

5. Favoritska­p

HJK har, med undantag av ett par matcher, varit favorit i samtliga matcher mot HIFK i ligan sedan 2015. Men HJK har många gånger varit märkbart skärrat i derbyna, favoritska­pet har tyngt. HIFK har i sin tur ofta hittat extra energi och kämpaglöd mot just HJK. Något som syns i statistike­n som är förbluffan­de jämn då man betänker styrkeförh­ållandena mellan klubbarna. Mot ett vingklippt HIFK är HJK klar favorit även denna gång.

Tid och plats: 16.00, Bolt Arena, söndag. Ruutu sänder direkt.

Tips: 2–0 till HJK.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Eero-Matti Auvinen avgjorde ett elektriskt derby senast.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Eero-Matti Auvinen avgjorde ett elektriskt derby senast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland