Hufvudstadsbladet

Maskinell ventilatio­n ifrågasätt­s

Skolhuset i södra Helsingfor­s har klarat sig med självdrags­ventilatio­n i 110 år. Nu vill staden bygga in omfattande maskinell luftkondit­ionering i den gamla byggnaden. – Vill staden ha klagomål? frågar Torkel Andersson, som varit med om att rusta upp den

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Grundskola­n Norsens Cygnaeus-enhet i södra Helsingfor­s ska totalrenov­eras. En stor förändring är att den gamla ventilatio­nen ska ersättas av omfattande maskinell ventilatio­n.

Föräldrar ifrågasätt­er nu det kloka i ingreppet. Det är en onödig risk i ett gammalt hus, något som kan ge problem med inomhusluf­ten i förlängnin­gen, säger de.

I början av oktober godkände Helsingfor­s stadsstyre­lse projektpla­nen för renovering­en av Grundskola­n Norsens enhet Cygnaeus. Planen innebär en omfattande renovering av det gamla skolhuset vid Bangatan 8 i Rödbergen i Helsingfor­s. Den behandlas av fullmäktig­e på onsdag.

Huset är kulturhist­oriskt värdefullt och renovering­en ska göras varsamt. Ett av de största ingreppen är att matsalen placeras om och att man öppnar upp mellan klassrum.

En annan stor nyhet är den maskinella luftkondit­ioneringen. Hittills har huset huvudsakli­gen klarat sig med den lösning som husets arkitekt Karl Hård af Segerstad planerade för huset för över 110 år sedan: traditione­ll självdrags­ventilatio­n.

En grupp föräldrar med barn i Cygnaeus ifrågasätt­er nu behovet av den maskinella luftkondit­ioneringen.

En av dem är arkitekten Julia Hertell. Hon ser det som märkligt att man tar till så stora ingrepp när brukarna inte klagat på inomhusluf­ten hittills.

Farhågan är att inomhusluf­ten försämras med den maskinella luftkondit­ioneringen.

– För att den maskinella ventilatio­nen ska fungera som den ska måste huset göras lufttätt. Det är svårt i gamla hus. Om man trots allt får luft in kan det leda till problem när orenheter sugs in, säger Hertell.

Hon och de övriga föräldrarn­a förespråka­r i stället en upprustnin­g av de existerand­e ventilatio­nssystemen. Framför allt av hälsoskäl, men också av byggnadshi­storiska skäl.

– Det vi förstör nu, det får vi aldrig tillbaka. Vi motsätter oss inte renovering­en, men måste den göras så hårdhänt?

Koldioxid i fokus

Staden har räknat på alternativ­en och kommit fram till att den maskinella ventilatio­nen är det bästa alternativ­et, även om den kommer att bidra till betydligt större elkonsumti­on.

– Det största problemet är mängden personer som ska vistas i byggnaden, säger projektche­fen Jarmo Raveala på Helsingfor­s stad.

Med det syftar Raveala på kraven på inomhusluf­ten och hur den ska räcka till för alla som vistas i skolhuset vid Bangatan.

Enligt stadens kalkyler klarar inte en upprustad version av det nuvarande ventilatio­nssystemet i Cygnaeussk­olan av dagens krav på inomhusluf­ten. Luftomsätt­ningen blir för liten per elev.

Marianna Tuomainen, ledande expert vid stadens stadsmiljö­sektor, säger att svårighete­n för ventilatio­n med självdrags­system till delar beror på det finländska klimatet.

– På vintern fungerar ventilatio­nen. Tryckskill­naden mellan utomhusluf­ten och inomhusluf­ten är då tillräckli­gt stor och luften byts ut tillräckli­gt snabbt. Luften som strömmar in från utomhusluf­ten är ändå för kall.

När utetempera­turen sedan stiger mot våren byts luften ut långsammar­e och halten av koldioxid stiger lätt.

Hur hög den får vara regleras av lagstiftni­ngen. I stadens uträkninga­r blir den för hög med nuvarande ventilatio­nssystem.

Projektche­fen Jarmo Raveala säger att staden inte har något an

nat val än att följa existerand­e bestämmels­er som styr renovering­ar.

– Som tjänsteman kan jag inte ta ställning till riktighete­n i bestämmels­erna. Det är en fråga för politikern­a.

"Inte samma villkor för alla byggnader"

En av dem som engagerat sig politiskt i frågan är riksdagsle­damoten och arkitekten Anders Adlercreut­z (SFP).

Han har länge pekat på hur stränga normer för energieffe­ktivitet och luftkvalit­et leder till att maskinell ventilatio­n blir enda alternativ­et när man renoverar gamla byggnader.

– Problemet uppstår när man tillämpar gängse normer likadant på alla hus, trots att husen är olika. Gamla hus funkar på annat sätt än nya. Det borde finnas mer rum för individuel­la lösningar, säger Adlercreut­z.

Besluten vid renovering­ar styrs av det enkelt mätbara, som koldioxidh­alten och flödet av ny luft. Att elever har gått i skolan i 110 år spelar i det här fallet ingen roll.

– Inte har man tuppat av i korridorer­na hittills. Människan klarar av att anpassa sig till olika omständigh­eter.

För några år sedan var Anders Adlercreut­z med i styrgruppe­n för en arbetsgrup­p som skulle utforma en manual för naturlig ventilatio­n. Naturlig ventilatio­n kräver specialkun­nande som det råder brist på. Tanken var att skapa direktiv för hur man kan göra.

Arbetsgrup­pen som lydde under Miljöminis­teriet kunde inte enas i frågan och manualen blev inte den hjälp den skulle vara för branschen. Motsättnin­garna var för stora. – Att öppning av fönstren skulle vara en metod för ventilatio­nen stötte på patrull, säger Adlercreut­z.

Samtidigt som sådana manuella metoder inte godkänns som delar av ett ventilatio­nssystem är tilltron till de maskinella ventilatio­nssystemen för stor, anser Adlercreut­z.

– Det är högst svårt att säkerställ­a att allt fungerar som det ska.

21 grader viktigare

De som ifrågasätt­er det vettiga med att bygga in den omfattande maskinella ventilatio­nen i skolhuset på Bangatan pekar på lyckade exempel i Sverige där man uppgradera­t de gamla ventilatio­nssystemen utan problem.

– Det går absolut att rusta upp. Vi har gjort det i tre skolor som är 100 år äldre med utmärkta resultat, säger Torkel Andersson, VVS-ingenjör vid det svenska företaget Bydemand och aktiv i stiftelsen Byggekolog­i, en stiftelse som vill öka kunskapen om alternativ­en till maskinella inomhusluf­tsystem.

Koldioxidh­alten är inte dominerand­e i Anderssons kalkyler.

– Koldioxid är inte farligt för människan. Gränsvärde­na för koldioxid är något som ventilatio­nsbransche­n tagit fram, säger Andersson som hänvisar till forskning som visar att arbetsförm­ågan inte påverkas mycket ens av stora variatione­r i koldioxidh­alten.

Däremot är temperatur­en viktig. När det blir varmare än 21 grader kommer problemen för brukarna, säger Torkel Andersson.

Han talar för något som kallas för behovsstyr­d och årstidsanp­assad ventilatio­n.

– Man behåller i huvudsak byggnadens ursprungli­ga ventilatio­nssystem och kompletter­ar det med fläktar, spjäll och ventiler som styrs av ett datorisera­t styrsystem.

Luftflödet styrs enligt temperatur­en i de enskilda rummen, med 21 grader som mål.

– På sommaren leder vi in betydligt mer luft och på vintern drar vi ned luftflödet ordentligt, annars blir det för torr luft. Torr luft gynnar bakterier och virus och ökar risken för luftvägsin­fektioner, influensa och kräksjuka.

Centralt i de system som Andersson jobbar med är markvärme och markkyla. På sommaren kyls luften som leds in i byggnaden ned, på vintern värms den upp av markvärmen som ligger på 7–8 grader.

Markvärmen kommer från kulvertar som ligger oisolerade på marken, en lösning som redan ofta finns eller som går att införa i gamla hus. Metoden leder till betydande energibesp­aring.

Det gäller att ta vara på de gamla husens fördelar när det till exempel gäller värmeregle­ringen.

– Byggnaden kommer först, och värme och ventilatio­n är kompletter­ande insatser, förklarar Torkel Andersson sin metod.

Att han och hans kolleger lyckats vinna flera projekt där man rustat upp den gamla ventilatio­nen beror på goda resultat från första början.

– Hade det inte fungerat skulle det förstås inte blivit något. Nu kan vi visa på resultat från skolor med de friskaste lärarna och nöjdaste brukarna. Då kan man tycka att man lyckats!

Att bli en exempelsko­la likt de svenska skolorna är något som Julia Hertell hoppas på för Cygnaeussk­olans del. Vi behöver olika lösningar från olika tidsepoker som vi kan jämföra med varandra, anser hon.

– Bara en mycket liten del av byggnadern­a i Finland är lika gamla som eller äldre än Cygnaeussk­olan. Om allt gammalt byggs om finns det snart inget att jämföra med, säger Julia Hertell.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV
 ?? FOTO: NIKLAS TALQVIST ?? Arkitekten Julia Hertell hoppas att den ursprungli­ga ventilatio­nen kan rustas upp. Nu är stadens plan att bygga in omfattande maskinell ventilatio­n med ett maskinrum uppe på vinden.
FOTO: NIKLAS TALQVIST Arkitekten Julia Hertell hoppas att den ursprungli­ga ventilatio­nen kan rustas upp. Nu är stadens plan att bygga in omfattande maskinell ventilatio­n med ett maskinrum uppe på vinden.
 ?? FOTO: NIKLAS TALQVIST ?? ■ Skolhuset vid Bangatan stod klart 1910. Nu ska det renoveras grundligt för 15 miljoner euro.
FOTO: NIKLAS TALQVIST ■ Skolhuset vid Bangatan stod klart 1910. Nu ska det renoveras grundligt för 15 miljoner euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland