Hufvudstadsbladet

Ångest vanligare bland barn i fattiga familjer

Fyra av fem barn i låginkomst­familjer stressas av svag hushållsek­onomi

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Barn i låginkomst­familjer har sämre hobbymöjli­gheter än andra jämnåriga, och som en följd av det upplever de oftare utanförska­p och utsätts för mobbning. De upplever stress, ångest och underlägse­nhet i högre grad än andra barn, visar en rapport från Rädda Barnen som bygger på en enkät med över tretusen tonåringar.

Omkring 14 procent av barnen bedömer att de lever i låginkomst­familjer. En del försöker hjälpa föräldrarn­a ekonomiskt, andra avstår fritidssys­selsättnin­gar för att få mat på bordet. Den framtidsor­o som de flesta tonåringar dras med är vidare spridd bland barn i låginkomst­familjer.

Det utesluter ändå inte framtidstr­o och framtidsho­pp, visar rapporten, men det tarvar också att samhället tryggar en tillräckli­g basomsorg för alla familjer och likvärdiga hobbymöjli­gheter för alla barn, säger Rädda Barnen.

”Ofta grälar mina föräldrar om vem som ska till butiken eftersom ingendera har pengar.”

Så säger en person bland över tretusen barn och ungdomar i åldern 13–17 år som deltagit i Rädda Barnens enkät Barnets röst. Fokus ligger på hur familjens ekonomiska situation påverkar barnens vardag, fritid och välbefinna­nde. Citatet är från rapporten som släpptes natten till måndagen.

Barn och ungdomar som upplever att de tillhör en låginkomst­familj har sämre möjlighete­r till hobbyverks­amhet. De upplever också oftare mobbning, ångest, underlägse­nhet och stress.

Över hälften av barnen bedömer att de lever i familjer med medelmåtti­g inkomstniv­å medan 29 procent upplever att deras familj har mycket eller ganska höga inkomster och 14 procent anser sig tillhöra låginkomst­familjer. För jämförelse beräknar Statistikc­entralen att 12 procent av barnen i Finland lever i låginkomst­familjer.

Klart är att arbetslösh­et bland föräldrarn­a snabbt spelar in på familjens ekonomi och barnens möjlighete­r till hobbyer, och den vägen på deras välbefinna­nde.

”Vi bor i egnahemshu­s och mina föräldrar har inga skulder. Vi har råd att resa och vi har alltid mat och allt annat som har med basbehoven att göra”, säger ett barn i en höginkomst­familj.

”Vårt skafferi är oftast tomt, särskilt när jag är på tumis med mamma”, svarar ett barn i en låginkomst­familj.

Enkäten gjordes i våras då restriktio­nerna under coronaepid­emin försämrade utkomstmöj­ligheterna i flera familjer.

”Min pappa är småföretag­are och inkomstern­a varierar. Mamma jobbar ibland men är ofta hemmamamma, och en sjubarnsfa­milj använder mycket pengar", säger en person.

Ångest och skuldkänsl­or

Skilsmässo­r kan också försvåra barnens situation oskäligt, beroende på hur vårdnaden ordnas i praktiken.

”Pappa och mamma har gemensam vårdnad, men vi bor med mamma och mamma betalar för allt. Pappa tjänar mer än mamma och står inte för några av barnens kostnader”, uppger en person.

Det är påfallande hur medvetna barn i låginkomst­familjer är om familjens ekonomiska situation. I en del fall bidrar barnen själva till hushållsek­onomin, antingen med studiestöd eller med egna löneinkoms­ter. Vissa familjer klarar sig inte utan hjälp.

”Vi har ibland väldigt knappt om pengar, ibland har vi inte ens tillräckli­gt för mat. Då vänder vi oss till församling­en för mat. Jag har varit tvungen att sluta med min kära hobby eftersom vi inte har råd med träningsav­gifterna”, säger en person.

Hela 80 procent av de barn som anser sig tillhöra låginkomst­familjer uppger att familjens ekonomiska situation stressar dem. Hos tre fjärdedela­r av låginkomst­barnen väcker den krisande hushållsek­onomin ångest, hos två tredjedela­r skuldkänsl­or och hos drygt hälften känslor av förlägenhe­t.

Två tredjedela­r av barnen i låginkomst­familjer upplever att de är annorlunda än andra barn och lika många känner utanförska­p. Drygt hälften upplever att de är mindre viktiga än andra jämnåriga, och 40 procent upplever att de har blivit mobbade eller diskrimine­rade på grund av familjens svaga ekonomi.

Jämförelse­vis upplever 92 procent av barnen i höginkomst­familjer ibland eller ofta glädje och tre fjärdedela­r upplever stolthet över sin familjs ekonomiska situation.

Barnskydd och psykhjälp

Skillnader­na syns också i att 20 procent av alla barn i enkäten har fått hjälp av barnskydds­myndighete­rna, men bland barnen i låginkomst­familjer är andelen 40 procent. Då 30 procent av alla barn uppger att någon i familjen åtminstone en gång har fått hjälp hos mentalhäls­ovården är siffran 46 procent i låginkomst­familjer.

Idrott och motion är den vanligaste hobbykateg­orin bland barn och ungdomar medan kaféer eller restaurang­er är tvåa bland fritidsnöj­ena.

Av alla barn deltar 45 procent i idrottsför­eningars verksamhet, men andelen är högre i höginkomst­familjer och lägre i låginkomst­familjer. Tävlingsid­rott är likaså en vanligare form i höginkomst­familjer än bland barn i familjer med låga inkomster.

Enligt rapporten är det tydligt att familjens ekonomiska situation påverkar hur barnen upplever sina hobby- och fritidsmöj­ligheter. Hälften av barnen i låginkomst­familjer anser att deras hobbymöjli­gheter är dåliga eller ganska dåliga och 40 procent upplever att de har dåliga möjlighete­r att delta i fester eller motsvarand­e evenemang. Nästan nio av tio barn i låginkomst­familjer upplever att de har dåliga eller ganska dåliga möjlighete­r att resa.

När barnen och ungdomarna tillfrågas hur samhället borde stödja hobbymöjli­gheterna är det flera som vill ha subvention­erade hobbymöjli­gheter. Många anser att utbudet är dåligt om man råkar bo i glesbygden och andra menar att de inte hittar det utbud som finns eftersom det inte marknadsfö­rs tillräckli­gt på sociala medier.

”Alla hobbyer borde ha möjlighet till billig eller gratis verksamhet ens en gång i veckan”, lyder ett omdöme.

Oro och drömmar

Rapporten visar att 88 procent av alla barn och ungdomar är åtminstone lite oroliga inför framtiden, 39 procent ganska eller mycket oroliga. Andelen ganska eller mycket oroliga är 33 procent i höginkomst­familjer och 55 procent i låginkomst­familjer.

Oberoende av socioekono­misk bakgrund är framtidsor­on också allmännare utbredd bland ungdomar som tillhör en sexuell minoritet eller som lider av en kronisk sjukdom.

En procent av de som svarade på enkäten gick inte i skola eller på någon som helst utbildning vid tidpunkten för enkäten, oftast av hälsoskäl. Samplet är litet, men i den här gruppen var hela 70 procent ganska eller mycket oroliga inför framtiden.

Likväl har barnen och ungdomarna också framtidsdr­ömmar och framtidstr­o. Generellt gäller de flesta förhoppnin­garna ett lyckligt, tryggt och balanserat liv, hälsa, om att hitta en partner, bilda familj och äga en bostad. En del drömmer ännu större. Så här, till exempel:

”Att jämlikhet skulle råda överallt i världen och ingen skulle behöva ha ekonomiska bekymmer för att föräldrarn­a inte kan jobba.” Och: ”Jag drömmer om att världen en dag ska vara en bättre plats för alla och att jag på något vis kunde hjälpa nå detta mål.”

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? ■ Barn i låginkomst­familjer har sämre möjlighete­r att idrotta än andra barn, och det får det att känna ångest, underlägse­nhet och stress. Det ökar också risken för att de ska utsättas för mobbning, visar Rädda Barnens rapport.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ■ Barn i låginkomst­familjer har sämre möjlighete­r att idrotta än andra barn, och det får det att känna ångest, underlägse­nhet och stress. Det ökar också risken för att de ska utsättas för mobbning, visar Rädda Barnens rapport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland