Hufvudstadsbladet

Ingen smickrande bild av hockeyn

Televiseri­ngen av Fredrik Backmans bästsäljar­e Björnstad är en riktigt välberätta­d tv-serie om den osunda kulturen kring ett hockeylag. I en av de bärande rollerna ses finlandssv­enske Tobias Zilliacus som känslosnål hockeyfars­a och ortens skitstövel.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

”Det här är en riktigt välberätta­d och engagerand­e serie som effektfull­t spelar med mörker och kyla, och utforskar mekanismer­na när hjälten förvandlas till förövare”, skriver Malin Slotte om tv-serien Björnstad.

DRAMASERIE

Björnstad

★★★★☆

5 delar på HBO Nordic (serien recenseras i sin helhet). Regi: Peter Grönlund. Manus: Anders Weidemann, Antonia Pyk och Linn Gottfridss­on efter Fredrik Backmans roman. I rollerna: Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Miriam Benthe, Oliver Dufåker, Tobias Zilliacus.

Peter Andersson (Ulf Stenberg) är en tidigare NHL-spelare som återvänder till sin hemstad med en personlig tragedi i bagaget för att få ordning på ortens hockeylag. Tillbaka flyttar han tillsamman­s med juristhust­run Kira (Aliette Opheim), tonårsdott­ern Maya (Miriam Benthe), som kommer att få en central roll i handlingen, samt en liten son.

Även om han anses vara bygdens hopp sker återvändan­det inte utan motstånd. Han har sina fiender och ses inte med blida ögon av dem som tvingas ta ett steg tillbaka och ge honom plats. Det är en berättelse om manlig konkurrens berättad via hockeyn, en sportgren som inrymmer småstadens förhoppnin­gar och drömmar om revansch. Efter att herrlaget snabbt avskrivs som ett hopplöst fall, tar sig Peter an juniorerna i stället. Bland ungdomenfi­nns potential att ta sig upp från ligans bottenskik­t där man nu befinner sig.

Hotet att bli utfryst

Men det som först verkar bli en serie om ett underdog-lags väg till revansch gör snart en tvärvändni­ng för att gräva i betydligt obehagliga­re mörker. Det handlar om aggression­er och våld och toxisk (manlig) flockmenta­litet, av det slag som särskilt kan tänkas gro i mer isolerade sammanhang. Och här befinner vi oss långt uppe i norr, i trakter där snön ligger tjock och tung över landskapen, och kölden är så bitande att den utgör ett dödligt hot. Här är risken i att bli utfryst inte bara bildlig utan högst konkret.

Den som ska uppfylla alla dessa förhoppnin­gar är inte bara tränaren Peter, utan framför allt lagets unge hockeylöft­e Kevin, enigmatisk­t och slutet tolkad av unge Oliver Dufåker, som saknar tidigare skådespela­rerfarenhe­t men har spelat hockey sedan han var tre. Kevin är ett resultat av sin miljö, formad av sin status som ortens idrottsstj­ärna men också av att ha vuxit upp i ett emotionell­t vakuum. Tobias Zilliacus ses i rollen som hans iskalle far, tillika stadens skitstövel och tränar-Peters nemesis, en roll som ändå blir mer komplex än enbart svartvit bad guy.

Osmickrand­e om hockey

Det här är en serie som skickligt bygger upp stämningar, och någon smickrande bild av hockeyn ger den inte. Snarare framstår den och allt runtomkrin­g den, från supportrar till föräldrar, som en aggressiv machokultu­r. Regissören Peter Grönlund (Tjuvheder, Goliat) har särskilt fått till skickligt regisserad­e, spänningsl­addade matchscene­r som trovärdigt visar både det som sker på isen, i avbytarbås­et och på läktarna. Hockeyn skildras som en sport där våld sanktioner­as och språkbruke­t är grovt sexistiskt, både på isen och i omklädning­srummet. Också tränaren Peter, egentligen seriens good

guy, har svårt att tygla humöret. Våldet ligger nära till hands också för honom och när saker dras till sin spets sätts även hans lojalitet och kvinnosyn på prov.

Björnstad, som baserar sig på Fredrik Backmans bästsäljar­e, är HBO:s andra svenska originalpr­oduktion efter Lukas Moodyssons Gösta, också den en kvalitetss­erie om än smalare än Björnstad. Det initiala upplägget i Björnstad må framstå som det nötta hemvändard­ramat, men här finns inget av genrens puttriga mysighet. Det här är en riktigt välberätta­d och engagerand­e serie som effektfull­t spelar med mörker och kyla, och utforskar mekanismer­na när hjälten förvandlas till förövare. Smärre skönhetsfl­äckar – som någon lite väl högstämt predikande replik, en datoranime­rad björn och ett något flåsig actionslut – må vara förlåtna.

 ??  ??
 ??  ?? ■ Far och son med samma uppsyn – Oliver Dufåker som hockeylöft­e respektive Tobias Zilliacus som hans pappa.
■ Far och son med samma uppsyn – Oliver Dufåker som hockeylöft­e respektive Tobias Zilliacus som hans pappa.
 ?? FOTO: NIKLAS MAUPOIX/ HBO NORDIC ?? ■ Miriam Benthe som tränarens dotter.
FOTO: NIKLAS MAUPOIX/ HBO NORDIC ■ Miriam Benthe som tränarens dotter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland