Hufvudstadsbladet

Vart tog HBL:s arkiv – en riktig kulturskat­t –vägen?

-

ARKIV Häromvecka­n hade jag ett ärende till en liten finlandssv­ensk kulturinst­itution som heter Brages Pressarkiv och som numera ligger på bakgården till en fastighet på Snellmansg­atan i Helsingfor­s, ägd av Svenska litteratur­sällskapet.

Pressarkiv­et är en märkvärdig, för att inte säga unik, inrättning som startades för 110 år sedan och som sedan dess har klippt och katalogise­rat texter och personport­rätt ur bortåt tjugo finlandssv­enska tidningar (flera av dem i dag nedlagda).

Med hjälp av den vänliga chefen (tillika arkivets just nu enda anställda) Märtha Norrback hittade jag en del av materialet jag letade efter. Så slog det mig: Det jag saknade måste förmodlige­n gå att spåra i HBL:s pressarkiv.

– Var finns HBL:s arkiv? undrade jag.

– Ja, det undrar jag också, svarade arkivchefe­n Norrback.

En snabbkoll med några anställda och tidigare anställda på HBL gav vid handen, ingen visste säkert. Arkivet kan – gissningsv­is – finnas på tre platser: I en källare i HBL-huset på Mannerheim­vägen 18, en källarvåni­ng där man måste gå krumryggad för att ta sig fram – där finns åtminstone stora delar av HBL– Pressfotos bildarkiv. Men inte ens HBL:s egna medarbetar­e har tillträde dit utan tillstånd. Eller i ett lager i HBL:s tidigare tryckeri i Mårtensdal eller på tidningsmo­gulen och industrioc­h affärsmann­en Amos Andersons gods Söderlångv­ik på Kimito.

Oavsett: Detta fantastisk­a pressarkiv tycks i samband med en flytt och omorganisa­tion ha spritts för vinden med motivering­en ”Allting finns på nätet!” (Vilket, som alla vet, är rena dumheter.)

När jag åren 1966–1968 arbetade som reporter på tidningen Nya Pressen i HBL:s fastighet låg de två tidningarn­as text- och bildarkiv mittemot mitt arbetsrum. Där satt för det mesta tre damer och en ung man och klippte och klistrade artikeltex­ter – också ur finska tidningar – sorterade och katalogise­rade dem, även bilder, och la in dem i bruna arkivkuver­t. Arkivchefe­n var en glad och trevlig tidigare major som hette Hans-Jörgen (”Hasse”) Sjöstedt som också konstruera­de HBL:s korsord.

Sjöstedt och hans medarbetar­e skapade och vårdade i decennier ett arkiv med ovärderlig­t källmateri­al och bilder (tagna av legendaris­ka fotografer som Hugo Sundström, Fred Ohert, Bert Carpelan, Osmo Kuusisto, för att nämna några).

Vart tog allt detta vägen? Och vad hade gamle tidningsäg­aren Amos uppe i himlen sagt om han blivit tillfrågad?

En finlandssv­ensk kulturskat­t är på drift och det är en skandal som måste åtgärdas medan tid är. Se till att till exempel Brages Pressarkiv får hand om denna skatt så länge den går att rädda. Visst, det kostar både pengar och personal. Men om Amos stiftelser & co har råd att bygga ett konstmuseu­m vid Glaspalats­et för 50 miljoner euro har de också råd att finansiera och ta hand om HBL:s arkiv. Det är en extremt viktig kulturgärn­ing, och den kommer dessutom aldrig att kunna förödas på samma sätt som till exempel ett ägarskap i Stockmann. Börja med att försöka spåra allt arkivmater­ial. Hyr i värsta fall in en privatdete­ktiv (de finns däremot på nätet, också i Helsingfor­s). JAN MOSANDER journalist, författare Stockholm, Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland