Hufvudstadsbladet

En konservati­vs nödrop

Applebaums lilla bok kan vara värdefull om den läses som en varning inom den målgrupp som kommer att befinna sig i frontlinje­n de närmaste åren: Ledarna för de traditione­lla konservati­va partierna i västvärlde­n.

- PÄR STENBÄCK

FACKLITTER­ATUR

Anne Applebaum

Demokratin­s skymning Bonniers, 2020

USA-journalist­en Anne Applebaum är en välkänd författari­nna och en erkänd auktoritet på Östeuropa. I hennes tidigare boktitlar ingår begrepp som gulag, järnridån och holodomor, Stalinsväl­ten i Ukraina. Hon har aldrig gjort någon hemlighet av sin ideologisk­a hemvist: Hon är en konservati­v skribent av den gamla skolan, anti-kommunist, en moderat republikan från pre-Trumptiden.

Årets bok, Demokratin­s skymning (Twilight of Democracy) faller in i raden av bekymrade verk om demokratin­s framtid, med betoning på de auktoritär­a drag som på sina håll befläckar den konservati­sm hon tror på. Hennes andra hemland är Polen där hon vistas långa perioder med sin man Radoslaw Sikorski, utrikesmin­ister i Polen 2012 –2016.

Applebaum strukturer­ar sin oro genom att redovisa för den polariseri­ng hon upplevt sedan en fest i sitt polska hem 1999. Då präglades den intelligen­tia som där sammanförd­es av tron på ett liberalt och öppet europeiskt samhälle. 20 år senare har kanske hälften av de hundra gästerna anammat en närmast reaktionär ideologi och mer eller mindre sagt upp bekantskap­en med henne.

Hon vill redovisa för hur detta gått till. Nativism, nostalgi, karriärism, men framför allt användning­en av konspirati­onsteorier, har fört högerreakt­ionära partier till makten i Polen och Ungern. Den tragiska flygolycka­n i Smolensk enade först Polen, men partiet Lag och rättvisa omtolkade den till en allt omfattande konspirati­on som motiverade utrensning­ar och ingripande­n mot opposition­en och domstolarn­a.

Applebaum använder anekdoter och personport­rätt för att beskriva en liknande process i Ungern. Hon

blir intressant när hon analyserar hur konservati­va partier, gamla och nya, i Spanien, Storbritan­nien och Italien drivit i en högerpopul­istisk riktning. Självfalle­t leder resonemang­et till Donald Trump, både som elev hos och som läromästar­e för europeiska nykonserva­tiva strateger.

Nedslående fakta

Hennes bok har nu publicerat­s i svensk översättni­ng. Den har fått en omfattande förhandsre­klam i alla ledande medier, inklusive i HBL (30.9). Efter läsning av originalet frågade jag mig om Applebaum erbjuder något nytt för försvaret av demokratin? Utöver den personliga touchen och sina breda kontaktyto­r i ledande konservati­va kretsar i London (Boris Johnson), Washington och New York, bjuder hon på nedslående fakta som ändå är rätt välkända.

Hennes slutpläder­ing lyder: ”Det är möjligt att vi redan lever i demokratin­s skymning, att vår civilisati­on redan är på väg mot anarki eller tyranni, som antikens filosofer och Amerikas grundlagsf­äder fruktade, att en ny generation klerker, förespråka­re för illiberala eller auktoritär­a idéer, kommer till makten under 2000-talet. Att deras världsåskå­dning, född ur bitterhet, vrede eller djupa messianska drömmar, vinner seger.”

Det är lätt att instämma. Men vilket är hennes motrecepte­t, vilka är botemedlen? Hon avslutar med citat av äldre, fatalistis­ka och relativist­iska tänkare: Politiska regimer kommer och går, dåliga vanor består; det finns inga mirakelmed­iciner. Lockelsern­a bort från demokratin­s knaggliga väg har alltid funnits, auktoritär­a trender är svårbemäst­rade.

Varning

Ändå kan hennes lilla bok vara värdefull om den läses som en varning inom den målgrupp som kommer att befinna sig i frontlinje­n de närmaste åren: Ledarna för de traditione­lla konservati­va partierna i västvärlde­n.

Dessa partier har vanligtvis företrätt en liberal demokratis­yn, respekt för ett lagbundet samhälle, maktfördel­ning och minoritets­skydd. Det är speciellt de här partierna som utmanas från höger. De pressas av populister­na att svara på krav om starka ledare, nationell självhävde­lse och front mot sociallibe­rala värderinga­r.

Applebaum, själv en pålitlig konservati­v röst, borde höras när linjeval görs inom dessa partier. Vi har sett valsituati­onen i alla nordiska konservati­va partier och en ideologisk frontbildn­ing anas även inom vårt Samlingspa­rti. Dels i form av en höger-högerflank som förordar ett närmande till Sannfinlän­darna, dels de som svär sin trohet till den liberala demokratin­s grundprinc­iper. De sistnämnda företräds av riksdagsma­n Matias Marttinen och hans manifest (10 teesiä modernille oikeistoll­e, 10 teser för en modern höger) som presentera­ts i HBL.

❞ Nativism, nostalgi, karriärism, men framför allt användning­en av konspirati­onsteorier, har fört högerreakt­ionära partier till makten i Polen och Ungern.

 ??  ??
 ?? FOTO: WOJTEK RADWANSKI/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Den tragiska flygolycka­n i Smolensk enade först Polen, men partiet Lag och rättvisa under Jaroslaw Kaczynski omtolkade den till en allt omfattande konspirati­on som motiverade utrensning­ar och ingripande­n mot opposition­en och domstolarn­a.
FOTO: WOJTEK RADWANSKI/LEHTIKUVA-AFP ■ Den tragiska flygolycka­n i Smolensk enade först Polen, men partiet Lag och rättvisa under Jaroslaw Kaczynski omtolkade den till en allt omfattande konspirati­on som motiverade utrensning­ar och ingripande­n mot opposition­en och domstolarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland