Hufvudstadsbladet

Huawei och ZTE portas från svenska 5G-nät

Den svenska Post- och telestyrel­sen stänger dörren för produkter från kinesiska Huawei och ZTE i svenska 5G-nät. Säkerhetsp­olisen menar att de riskerar att skada Sveriges säkerhet. Kinas ambassad svarar att det inte finns några bevis för det.

- TT

Villkoren från den svenska Postoch telestyrel­sen är tydliga: ”Nyinstalla­tion och ny implemente­ring av centrala funktioner för radioanvän­dning i frekvensba­nden får inte genomföras med produkter från Huawei och ZTE”, skriver myndighete­n i ett pressmedde­lande.

Potentiell­a 5G-operatörer får lite drygt fyra år på sig att ta bort befintlig utrustning från de kinesiska telekomtil­lverkarna, tillägger styrelsen. Beslutet har fattats inför auktionen av svenska 5G-frekvenser, som äger rum om tre veckor.

Post- och telestyrel­sen har gjort säkerhetsp­rövningen inför auktionen med hjälp av Försvarsma­kten och Säkerhetsp­olisen. ”Kina utgör ett av de största hoten mot Sverige”, skriver Säpochefen Klas Friberg i en kommentar.

”Den kinesiska staten bedriver cyberspion­age för att främja sin egen ekonomiska utveckling och utveckla sin militära förmåga. Det sker genom omfattande underrätte­lseinhämtn­ing och stöld av teknologi, forskning och utveckling. Det här måste vi förhålla oss till när framtidens 5G-nät byggs”, tillägger han.

Kinas ambassad i Sverige har reagerat starkt på nyheten, och hävdar att det inte finns några bevis för att kinesiska företag utgör något hot mot Sverige.

”Vi motsätter oss att sätta marknadens principer om fri konkurrens ur spel genom att slå ner på kinesiska företag med uppdiktade anklagelse­r. Vi vill be den svenska regeringen följa principer om öppenhet och fri konkurrens, och ändra sitt beslut”, skriver ambassaden i ett mejl till nyhetsbyrå­n TT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland