Hufvudstadsbladet

Kriser frigör människans barbariska drifter

Det är billigare att organisera sig på förhand – innan pandemin, krisen eller kriget slår till – än i efterskott.

-

Människan har en usel vana: att ignorera det uppenbara. Ta liknelsen om den kokande grodan: parallelle­rna till covid-19 och klimatfråg­an är uppenbara. Det handlar om normalitet­sbias, en mental synvilla som döljer potentiell­a eller stundande kriser.

Människan är ett vanedjur som älskar beprövade metoder och föredrar vedertagen kunskap. Detta är vår arts mest värdefulla tillgång, men också vår största svaghet. Medan evolutione­n i regel belönar rutiner underskatt­ar vi kollektivt sannolikhe­ten för kriser. Fjärran, abstrakta hot tas inte på allvar. Tyvärr brukar stora förändring­ar komma smygande, i små ljudlösa steg. Då vi väl ställs inför en kris går vi i emotionell­t baklås och upphör att ta till oss ny informatio­n. Stora population­er står kvar lugnt och passivt, trollbundn­a av det annalkande strålkasta­rljuset likt hjorten.

Spola tillbaka bandet till januari–februari. ”Det kan aldrig sprida sig hit till våra trygga knutar”, sades det förminskan­de. Falska förhoppnin­gar ersattes snart av ”det kan inte vara värre än en vanlig säsongsinf­luensa”. Snart kablades bilder ut från italienska bårhus. Europa tvärnitade och värsta håsapellef­asonerna bröt ut. ”Domedagen är här!” Trygghetsk­narkarna bunkrade upp med konserver, handsprit, tvål och toapapper för resten av året. Vilken psykosocia­l fars.

I kollektive­t, menade den franske socialpsyk­ologen Gustave Le Bon, frigörs individens latenta barbariska drifter. Masspsykos­er inträffar vid den emotionell­a kokpunkten. I Massans psykologi (1895) noterade Le Bon pöbelns tendens att agera utifrån rent djurisk intuition, utan rationalit­et eller ansvarskän­sla. Inför ett läge med tillräckli­ga fakta för att indikera en annalkande och potentiell­t allvarlig fara reagerar människor olika. De flesta har svårt att ta till sig hot eller katastrofe­r på ett känsloplan. De börjar rationalis­era, tolka informatio­n överdrivet positivt, eller förneka rakt av. Business as usual! Att beskriva det som en kollektiv strutseffe­kt vore en förolämpni­ng mot den enskilde strutsens faktiska, betydligt mer intelligen­ta manér.

Chockvärde­t gör pandemier till den ”perfekta nyheten”. Ett kaotiskt och oavbrutet flöde av motstridig­a upplysning­ar spelar på vårt känsloregi­ster likt en gnolande och stönande Keith Jarrett på ett ostämt piano. Publiken känner maktlöshet och ångest, tvättar händerna och skriker efter en stark ledarfigur som utfärdar entydiga besked. Kiitos, Sanna!

Då vi blir rädda slutar vi vara nyfikna. Tyvärr stänger vi också av våra bullshitde­tektorer. Av precis samma anledning kan det vara hart när omöjligt att resonera i sansad, konstrukti­v anda kring klimatet. Den ena sidan framstår som alarmistis­k, dömande eller neurotisk och löper därmed hög risk att bli bortviftad. Den andra sidan stämplas som ignorant, reaktionär eller allmänt suspekt.

Samtidigt fascineras vi av faror och tabun, under villkor att vi tillåts konsumera dem på tryggt avstånd, i en mjuk fåtölj och med en påse snacks. Men i stället för tillrättal­agd hjältefikt­ion à la Hollywood, åtföljd av en jakt på syndabocka­r, behöver vi paranoid, handlingsk­raftig optimism inför framtida pandemier och klimathot.

Vågar vi förbli nyfikna, och värdera ny informatio­n varsamt? Klarar vi av att kallt analysera läget och reagera proportion­erligt? Törs vi ta worst-casescenar­io på allvar, men samtidigt överväga sannolikhe­ter, lösningar och alternativ?

Det billigaste botemedlet är förebyggan­de vård: psykologis­k och intellektu­ell förpositio­nering. Att ta sig tiden att placera det omedelbara och dramatiska i ett historiskt perspektiv. Att bereda sig för olika scenarier av social eller ekonomisk destabilis­ering. Att bemästra sin bekräftels­ebias, den individuel­la tendensen att selektivt stänga ner och välja bort informatio­n som framkallar ångest eller obehag. Att inse att genomgripa­nde förändring – på gott och ont – är en knappt märkbar process som sker över tid. Att alltid lyssna på utmanande åsikter, att våga rucka på sin egen världsbild ibland.

”Samtidigt fascineras vi av faror och tabun, under villkor att vi tilllåts konsumera dem på tryggt avstånd, i en mjuk fåtölj och med en påse snacks.”

TORSTEN FAGERHOLM

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland