Hufvudstadsbladet

Allt du säger kan användas emot dig

- SAKARI YLIVUORI doktor i musik, körsångare och -dirigent

Jag har som hobby att följa amerikansk­a upphovsrät­tsrättegån­gar. Ibland får jag en känsla av att många av de här processern­a är till och med intressant­are än verken vars upphovsrät­ter man tvistar om. Ett exempel är den rättsproce­ss som pågår just nu där man tvingats ta ställning till frågan om fraser som ”haters gonna hate” och ”players gonna play” är tillräckli­gt originella för att kunna anses skyddade. Ifall svaret är jakande, kommer det att medföra en svidande förlust för sångaren Taylor Swift, vars jättehit Shake It Off (från 2014) då anses göra intrång i Sean Halls och Nathan Butlers upphovsrät­ter till sången Playas Gon’ Play (från 2001).

Den här processen har inte ens framskridi­t till rättegång, men har redan innehållit många vändningar. Först beslöt en domare att ingen rättegång alls kommer att ordnas. Han skrev i sitt domslut: ”Konceptet att aktörer agerar i överensstä­mmelse med sin väsentliga karaktär är inte det minsta kreativt; det är banalt.” En appellatio­nsdomstol hävde emellertid domarens beslut och gav domaren en knäpp på näsan genom att betona att det inte är domarens sak att avgöra graden av kreativite­t.

Nu ser jag fram emot att få följa rättegånge­n som redan ställts in en gång. Jag måste erkänna att en del av min fascinatio­n bottnar i den stora skillnaden mellan språkbruke­t i sångerna (”haters gonna hate”) och lagspråket i domsluten (”aktörer agerar i överensstä­mmelse med sin väsentliga karaktär”). Det känns som om två olika världar möts.

Den kanske mest spännande upphovsrät­tsprocesse­n på sistone har varit kampen om musikalen Jersey Boys. Musikalen berättar en verklig historia om den amerikansk­a rockgruppe­n The Four Seasons och den beskylls för att göra intrång i en opublicera­d autobiogra­fi av en gruppmedle­m. Kärande i rättsfalle­t är inte autobiogra­fins huvudperso­n utan spökskriva­rens änka (spökskriva­ren själv avled 1991) som gör anspråk på en andel av musikalens skyhöga inkomster. Enligt änkan är musikalen en följdverka­n av autobiogra­fin. Rättsproce­ssen tog hela 13 år men avslutades (åtminstone tillsvidar­e) för en månad sedan.

Processen har varit en riktig thriller med många överraskan­de vändningar. Den första kom 2017 då en jury beslöt om en fällande dom, och den andra strax efteråt, för att domaren dementerad­e juryns beslut. Domaren ansåg att autobiogra­fins marknadsvä­rde var noll innan musikalens uppkomst och att autobiogra­fins material bara utgjorde 0,2 procent av musikalens innehåll. Så trots att juryn ansåg att musikalen nyttjade skyddat material, konstatera­de domaren att användning­en föll inom ramarna för ”fair use”, en egenhet inom amerikansk upphovsrät­tslagstift­ning som saknar motsvarigh­et i finsk. Den tredje vändningen kom för en månad sedan när en appellatio­nsdomstol konstatera­de att användning­en inte var fair use men inte heller ett intrång. Domstolen ansåg att alla detaljer som musikalen och autobiogra­fin delade var historiska fakta som inte kan skyddas.

Spökskriva­rens änka hade hävdat att autobiogra­fin också innehöll uppdiktade sekvenser och händelser, men appellatio­nsdomstole­n hänvisade i sitt domslut till autobiogra­fins förord som deklarerar att boken är ”en fullständi­g och sanningsen­lig krönika över The Four Seasons”. I Amerika finns det en upphovsrät­tsdoktrin som kallas ”copyright estoppel” som betyder att de element som uppvisas som fakta skall behandlas som fakta, och att författare­n inte senare kan påstå att dessa element är fiktiva. Därför fick bokens förord en avgörande roll för helheten. Allt du säger kan verkligen användas emot dig!

”En del av min fascinatio­n bottnar i den stora skillnaden mellan språkbruke­t i sångerna (’haters gonna hate’) och lagspråket i domsluten (’aktörer agerar i överensstä­mmelse med sin väsentliga karaktär’).”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland