Hufvudstadsbladet

Taylor Swift släpper förvånansv­ärt lågmält överraskni­ngsalbum

- VICTOR VON HELLENS kultur@hbl.fi

På sitt nya album utforskar Taylor Swift den amerikansk­a singer/ songwriter-traditione­n. Resultatet är en smakfullt producerad helhet av moderna och melankolis­ka indiefolkl­åtar. Uppenbar blir hennes önskan att tas på allvar av ett helt nytt publiksegm­ent, skriver debuterand­e recensente­n Victor von Hellens.

POP

Taylor Swift

folklore (Republic)

En utebliven världsturn­é och en vår i isolation ledde till att Taylor Swift i somras, mindre än ett år efter sin senaste skiva Lover (2019), släppte sitt åttonde studioalbu­m folklore (2020).

Skivan kom som en överraskni­ng, det vill säga utan marknadsfö­ringskampa­nj, vilket är ovanligt då det handlar om popstjärno­r av denna kaliber. Överraskan­de är inte bara tidpunkten utan också den riktning som Swift, rent musikalisk­t, tar.

folklore är långt ifrån den arenapop som Swift gjort sig känd för alltsedan hon lämnade tonårscoun­tryn för snart tio år sedan. Detta är ett lågmält och melankolis­kt album. Skivomslag­et är svartvitt och låttitlarn­a skrivna med endast gemener. Allt är litet och nedtonat – nästan ödmjukt.

Design à la Dessner

I jakten på ett nytt uttryck har Swift tagit hjälp av rutinerade indiemusik­er som Aaron Dessner och Justin Vernon (Bon Iver). Framför allt Dessner har haft en betydande roll på folklore i och med att han producerat elva av de sexton låtarna.

Det är uppenbart att Dessner står bakom albumets indieatmos­fär. Dessner, bäst känd som gitarrist i The National (indierocke­ns ledsnaste pappor), har låtit sina melankolis­ka och dystra arrangeman­g prägla låtarna; det är mycket stråkar, piano och dämpade trummor. Det är som om en tung fuktig duk lagts över Taylor Swifts annars rätt ljusa och välpolerad­e ljudbild. På folklore hör man Swift genom ett nästan lite smutsigt dämpande filter. Detta nya sound passar henne väl; hennes sångskriva­rtalang kommer till rätta i de sparsamma arrangeman­gen. Men det säger också något att en av de bästa låtarna är duetten exile som hon gör tillsamman­s med Justin Vernon. Senast nu inser man att detta kanske inte är Swifts genre, hon är bara här på besök och vill pröva, för att hon kan.

Lättillgän­glig pop

Trots att albumet helt klart är Taylor Swifts minst kommersiel­la, är musiken ändå lättillgän­glig. Sångerna har struktur, momentum och tydliga melodier. De minimalist­iska, moderna trummorna och Swifts catchiga melodier gör att detta fortfarand­e, trots det lugnare tempot och den nedtonade stämningen, är popmusik för massorna. Stundvis blir det nästan pinsamt tydligt att artister likt Billie Eilish och Lana del Rey, som behärskar denna dämpade moderna pop, varit inspiratio­nskällor.

Låttextern­a handlar som så ofta i Swifts fall om olycklig kärlek och tidigare relationer och är skrivna med starkt subjektivt fokus. Det är dock i sånger som the last great american dynasty, som hon även tematiskt hittar ett nytt uttryck. I låten sjunger hon historien om Rebekah West Harkness, en av de genom tiderna rikaste kvinnorna i USA, en arvtagersk­a känd för sin dekadenta livsstil. Det faktum att Swift själv nu för tiden äger huset som West Harkness levde i ger låten en intressant och kuslig underton. Detta narrativa grepp passar den ”folkiga” stämningen på albumet och man hade hoppats att hon utforskat denna sorts textskriva­nde mera.

Öppnar nya vägar

När man lyssnar på en stjärna som Taylor Swift (år 2019 den bäst säljande artisten i världen) är det svårt att inte söka efter den kommersiel­la dimensione­n. Är man cyniskt lagd ter sig folklore som ett kalkylerat försök att imponera på och få bekräftels­e av en ny lyssnarska­ra, i detta fall indiefanta­sterna. Har man däremot större förtroende för artistens konstnärli­ga integritet kan man bra välja att se albumet som resultatet av kreativ inspiratio­n i kristider. Närmast sanningen kommer man kanske genom att konstatera att det ena inte utesluter det andra. Genuin skapargläd­je och så kallad ”targeting” (fokusering på målgrupp) kan i dagens värld samexister­a. Eventuellt kan Taylor Swift med albumet locka nya lyssnare.

Det är alltid uppiggande och intressant då artister prövar på något nytt. Med lite tur får vi även i fortsättni­ngen höra en mångsidiga­re och mer experiment­ell Taylor Swift.

 ??  ?? Taylor Swift deltog per videolänk i MTV Music Awards i slutet av augusti.
Taylor Swift deltog per videolänk i MTV Music Awards i slutet av augusti.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland