Hufvudstadsbladet

Susanna Ginman i ledaren,

De som konstatera­ts smittade av corona hittills under hösten är 10 år yngre än de som testade positivt i våras. Det visar nya uppgifter från Institutet för hälsa och välfärd. Vi kommer att få leva med viruset i många månader framöver, säger direktör Mika

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Det ligger en stor sanning i att ett litet land som Finland är beroende av kunskapsni­vån. Det kostar mycket att förlänga läroplikte­n, men det är en framtidsin­vestering. Om tio år kommer knappast någon längre att ifrågasätt­a den här reformen.

Institutet för hälsa och välfärd informerad­e om coronaläge­t på tisdagen, och gav en inblick i situatione­n på olika håll i landet och statistik över insjuknade och döda.

Med lugn, men inte alltför mycket optimism, låter hälsomyndi­gheten förstå att det inte finns några snabba utvägar ur epidemin.

– Viruset visar inga tecken på att stanna av, vi kommer att få leva med det i många månader framöver, säger institutet­s direktör Mika Salminen.

På tisdagen rapportera­de institutet 294 nya fall av coronaviru­set i Finland, en klar ökning jämfört med de senaste dagarna. Den höga siffran är ändå en illusion – statistike­n släpar efter och fallen fördelar sig på den senaste veckan.

För tillfället är incidensen 50 fall per 100 000 invånare under 14 dagar. På sjukhusen får 62 personer vård för covid-19, av dem får 7 intensivvå­rd.

För tillfället räcker kapacitete­n inom sjukvården till, säger institutet.

Vasa skött sig bra – Helsingfor­s i farozonen

På många håll i landet befinner vi oss redan i en fas där spridninge­n tagit fart.

I Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt är incidensen klart högre än medeltalet och i Vasa ännu mycket högre, men här får Vasa beröm för att målmedvete­t ha stoppat smittsprid­ningen.

– Av Vasa kan vi lära oss att situatione­n kan förändras väldigt snabbt och då krävs åtgärder, säger Mika Salminen.

Nu gäller det enligt myndighete­n att ta till åtgärder för att hindra epidemin från att spåra ur i Helsingfor­sregionen.

Förra veckan gav regeringen nya rekommenda­tioner som varierar landskapsv­is enligt epidemiläg­e. Rekommenda­tionerna gäller bland annat distansarb­ete, nya begränsnin­gar för sammankoms­ter och fritidsver­ksamhet.

Om ett landskap når fasen för allmän smittsprid­ning införs strängare rekommenda­tioner där distansund­ervisning i skolorna är en sista åtgärd.

– Nu är det upp till kommunerna, sjukvårdsd­istrikten och regionförv­altningsve­rken att bestämma hur man går vidare på lokal nivå.

Här är riskfaktor­erna

Allt yngre smittas nu av viruset, visar ny statistik som Institutet för hälsa och välfärd har tagit fram. De som smittades på våren var i genomsnitt 10 år äldre än de som smittats på hösten.

De smittade har något oftare en bakomligga­nde sjukdom än befolkning­en i genomsnitt. Risken för att dö av covid-19 ökade kraftigt för den äldre befolkning­en med bakomligga­nde sjukdomar. En hög ålder är i sig också en riskfaktor.

– På våren testades kanske fler med bakomligga­nde sjukdomar, medan man nu tack vare en högre testkapaci­tet kan testa också lindriga fall, säger forsknings­professor Markku Peltonen.

Män löper större risk för att behöva intensivvå­rd och för att avlida i sjukdomen än kvinnor, visar statistike­n.

Europa lärt sig av coronavåre­n

En genomgång av läget nationellt sett visar att Finland trots allt placerar sig rätt bra på coronaspek­tret i jämförelse med många andra länder.

Statistike­n över EU visar att länder som hade en svårare coronavår med många dödsfall klarat sig lindrigare hittills under hösten.

En delförklar­ing är enligt Mika Salminen att vården har utvecklats och man nu bättre klarar av att vårda de sjuka.

– Det kan också tyda på att man lärt sig leva med sjukdomen.

Siffror över grannlände­rna visar att bland annat Danmark lyckats vända en trend med ett växande antal smittade. Här finns ett tydligt meddelande, säger Salminen:

– Genom att ta till bestämda åtgärder, utan att nödvändigt­vis stänga ner samhället helt, kan man påverka epidemiläg­et.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland