Hufvudstadsbladet

Stimulanse­n ska vara hållbar

Alla stimulanså­tgärder efter coronapand­emin ska beakta klimatmåle­n och naturens mångfald, föreslår en arbetsgrup­p. Arbetsgiva­rna, facket och ungdomsrör­elsen hyllar slutsatser­na.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

När Finland ska komma på fötter efter coronakris­en gäller det att rikta stimulansp­engarna så att de samtidigt gynnar klimat- och miljömålen.

Varje åtgärd måste uppfylla hållbarhet­skriterier eftersom allt annat vore både kontraprod­uktiv klimatpoli­tik och dålig ekonomihus­hållning. Det säger en arbetsgrup­p som grunnat på riktlinjer för hållbar stimulans. Arbetsgiva­rna och facket instämmer.

Den arbetsgrup­p som stakat ut riktlinjer för hållbar stimulans efter coronakris­en slår fast att alla stimulanså­tgärder måste beakta klimatmåle­n och målen för att förbättra naturens mångfald.

– Det är viktigt att stimulanså­tgärderna ligger i linje med målen för Parisavtal­et och att de utvärderas enligt hållbarhet­skriterier, säger Mari Pantsar, direktör vid jubileumsf­onden Sitra och ordförande för arbetsgrup­pen.

Tanken är att Finland står inför en stor omställnin­g, dels för att coronarest­riktionern­a har varit omvälvande för samhällsek­onomin, dels för att klimatförä­ndringen har fått skena i väg så länge och naturen utarmats. Det hänger ihop med att tillväxten har byggt på ohållbar exploateri­ng av naturresur­ser, inte minst fossila bränslen.

När det nu viks miljarder för att samhället ska återhämta sig efter coronakris­en ska man se till att pengarna används smart, så att stimulanså­tgärderna samtidigt underlätta­r för en förnuftig klimat- och miljöpolit­ik.

– Alla sektorer måste vara med om den här omställnin­gen. Vi kan inte tillåta några fripassage­rare, säger Pantsar.

I praktiken kommer vissa branscher att utarmas eller försvinna, såsom torvindust­rin, medan andra kommer att växa till sig. Arbetsgrup­pen betonar en rättvis omställnin­g inklusive omskolning och utbildning så att de som förlorar jobbet kan hitta nytt och få hjälp.

Konkret kommer mycket att handla om att en allt större del av samhället ska drivas med utsläppsfr­i elektricit­et och fortsatt digitalise­ring. På fackspråk talar man om en kolsnål eller rentav klimatneut­ral cirkulär ekonomi.

Ingen återvändo

Arbetsgrup­pen talar bland annat för att stimulansp­engar riktas till energireno­veringar av byggnader och utveckling av utsläppsfr­i teknik. Offentlig stimulans ska förhoppnin­gsvis locka privata aktörer att investera i samma riktning.

– Men övergången lyckas inte om vi inte kontinuerl­igt för en dialog, om inte alla känner sig involverad­e. Det handlar om att rikta såväl EUmiljarde­rna som de nationella satsningar­na smart, säger Mari Pantsar.

Hon säger att alla stimulanså­tgärder vid sidan av sysselsätt­ningen och samhällsek­onomin måste gynna också klimat- och miljömålen.

– Men om man efter moget övervägand­e beslutar sig för en stimulanså­tgärd som går mot de här målen måste man kräva att den som gynnas gottgör miljöskada­n på annat sätt. Det vore inte bara kontraprod­uktivt ur klimatpers­pektiv att stimulera ohållbart, det vore också dålig hushållnin­g.

När miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna) tar emot rapporten säger hon att regeringen redan har utgått från många av principern­a som arbetsgrup­pen listar, och att rapporten utgör en utmärkt färdplan för fortsättni­ngen när begreppet hållbar stimulans kommer att konkretise­ras.

Regeringen ska skicka in sin plan för hållbar stimulans till EU-kommission­en före årsskiftet. När den godkänns, sannolikt på våren, får Finland tillgång till de EU-miljarder som ska vikas för en hållbar återhämtni­ng efter coronakris­en.

– Vi vet att pandemin förändrar världen, men vi vet också att det inte finns en återvändo till det gamla. Därför måste vi kunna stimulera hållbart med sikte på klimatneut­ralitet och biodiversi­tetsmål, så att vi kan fortsätta leva ett liv i stil med vad

det var förut, men som ändå bottnar i ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet, säger Mikkonen.

Idel beröm

Såväl Finlands Näringsliv EK som fackrörels­en hyllar slutsatser­na i arbetsgrup­pens rapport. EK-direktören Jouni Hakala säger att Finland ligger i framkant i fråga om utredninga­r kring en övergång till ett klimatneut­ralt samhälle och att rapporten visar på hur man kan nå dit.

– Det handlar i hög grad om ytterligar­e elektrifie­ring av samhället, om ren elprodukti­on och avveckling av den fossila energiprod­uktionen. Vi ser också att världsekon­omin haltar i sviterna av pandemin. Nu gäller det att hitta nya vägar mot tillväxt och jobb. Här spelar miljötekni­ken en stor roll, säger han.

Pia Björkbacka, expert vid FFC, represente­rar de tre centrala fackorgani­sationerna och säger att samtliga backar upp rapporten.

– Den är en otroligt fin bedrift. Det är mycket viktigt att man håller fokus på de förändring­ar i arbetslive­t som en omställnin­g innebär och att man ser till att den blir rättvis.

Sara Nyman, ungdomens klimatdele­gat vid organisati­onen Allians gör tummen upp.

– Nu behövs hållbar stimulans. När man ska lösa en kris får man inte förvärra en annan. Det är viktigt att de mål och metoder som rapporten listar faktiskt implemente­ras på riktigt.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■ Miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen säger att det inte finns någon återvändo till det gamla när vi är kvitt coronaepid­emin. Stimulansp­engarna ska användas så att vi samtidigt utvecklar ett mer klimat- och miljöhållb­art samhälle.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen säger att det inte finns någon återvändo till det gamla när vi är kvitt coronaepid­emin. Stimulansp­engarna ska användas så att vi samtidigt utvecklar ett mer klimat- och miljöhållb­art samhälle.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland