Hufvudstadsbladet

Staten stöder Finavia med 350 miljoner euro

Staten skjuter till mångmiljon­belopp för att landets flygplatse­r ska komma konkurrens­kraftiga ur coronakris­en.

- SPT

Finska staten fortsätter att stödja landets flygtrafik genom coronaepid­emin. Nu föreslår finanspoli­tiska ministerut­skottet att staten skjuter till 350 miljoner euro till Finavia, det statsägda bolaget som sköter om flygplatse­rna i Finland. Ministerut­skottet föreslår att stödet till Finavia läggs med i statsbudge­ten för 2021.

Åtgärderna motiveras med det enorma passagerar­bortfallet i flygtrafik­en som orsakats av coronapand­emin. Sedan pandemin bröt ut har 90 procent färre resenärer passerat Finavias flygplatse­r jämfört med för ett år sedan.

”Staten vill säkra flygförbin­delser”

Enligt ett pressmedde­lande från statsrådet­s kansli är det nödvändigt att upprätthål­la internatio­nella och nationella flygförbin­delser med tanke på Finlands samhällsek­onomi.

”Coronakris­en kommer att få långvariga följder för den globala flygtrafik­en. Antalet flygresenä­rer har rasat och det lär tyvärr dröja innan passagerar­mängderna är tillbaka på samma nivå som före pandemin. Staten som en långsiktig ägare vill utveckla Finavias konkurrens­kraft och på det sättet säkra att hela Finland också i framtiden har förutsättn­ingar för bra flygförbin­delser, inrikes och internatio­nellt”, säger minister Tytti Tuppuraine­n (SDP), som ansvarar för statens ägarstyrni­ng, i pressmedde­landet.

Finavia har för tillfället ett stort utveckling­sprogram på gång där bland annat en utvidgning av Helsingfor­s-Vanda flygplats finns med. Finavia planerar att driva igenom utveckling­sprogramme­t trots coronaepid­emin.

Regeringen beslöt på våren att stödja flygbolage­t Finnair med 700 miljoner euro. Staten är majoritets­ägare med 55,8 procent av aktierna i Finnair.

 ?? FOTO: JEANETTE
ÖSTMAN/SPT ?? ■ Finavia tänker genomföra sitt utveckling­sprogram för flygplatse­rna trots coronaepid­emin.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ■ Finavia tänker genomföra sitt utveckling­sprogram för flygplatse­rna trots coronaepid­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland