Hufvudstadsbladet

Tiotals besvär mot plan för Nyland

Besvärstid­en för den plan som ritar upp Nyland år 2050 gick ut förra veckan. Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol har tagit emot tiotals besvär av 33 privatpers­oner, två dödsbon och högre instanser som Museiverke­t och NTM-centralen i Nyland.

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

Besvär har även lämnats in av Kyrkslätt kommun, Västra Nylands museer, Esbo miljöfören­ing, Nylands distrikt vid Finlands naturskydd­sförbund, Kyrkslätts Natur och Miljö och Massax.

Besvären berör de mest omstridda frågorna i planen, bland annat om grönområde­na på Vårdö ska byggas ut eller bevaras, hur sträckning­en för Tallinntun­neln ska se ut och om kustbanans tågdepå ska placeras i Bobäck och Mankby. Även inritade naturskydd­sområden får kritik.

Ett flertal invånarför­eningar har också överklagat, bland annat i Kyrkslätt, på Brändö och Degerö.

Peter Vesterback­as Finest Bay Area Developmen­t besvärar sig mot att det i Nylandspla­nen endast finns en sträckning för en tunnel genom Helsingfor­s centrum, medan man hoppats på att hålla Esboaltern­ativet öppet i detta skede.

Museiverke­ts besvär gäller Vårdö som för tillfället är rekreation­sområde. Enligt landskapsp­lanen betecknas Vårdö som en bebyggd stadsdel. Den långvariga striden om ön har lett till att området saknar generalpla­n. Beteckning­en i landskapsp­lanen anses därför ha stor betydelse, eftersom den ger Helsingfor­spolitiker­na fria händer att besluta om öns framtid.

Flera besvär handlar om bantrafike­n och spårdragni­ngarna västerut genom Esbo, Kyrkslätt och Lojo.

SLC Nyland och MTK Uusimaa har lämnat in besvär mot hur markägarna behandlas. Nya skyddsområ­den har ritats in utan att markägarna­s rättighete­r tagits i beaktande, anser organisati­onerna.

”Skyddsområ­den ska grundas via naturvårds­lagen och på beslut av miljöskydd­smyndighet­er, inte genom landskapsp­lanen och landskapsf­örbundets beslut”, skriver SLC Nylands ordförande Thomas Antas i ett pressmedde­lande.

”Det finns heller inga garantier för att skyddskrit­erierna verkligen uppfylls och markägaren kan få ersättning för de här nya skyddsområ­dena”, påpekar verksamhet­sledare Bjarne Westerlund.

Vid Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol kan Pirkko Väänänen inte ge någon tidtabell för när besvären behandlas. Hon nöjer sig med att konstatera att det är fråga om en lång och stor process.

Enligt Björn Månsson, SFP:s gruppordfö­rande i landskapsf­ullmäktige, är besvären väntade.

– Jag hoppas åtminstone en del av dem får en ny chans. Då frågorna inte löstes i den demokratis­ka processen kan de nu avgöras i domstol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland