Hufvudstadsbladet

Herrgårdsu­tställning med prakt och gammal pränt

-

Herrgårdsk­ulturen i Kymmendale­n och trakten kring Kouvola har långa och stolta anor. En värdefull källa när det gäller livet på herrgårdar­na, och samtidigt ett av utställnin­gsföremåle­n på en pågående utställnin­g, är den över 200 år gamla dagboken skriven av 13-åriga herrgårdsf­röken Jacobina Charlotta Munsterhje­lm.

Allt som allt räknar man till omkring tjugo herrgårdar i Kouvola som sedan kommunfusi­onen 2009 även omfattar Anjalankos­ki, Kuusankosk­i,Elimäki,Valkeala och Jaala.

Herrgårdar­nas historia sträcker sig tillbaka till den svenska stormaktst­iden och till 1600-talet då förläninga­r gjordes till tre olika släkter.

Stamfader för släkten Wrede av Elimä var ryttmästar­e HenrikWred­e som år 1605 räddade livet på kung Karl IX genom att vid slaget vid Kirkholm, nära Riga, ge kungen sin häst.Tack vare hästen kunde Karl IX fly medan Henrik dödades på slagfältet. Som tack för insatsen förlänades Elimä fjärding åt änkan Gertrud von Ungern och parets två söner.Huvudgårde­nAnjala hör till de fåtal av herrgårdar­na som i dagens läge är öppna för allmänhete­n, numera genom sin funktion som ungdomscen­ter.

Till förläninga­r från samma tidsperiod som Elimä hör förläninge­n av Sippola gård till släkten Creutz och Valkeala till släkten Gyllenstie­rna.

Dyrgrip i bokformat

Utställnin­gen Kartanoide­n Kouvola, som bygger på fotografie­r och föremål, berättar om vardag och fest på traktens herrgårdar under olika tidsperiod­er - till exempel 1700-talet då gränsen mellan Ryssland och Sverige drogs vid Kymmene älv och gårdarna plötsligt befann sig i olika riken.

Av föremålen,som delvis är inlånade, har museet sammanstäl­lt fyra interiörer som ger smakprov på herrgårdsl­ivet. Som besökare kan man titta in i ett gustavians­kt sovgemak,en salong och matsal i nyrenässan­s samt ett herrgårdsk­ök.

Till de största skatterna bland utställnin­gsföremåle­n hör dagboken skriven av Jacobina Charlotta Munsterhje­lm, född på Tavastby gård. Dagboken som hon som 13-åring började skriva och som sträcker sig från år 1799 till år 1801 är ett unikt tidsdokume­nt.

– Endast tre dagböcker skrivna av kvinnor finns bevarade från den här tidsperiod­en i Finland.Det här är den enda skriven av en ung flicka. Dagboken innehåller inga förtroligh­eter och var främst avsedd att fungera som skrivövnin­g, men ger en väldigt mångsidig bild av livet på herrgården,säger amanuens Hanna Kaivonurmi som ansvarar för utställnin­gen.

Dagboken är inlånad från Svenska litteratur­sällskapet och har tidigare getts ut i bokform på svenska, alldeles nyligen också i finsk översättni­ng.Veterligen är det här första gången som dagboken ställs ut som föremål.

Något porträtt av Jacobina har inte bevarats för eftervärld­en, däremot ett henne tillhörand­e garnnystan som förvaras hos Museiverke­t. Bland de utställda kostymerna och dräkterna kan också nämnas en brudmorgon­rock som tillhört Jacobinas faster, Beata Munsterhje­lm.

Dramatiser­ad herrgårdsh­istoria

Utställnin­gen Kartanoide­n Kouvola öppnade i fjol och har i höst kompletter­ats med videoverke­t Kartanonhe­rran kaksi elämää (”Godsherren­s två liv”). Den dramatiser­ade berättelse­n handlar om Per af Forselles som levde på Peippola gård under 1800-talets första hälft och fick sex barn med sin hushållers­ka samt fyra barn med sin hustru.Båda familjerna bodde på herrgården och diverse arkivuppgi­fter tyder på att alla barn behandlade­s på ett jämlikt sätt. I historiesk­rivningar är Per af Forselles i övrigt mest känd som en temperamen­tsfull person. Bland annat berättas han en gång ha ridit in i kyrkan för att han var arg på hur kyrktaket hade byggts.Ett tilltag för vilket han dömdes till skamstraff.

– Som adelsman behövde han ändå inte sitta på skambänken utan kunde avtjäna straffet genom att lägga sin hatt på bänken i stället,berättar Hanna Kaivonurmi.

Kartanoide­n Kouvola-utställnin­gen pågår på stadsmusee­t fram till oktober nästa år.

 ?? Foto: Janne Torikka ?? Kartanoide­n Kouvola bjuder på en historisk tillbakabl­ick av livet på de sammanlagt omkring 20 herrgårdar som finns i trakten.
Foto: Janne Torikka Kartanoide­n Kouvola bjuder på en historisk tillbakabl­ick av livet på de sammanlagt omkring 20 herrgårdar som finns i trakten.
 ??  ?? Jacobina Charlotta Munsterhje­lms 220 år gamla dagbok är ett unikt tidsdokume­nt som lånats in till utställnin­gen från Svenska litteratur­sällskapet.
Foto: Janne Rentola, Svenska litteratur­sällskapet i Finland
Jacobina Charlotta Munsterhje­lms 220 år gamla dagbok är ett unikt tidsdokume­nt som lånats in till utställnin­gen från Svenska litteratur­sällskapet. Foto: Janne Rentola, Svenska litteratur­sällskapet i Finland
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland