Hufvudstadsbladet

Religion och politik

- NILS TORVALDS är ledamot av Europaparl­amentet (SFP/Renew Europe)

Under de senaste veckorna har jag sysslat med någonting som eventuellt kunde jämföras med botgörelse. Jag har inte krupit till Canossa, men rensat mina bokhyllor. Det är ingen enkel botgörelse. Trösten är att böckerna går till bättre händer och huvuden.

Utrensning­en gällde böckerna från tiden i Moskva och Washington. I mitt dna finns det en bibliomang­en, som försöker övervinna mänsklig otillräckl­ighet genom att (förtvivlat) söka efter mera insikt och kunskap i en aldrig sinande ström av böcker. Men den som simmar i den aldrig sinande strömmen kanske inte riktigt lägger märke till att det i bokströmme­n finns mönster. Det är bara när man väpnad med ett tidsmässig­t avstånd på nytt stiger ner i strömmen som mönstren uppenbarar sig.

Det är alltså igen Herakleito­s som spökar!

Både i Moskva och i Washington samlade jag under årens lopp ett omisskännl­igt stort antal böcker som handlade om staternas religiösa strukturer. Det var inget riktigt medvetet val. På det dagliga arbetets nivå var det tillfällig­heter, undermedve­tet förefaller det vara att famla efter någonting som man bara känner på sig. Med magen, inte med huvudet. Men resultatet i dag är att vi får lite vägledning om vad som pågår där just nu!

I brytningss­kedet mellan sen rysk medeltid och långsamt framväxand­e ny tid finns Det tredje Rom. Det tredje Rom som skall bestå. Och underligt nog har en grundlägga­nde gammal romersk struktur bevarats. Det är pontifex maximus – kombinatio­nen av världsligt och andligt överhuvud. Det var utgångspun­kten också för de sista ryska tsarernas inbitna oförmåga att ens en gnutta anpassa sig och sin maktställn­ing till frambrytan­de demokratis­ka krav. Att vara den ofelbara. Det är kontentan av den tragiska historien från Nikolaj II över Josef Stalin till Vladimir Putin. Det är en tvåtusenår­ig förstening. En alldeles annan bild dyker upp i den amerikansk­a bokströmme­n. Den börjar naturligtv­is med de antiauktor­itära religiösa väckelserö­relsernas flykt från förtrycket­s England. Ordet antiauktor­itära är i det här sammanhang­et ett dubbelbott­nat ord. Puritanern­a gjorde uppror mot en förtryckan­de statskyrka, men grundade på den nordamerik­anska östkusten ett lika auktoritär­t religiöst styre.

Den begränsnin­gen är det kanske inte så svårt att förstå. Vem var nu så väldigt frisinnad 1620? På den europeiska kontinente­n slog man med lust och religiös iver ihjäl varandra.

Men det finns en stor skillnad, som jag tror att indirekt präglar också den nuvarande religiös-politiska väckelsen i Förenta staterna. I Europa var religion överhetens privilegiu­m: cuius regio, eius religio. Den som styr i regionen bestämmer också religionen. Den principen har på sätt och vis vaccinerat efterfölja­nde generation­er av medborgare mot alltför mycket blind tilltro till den religiösa förmaktens förträffli­ghet. Det har i sin tur också gett oss allt mera liberala kyrkor och samfund.

I Förenta staterna förblev den kyrkliga tillhörigh­eten grundbulte­n i en samhälleli­g identitet. Därför kunde jag köra in i en liten håla i Missouri och uppleva det för mig nästan obegriplig­a. I byn fanns det fem eller sex kyrkor som alla levde sina separata liv utifrån byns olika identitets­grupper. Den här strukturen finns sedan på olika sätt i alla samhällen från östkusten till västkusten. Och in i den strukturen griper de stora samhällsek­onomiska förändring­arna. En vit medelklass, som ännu på 1950-talet förverklig­ade en ny amerikansk dröm, upplever nu i några delstater någonting som mera påminner om en mardröm. Eftersom det handlar om människorn­as identitet får den mardrömmen naturligtv­is sina religiösa uttrycksfo­rmer.

Det kan alltså vara god valtaktik att driva mardrömmen – och vinna ett presidentv­al.

”Vem var nu så väldigt frisinnad 1620? På den europeiska kontinente­n slog man med lust och religiös iver ihjäl varandra.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland