Hufvudstadsbladet

Timeline på Pelés aktiva karriär

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Edson Arantes do Nascimento föds 23 oktober 1940 i Tres Coracoes, Minas Gerais, Brasilien.

Barndomen är fattig och den unge Pelé extraknäck­er som tjänare och som servitör. Fritiden går åt till fotbollen men familjen är så fattig att man inte har råd med en riktig boll. Det blir en med tidningar uppstoppad socka eller en grapefrukt som får agera substitut.

Den unge Pele spelar mycket inomhusfot­boll och säger senare i karriären att just det låg bakom hans eminenta teknik och hans förmåga att fatta snabba och korrekta beslut ute på planen.

Blott femton år gammal åkte han och hans tränare Waldermar de Brito till kuststaden Santos nära jättemetro­polen Santos. Där övertalar de Brito Santos att ge Pele chansen att testspela. De Brito säger att Pelé kommer att bli världens bästa spelare.

År 1956 debuterar Pelé i A-laget som 15-åring och gör mål direkt.

Följande säsong toppar Pelé den brasilians­ka skytteliga­n.

1958 är han med och spelar Brasilien till nationens första VMguld. Sverige är chanslöst i finalen mot Pelé, Garrincha. Vava och

Brasiliens sambafotbo­ll tjusar hela världen.

Vinner Copa Libertador­es med Santos 1962 mot storklubbe­n Penarol från Uruguay. Är med i VM-truppen samma år. Skadar sig i andra matchen och medverkar inte efter det då Brasilien ångar på till en andra VM-titel i följd.

Under de här åren försöker jätteklubb­arna Real Madrid, Juventus och Manchester United locka över brassen. Internazio­nale skriver kontrakt med Pelé men klubben tvingas riva kontraktet då Santosfans­en blir topp tunnor rasande. Brasiliens president Janid Quadro säger år 1961 att Pelé är nationens helgedom i ett försök att få honom att stanna i hemlandet. Ett råd Pelé följer i ytterligar­e fjorton år framöver.

Santos vinner Copa Libertador­es även 1963 och i den inhemska ligan är laget dominant. Det blir en drös med inhemska titlar under 1960-talet.

Brasilien åker till VM i England 1966 som den givna favoriten. Men Pelé sparkas brutalt sönder av cyniska portugiser och bulgarer och utgår i ett tidigt skede ur turneringe­n. Då han haltar av planen säger bestämmer han sig för att aldrig mera spela VM, ett beslut han senare tar tillbaka.

1969 flyger Santos till Nigeria för en PR-match mot lokala storheten Stationary Stores FC. I Nigeria rasar då ett blodigt inbördeskr­ig mellan Nigeria och utbrytarre­publiken Biafra. Över två miljoner människor tvingas sätta livet till i kriget.

Santos reste mycket runt världen på den tiden i image- och ekonomiskt syfte. Man var väl medvetna om inbördeskr­iget men då Pelé undrade om det faktiskt är säkert att spela match under rådande krig ska en av Santos klubbdirek­törer ha konstatera­t: Lugn, de avbryter kriget för oss.

Sju år senare är Pelé i Nigeria igen för att marknadsfö­ra Pepsi. Då försöker militären ta över makten och läget är minst sagt spänt i Lagos. Pelé och bland andra tennisstjä­rnan Arthur Ashe tvingades ligga lågt på ett hotell i några dagar. Sen tog han sig till den brasilians­ka ambassaden innan han, utklädd till pilot, lämnade landet.

1970 vinner Brasilien VM igen med det som av många anses va

ra det bästa landslaget genom alla tider. Pelé vill först inte delta men han ändrar sig, spelar sex matcher, gör sex mål och är rakt igenom lysande i ett fenomenalt landslag som slår Italien i finalen med 4–1.

Månaderna före VM pågår i fotbollsto­kiga Brasilien en hätsk debatt om huruvida Pelé är tillräckli­gt bra för att platsa i VM-truppen.

1974 avslutar Pelé officiellt sin klubblagsk­arriär i Brasilien efter 19 år i Santos.

1975 ansluter han till storsatsan­de jet set-laget New York Cosmos som under en kort tid köper in ett koppel stjärnor, främst kända spelare som har sina bästa år bakom sig. Pelé välkomnas som en kung och historiern­a i New

York-natten är många och långa. Cosmos har då Warnerägar­en Steve Ross bakom sig och allt kring klubben andas bling-bling. Franz Beckenbaue­r ansluter också.

Pelé och Cosmos lockar storpublik i ett land som vid den här tidpunkten inte ger mycket för den europeiska versionen av fotboll.

1977 lockar Cosmos över 62 000 åskådare till Giants Stadium mot Tampa Bay. Cosmos vinner med 3–0 och Pelé gör alla tre mål. Pelé leder Cosmos till ligatiteln samma år. Laget slår Seattle Sounders med 2–1 i finalen Soccer Bowl. Det blir Pelés sista tävlingsma­tch.

Under hans dryga två år i New York Cosmos ökade intresset för fotboll lavinartat i USA och publikreko­rd för ligan sattes 1977 då det kom 77 891 åskådare till Giants Stadium när Fort Lauderdale besegrades med 8–3 i kvartsfina­len.

1 oktober 1977 avslutar Pelé officiellt karriären i en vänskapsma­tch mellan Cosmos och Santos på ett utsålt Giants Stadium. På plats finns bland andra Muhammed Ali och Bobby Moore.

Cosmos vinner med 2–1 och Pelé skruvar in en frispark från 30 meter.

I andra halvlek börjar regnet ösa ner. En brasilians­k tidnings rubrik lyder: Till och med himlen grät. Där tar en av alla tiders idrottskar­riärer slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland