Hufvudstadsbladet

Wilfred Hildonen aktuell med serie i finsk kvällstidn­ing

Illustratö­ren Wilfred Hildonen, känd för alla HBL-läsare för sina karakteris­tiska teckningar på debattsida­n, är månadens serieteckn­are i kvällstidn­ingen Ilta-Sanomat.

-

Under oktober publiceras Wilfred Hildonens serie Optimister­na i IltaSanoma­t, en serie som han först gjorde på sitt modersmål norska och senare har översatt till finska.

– Den norska humorn kan vara ganska rå och brutal, den passar inte alla, så jag har valt en snällare linje. Det viktigaste är inte att provocera utan att påverka på ett mjukt sätt, säger Hildonen.

Wilfred Hildonens bakgrund är mångkultur­ell, han är född i Nordnorge och har bott i bland annat Finland, Sverige, Portugal och Spanien innan han 2017 flyttade till Åland tillsamman­s med sin brasilians­ka fru.

För Hufvudstad­sbladet har han tecknat regelbunde­t sedan 1992, men han är tämligen okänd för den finska publiken i Finland.

Wilfred Hildonen är en självlärd konstnär, hans första inspiratio­nskälla var Carl Barks med sina Kalle Anka-serier. Numera ritar han sina teckningar i färg på en digital plattform, efter att han i årtionden helst ritade enfärgade teckningar för hand, med en kulspetspe­nna. Högen med teckningar upptar cirka fyra meter!

Uppdraget som månadens konstnär för med sig mera synlighet, nästa vecka deltar Hildonen i programmet Efter nio på Yle 5. Han är gäst där måndagen den 26 oktober.

❞ Den norska humorn kan vara ganska rå och brutal, den passar inte alla, så jag har valt en snällare linje. Det viktigaste är inte att provocera utan att påverka på ett mjukt sätt.

 ?? ILLUSTRATI­ON: WILFRED HILDONEN ?? ■ Serien Optimistit publiceras i Ilta-Sanomat under oktober månad.
ILLUSTRATI­ON: WILFRED HILDONEN ■ Serien Optimistit publiceras i Ilta-Sanomat under oktober månad.
 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? ■ Wilfred Hildonen har en av Finlands vassaste pennor bland illustratö­rerna. Här ritar han av sig själv för ett personport­rätt I HBL i fjol.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ■ Wilfred Hildonen har en av Finlands vassaste pennor bland illustratö­rerna. Här ritar han av sig själv för ett personport­rätt I HBL i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland