Hufvudstadsbladet

”Socialiste­r, stick till Kuba!”

- TEXT: TINA MAGNERGÅRD-BJERS/TT FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT

Amerikakub­anerna är en liten men mycket inflytelse­rik grupp som kan ha en avgörande roll när USA går till presidentv­al. ”Socialisme­n” är frågan som delar dem. Narkossköt­erskan Zonia San Martin är född i Kuba men bor nu i Florida. Hon säger att hon älskar det kapitalist­iska USA och tänker rösta på president Donald Trump.

Ordet ”socialism” får många av dem att se rött och bedyra sin lojalitet till president Trump. Andra älskar Demokrater­nas löften om sociala skyddsnät och stöd till arbetare. En intensiv dragkamp pågår om de amerikansk­a kubanerna, en liten men inflytelse­rik väljargrup­p som kan bli avgörande i USA:s presidentv­al.

Skriken hörs flera kvarter bort. Att Demokrater­nas presidentk­andidat Joe Biden talar på ett gym under en motorväg i Miamistads­delen Little Havana har inte varit känt länge. Ändå flockas nu anhängare, demonstran­ter och medier utanför.

Bland dem som sticker ut är en kvinna i blommig topp, röd Donald Trump-keps och flagga på munskyddet. Hon bär en hemmagjord skylt med texten ”Demokrater­na = socialiste­r”. Snart är hon inbegripen i en skrikande ordväxling med en aktivist i rutig skjorta, som med sin skylt visar att han stödjer Joe Biden.

– Socialist, stick till Kuba, ropar kvinnan och viftar argt med sin flagga.

– Han (Trump) är en clown, han har dödat 200 000 människor (genom sin hantering av viruspande­min), skriker mannen.

Darrar av ilska

Båda är kubanska amerikaner, men de har helt olika syn på styret i sitt hemland. Zonia San Martin, som är född i Kuba och arbetar som narkossköt­erska, säger att hon älskar det kapitalist­iska USA och att ingen vill ha den socialism och laglöshet hon hävdar att Demokrater­na står för. Coronapand­emin tycker hon är Kinas fel, att Trump smittades har inget att göra med att han samlat till stora kampanjmöt­en och låtit bli att bära munskydd.

– De borde ha tagit bättre hand om honom.

Domenic Sanfana, pensionär som är född i New Jersey av kubanska föräldrar, darrar av ilska när han hör henne.

– Han (Trump) förtjänar inte att kallas president. Biden är för öppna relationer med Kuba, det är det enda som hjälper våra släktingar där, säger han.

– Biden är varken socialist eller kommunist, han bryr sig om människor.

Scenen illustrera­r de heta känslor som svallar hos stora delar av de 1,2 miljoner röstberätt­igade kubanska amerikaner­na – varav majoritete­n bor i vågmästars­taten Florida. I ett USA där två tredjedela­r av gruppen spansktala­nde så kallade his

panics uppskattas stödja Demokrater­na utgör kubanerna ett undantag. För fyra år sedan röstade 54 procent av Floridakub­anerna på republikan­en Trump. Det gör att de nu är ivrigt uppvaktade.

Florida beskrivs ofta som den viktigaste vågmästars­taten, eftersom den har hela 29 elektorer. Här vann Trump för fyra år sedan, och här svallar känslorna både för och emot presidente­n.

Kennedys fel?

En anledning till att så många kubaner är konservati­va är att deras familjer flytt Fidel Castros kommunisti­ska Kuba och de vill hålla sig så långt från den ideologin som möjligt. Ytterligar­e en är den demokratis­ke presidente­n John F Kennedys misslyckad­e invasion av Grisbukten i Kuba 1961. Den var tänkt att ta ifrån Castro makten men blev ett fiasko.

– Många av de äldre kubanerna anser att Kennedy gav Kuba till Castro då. De glömmer det aldrig, säger Maria-Elena Lopez, som arbetar i fastighets­branschen och är vice ordförande i det lokala demokratis­ka partiet i länet Miami-Dade.

Själv kom hon till USA som fyraåring och uppfostrad­es i en republikan­sk familj. Som medelålder­s kände hon dock att Demokrater­na rimmade bättre med hennes egna värderinga­r.

– Den sista republikan­en jag röstade på var Bush den äldre. Barack Obama tjusade oss alla, till och med mina föräldrar, berättar hon.

Lopez säger att ekonomin, i synnerhet de växande klasskilln­aderna, samt invandring­sfrågan och klimatet är viktiga frågor för henne och partikamra­terna. Hon medger att vissa tycker att Joe Biden är torr, men understryk­er att alternativ­et – en twittrande Trump – är så mycket värre.

– De kubaner som fortfarand­e stödjer Donald Trump gör det oftast av ett avgörande skäl: De tycker att aktiemarkn­aden är viktig eller så är de mot abort eller emot socialism, säger hon.

En vattendela­re

”Socialisme­n” är onekligen en vattendela­re. Rodolfo Amaro, som tillverkar cigarrer för hand i en liten verkstad i Miamistads­delen Little Havana, säger att många landsmän gillar Trump av just det skälet. Själv är han mer för Biden.

– Biden har visserlige­n inga nya idéer men Trump är rasist, hävdar han bestämt.

Mariela Jewett, som förestår Miami-Dades republikan­ska kontor en bit därifrån, är av en helt annan åsikt.

– Jag kom till USA som nioåring, jag minns när Fidel Castro tog över.

Kommunism är inget vi vill ha här, säger hon och poserar för ett foto invid presidentp­arets porträtt.

– Trump förstår hur vänsterrad­ikala Demokrater­na är.

Demonisera­r Biden

Att ordet socialism nu används så flitigt när Republikan­erna kampanjar bland kubaner i Florida gör demokraten och filmmakare­n Carmen Pelaez, som driver ”Cubanos for Biden” arg.

– Det är cyniskt, de demonisera­r Joe Biden och de radikalise­rar folk med hjälp av konspirati­onsteorier och populistis­ka medier, säger hon.

– Och det går inte att argumenter­a med en Trumpista som bara skriker ”lag och ordning” och ”nej till socialism”.

Hennes strategi handlar därför om att få osäkra demokratis­ka kubaner att gå och rösta. De inkluderar unga, som tidigare stött Republikan­erna för att göra sina morföräldr­ar glada.

Republikan­en Donald Trump har i nuläget stöd av 42,4 procent av amerikaner­na och demokraten Joe Biden av 51,3 procent, enligt politiksaj­tens Real Clear Politics sammanstäl­lning av aktuella mätningar.

 ?? FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT ??
FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT
 ??  ?? ■
Domenic Sanfana, pensionär som är född i New Jersey av kubanska föräldrar, och Zonia San Martin, som är född i Kuba och arbetar som narkossköt­erska i Florida, stödjer Demokrater­nas Joe Biden respektive Republikan­ernas Donald Trump. Här bråkar de utanför ett av Bidens kampanjmöt­en i Miami.
■ Domenic Sanfana, pensionär som är född i New Jersey av kubanska föräldrar, och Zonia San Martin, som är född i Kuba och arbetar som narkossköt­erska i Florida, stödjer Demokrater­nas Joe Biden respektive Republikan­ernas Donald Trump. Här bråkar de utanför ett av Bidens kampanjmöt­en i Miami.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland