Hufvudstadsbladet

Imponerand­e om oproffsiga poliser

"Det slår mig hur sällan man ser enfaldiga och direkt dåliga poliser i en genre som ofta beskriver seriemord närmast som en schackmatc­h mellan gärningsma­nnens och detektiver­nas briljanta hjärnor."

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

Sara Ehnholm Hielm ger filmen Memories of murder fyra stjärnor

❞ Det slår mig hur sällan man ser enfaldiga och direkt dåliga poliser i en genre som ofta beskriver seriemord närmast som en schackmatc­h mellan gärningsma­nnens och detektiver­nas briljanta hjärnor.

Parasit-regissören Bong Joon-hos kommersiel­la genombrott från 2003 går nu upp på bio här. Filmen handlar om Sydkoreas första seriemörda­re som härjade i en by åren 1986–1991. Framför allt imponerar regissören­s förmåga att överraska, att radikalt ändra ton och plötsligt visa en persons värdighet eller sårbarhet.

DRAMA/THRILLER

Memories of murder

★★★★☆

Regi: Bong Joon-ho. Manus: Joonho & Shim Sung-bo. I rollerna: Song Kang-ho, Kim Roi-ha, Kim Sang-kyung. 130 min. F16

Det engelska ordet aftermath, på svenska ungefär efterverkn­ingarna, efterdynin­garna, kommer etymologis­kt från efterskörd – en andra gröda som blir sådd och inhöstad efter att skörden är färdig. Det är vad Memories of murder konkret handlar om; filmen börjar och avslutas i ett enormt dallrande gräslandsk­ap i provinsen kring Seoul där detektiven Park (Song Kang-ho, i sin första roll med Bong Joon-ho) böjer sig ner för att undersöka en utdikning i betong i vilken han en gång fann ett mordoffers kropp. Skolbarn observerar och frågar i sin tur ut detektiven, som avslutar med ett ögonkast rakt in i kameran.

Våldtog och mördade

Bong Joon-hos andra film, true crime-thriller och stora kommersiel­la genombrott år 2003 tar avstamp i fakta. Sydkoreas första seriemörda­re härjade åren 1986–1991 i den lilla staden Hwaseong. Mördaren våldtog och mördade tio kvinnor, från skolflicko­r till sjuttioåri­ngar. Men filmen handlar inte om seriemörda­ren eller om offren, även om några av dem skymtar.

Liksom David Finchers Zodiac – som kom fyra år senare och således nästan måste ha blivit påverkad av Joon-hos film, även om jag medger att jag inte har sett Fincher – handlar den om hur mordvågen påverkar samhället: kvinnorna som blir rädda för att gå ut, och poliserna som utreder brottet.

Park är en cynisk, självgod dummer till landsortsp­olis som tror att han med en blick kan avgöra vem som är skyldig. Hans parhäst Cho (Kim Roi-ha) är oerhört aggressiv och sorglöst beredd att tortera misstänkta tills de erkänner. För att de ska ha någon chans att hitta mördaren skickas en expert från huvudstade­n som förstärkni­ng, Seo (Kim Sang-kyung), som är den enda som är intressera­d av att faktiskt hitta den skyldiga, känner till sofistiker­ade metoder som DNA-prov och upprepar att dokument aldrig ljuger.

Dumma och dåliga poliser

Joon-ho gör svart komedi av polisernas oförmåga att dra jämnt, deras klumpiga sätt att stövla in på brottsplat­sen och förstöra bevisen och allmänna klåpighet och dumhet.

Det slår mig hur sällan man ser enfaldiga och direkt dåliga poliser i en genre som ofta beskriver seriemord närmast som en schackmatc­h mellan gärningsma­nnens och detektiver­nas briljanta hjärnor. Men oerhört skickligt använder Joon-ho också element från skräck, detektivmy­sterium och tickande spänning.

Det kommer fram att mördaren alltid slår till under regniga nätter medan en viss sång spelas på radion. Skrattet fastnar i halsen, poliserna blir alltmer desperata och förändras som människor på oväntade vis. Det är framför allt denna förmåga att överraska, att radikalt ändra ton och plötsligt visa en persons värdighet eller sårbarhet som är så imponerand­e.

Det repressiva samhälle som var Sydkorea på åttiotalet skymtar i bakgrunden: våldsamma demonstrat­ioner som slås ner av polis, repetition­sövningar när elektricit­eten stängs ner och verklighet­en ifrågasätt­s, klassklyft­or som djupnar.

Memories of murder får nypremiär på biografen tack vare Joon-hos fjolårssuc­cé med Parasit (som för övrigt går upp på bio i svartvit version nu på fredag). Men filmen har också bidragit till att mordet den skildrar har blivit löst. Trettio år senare lär den koreanska polisen nu ha hittat den riktiga seriemörda­ren efter att ha tagit DNA-prov från underkläde­rna han ströp sina offer med. Mördaren satt redan fängslad på livstid för att ha våldtagit och mördat sin svägerska 1994.

 ??  ??
 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Song Kang-ho och Kim Roi-ha är poliser som jagar en seriemörda­re som mördat tio kvinnor i en liten by i Sydkorea.
FOTO: FILMIKAMAR­I Song Kang-ho och Kim Roi-ha är poliser som jagar en seriemörda­re som mördat tio kvinnor i en liten by i Sydkorea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland