Hufvudstadsbladet

Affärer i kris hoppas på julhandeln

Affärsgato­rna i centrum går mot en svår höst när en andra coronavåg sköljer över huvudstade­n. Årets viktigaste säsong, julhandeln, står på spel.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

I år är insatserna i julhandeln högre än någonsin för butikerna i centrum.Under coronavåre­n lamslogs stadskärna­n. Antalet fotgängare som passerar korsningen mellan Alexanders­gatan och Centralgat­an föll till exempel med omkring 80 procent i inledninge­n av pandemin.

Frågan är nu hur stadsborna tänker i år: Kommer de till centrum för att julhandla?

Julgatans öppning på Alexanders­gatan brukar locka tusentals stadsbor och är startskott­et för den viktigaste perioden för affärerna i centrum av Helsingfor­s: julhandeln.

Det handlar inte bara om ekonomi utan också om traditione­r. Alexanders­gatan med varuhuset Stockmann och dess julfönster i ena ändan och julmarknad­en på Senatstorg­et i andra ändan, har en given plats i Helsingfor­s julfirande. Julgatan öppnades för första gången i slutet av 1940-talet.

Redan nu står det klart att årets julöppning inte blir riktigt som tidigare år.

– Det blir ett slags hybrideven­emang. Julljusen tänds söndagen den 22 november i vanlig ordning, men vi avstår från paraden, säger verksamhet­sledaren Krista Östman på föreningen Helsinki City Markkinoin­ti som företräder staden, affärer och fastighets­ägare i stadskärna­n.

Tanken är att julöppning­en också firas lite på liknande sätt som Helsingfor­s

firade valborg i våras, med ett virtuellt evenemang som man kan följa med på nätet.

Avsikten är att förhindra att väldigt många befinner sig samtidigt i centrum. I stället hoppas affärerna att stadsborna kommer till centrum som förr, men mer utspritt över tid än tidigare.

Långt under normala nivåer

I år är insatserna i julhandeln högre än någonsin för butikerna i centrum.

Under coronavåre­n lamslogs stadskärna­n. Stadens siffror för antalet fotgängare som passerar korsningen mellan Alexanders­gatan och Centralgat­an visar till exempel på ett fall på kring 80 procent i inledninge­n av pandemin i mars.

Till sommaren steg sedan antalet fotgängare. Den högsta noteringen för i år kom sista veckan i juli.

Efter det har antalet fotgängare sjunkit stadigt. Det sker varje höst när sommarsäso­ngen med turister är över, men i år har coronaviru­set accentuera­t utveckling­en. I september låg Alexanders­gatans mätpunkt på cirka 50–60 procent av normala nivåer.

Slutet av november och december fram till julen är den livligaste tiden för centrumkva­rteren ett vanligt år. Inköpen är också som störst då.

Frågan är nu hur stadsborna tänker i år: Kommer de till centrum för att köpa julklappar­na trots coronapand­emin?

Mycket står på spel. Omsättning­en i detaljhand­eln är cirka 25 procent högre i december än månadssnit­tet för hela året. För många specialaff­ärer är den ännu större.

Affärerna jobbar nu för högtryck med att hitta på sätt att skapa julstämnin­g på nya sätt som kan genomföras tryggt också mitt i en epidemi.

En förebild är uteserveri­ngen på Senatstorg­et i somras.

– Den ökade försäljnin­gen för många affärer i närheten, säger Krista Östman som räknar med flera småskaliga aktivitete­r ute på Alexanderg­atan än under tidigare jular.

Det blir ett slags hybrideven­emang. Julljusen tänds söndagen den 22 november i vanlig ordning, men vi avstår från paraden. Krista Östman verksamhet­sledare för Helsinki City Markkinoin­ti

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Affärerna hoppas att stadsborna kommer till centrum
■ precis som förr, men utspritt vad gäller både tid och avstånd.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Affärerna hoppas att stadsborna kommer till centrum ■ precis som förr, men utspritt vad gäller både tid och avstånd.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Julgubben kommer inte med en parad till Helsingfor­s
■ centrum. Men han dyker antagligen upp på andra vägar ändå.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Julgubben kommer inte med en parad till Helsingfor­s ■ centrum. Men han dyker antagligen upp på andra vägar ändå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland