Hufvudstadsbladet

Uppdrag: granska Facebook

Helle Thorning-Schmidt är en av dem som ska leda Facebooks nya övervaknin­gsråd. – Jag ser det som en mycket viktig global samhällsup­pgift, säger hon i en exklusiv intervju för HBL.

-

– En reglering av Facebook hör till de mest brådskande åtgärderna för yttrandefr­iheten, säger Helle ThorningSc­hmidt, tidigare dansk statsminis­ter och numera global rådgivare, i en exklusiv intervju för HBL.

Hon har nyligen valts in i det övervaknin­gsråd som brukar kallas Facebooks högsta domstol.

– Tillsynsnä­mnden är ett nytt och oavhängigt organ som ska säkra att användarna har ett ställe att vända sig till om de vill överklaga beslut på Facebook och Instagram.

Det är första gången den möjlighete­n ges, och det banar väg för transparen­s och insyn.

Helle Thorning-Schmidt tror att man kan nå en global avvägning om regler för sociala medier. Hellre det, säger hon, än nationell lagstiftni­ng.

– Det är helt fint med nationell lagstiftni­ng i länder som Finland och Danmark men är det lika fint i Hongkong och Ryssland?

Fontänen badar i kvällssol. Högst upp tronar den nordiska gudinnan Gefjon som enligt mytologin plöjde loss Själland från de nordliga landmassor­na med hjälp av fyra oxar.

Gefjon beskrivs som en kringfaran­de kvinna, en beskyddare av sitt land, och detsamma kan sägas om Helle Thorning-Schmidt som numera bor i London men har hela världen som sitt arbetsfält. Men med Danmark fortfarand­e närmast hjärtat.

Vi har stämt träff vid fontänen för symboliken­s skull och väntar att en mörk bil ska svänga in på parkerings­platsen. I stället kommer den forna statsminis­tern på en grön cykel. I högklackat.

Välbetalt uppdrag

Den tidigare danska statsminis­tern är nyvald i den tillsynsnä­mnd som ska övervaka vad som skrivs på Facebook och Instagram. En nämnd som brukar beskrivas som en högsta domstol för sociala medier.

Thorning-Schmidt ingår i den ledarkvart­ett som valts av Facebook med löfte om ett furstligt arvode. Hon har sällskap av två amerikansk­a juridikpro­fessorer, Jamal Greene och Michael McConnell. Plus Catalina Botero Marino som är tidigare rapportör för yttrandefr­ihet i Organizati­on of American States.

– Jag har tackat ja till uppdraget för att jag ser det som en mycket viktig global samhällsup­pgift, säger Thorning-Schmidt.

Kvartetten kommer, utan vidare inblandnin­g från Facebook, att utse totalt 40 medlemmar. För tillfället är omkring 20 valda, bland annat den legendaris­ka chefredakt­ören för brittiska The Guardian, Alan Rusbridger, och Nobelprist­agaren Tawakkol Karman som fick Nobels fredspris 2011 för sin kvinnokamp under den arabiska våren.

– Facebooks övervaknin­gsråd är ett nytt organ som ska säkra att användarna har ett ställe att vända sig till om de vill överklaga beslut på Facebook och Instagram, förklarar Thorning-Schmidt.

Hittills har användarna inte haft någonstans att gå, men nu ges den möjlighete­n. Exakt när och hur det ska gå till är dock inte helt klart.

– Vi har inte öppnat dörren för appellerna ännu. Men det kommer. Det viktiga är att vi kan fatta bindande och oavhängiga beslut som Facebook måste följa. Det banar väg för transparen­s och insyn.

Thorning-Schmidt har fått sin beskärda del av kritiska frågor om sitt nya uppdrag men är övertygad om att det är rätt väg att gå.

– Vi är ett oavhängigt organ som får pengar från en oberoende fond. Facebook kan inte styra eller av

❞ En reglering av Facebook hör till de mest brådskande och viktiga åtgärderna för yttrandefr­iheten i världen. Det är viktigt att det inte är Facebook som fattar besluten.

 ?? FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE ??
FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland