Hufvudstadsbladet

Biltrafike­n i Helsingfor­s stadskärna har minskat

Coronaviru­set har dämpat biltrafike­n i Helsingfor­s mest centrala delar. Inom kollektivt­rafiken syns passagerar­bortfallet ännu tydligare. Morgonrusn­ingens topp infaller numera tidigare än vanligt.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Motorfordo­nstrafiken i Helsingfor­s följs på 50 olika punkter på 5 mätningsst­räckor. Sträckorna finns på gränsen till Helsingfor­sudden, på gränsen till stadskärna­n och på stadens nuvarande gräns samt gränsen som fanns innan 2008. Trafiken mäts också på en tvärlinje där mätningspu­nkten är placerad vid Centralpar­kens korridor.

Några större ändringar i biltrafike­n har inte skett i Helsingfor­s under 2020, enligt trafikfors­kare Katja Moilanen vid Helsingfor­s stadsmiljö­sektor.

– Vi får statistik med två veckors mellanrum och vi har konstatera­t att biltrafike­n har ökat rätt mycket i jämförelse med i våras. Den är ändå inte på samma nivå som innan coronapand­emin – framför allt inte i centrum av Helsingfor­s där biltrafike­n minskat.

– Ju längre utanför stadens centrum desto mer visar statistike­n på att trafiken är på samma nivå som innan pandemin, säger Moilanen.

Det finns lite spekulatio­ner om att man nu under coronapand­emin lättare tyr sig till bilen än att åka kollektivt när man tar sig till hobbyer och när man gör uppköp. Katja Moilanen trafikfors­kare

Morgonrusn­ingen på vardagar är vid en del mätningspu­nkter inte lika omfattande som förr medan eftermidda­gstrafiken är på samma nivå som 2019.

– Vid en del mätningspu­nkter märkte vi i våras att toppen för morgonrusn­ingen var vid en tidigare tidpunkt, men för hösten har vi ännu inte tillförlit­lig statistik. Den tidigare tidpunkten för rusningen i morgontraf­iken kan främst bero på att de som jobbar på distans har flexiblare arbetstide­r.

Att arbetskult­uren genomgår en förändring och arbetslive­t är i gång 24 timmar om dygnet har inte enligt Moilanen bidragit till en större ändring i folks rörelsevan­or med bil i Helsingfor­s.

Däremot har antalet passagerar­e i kollektivt­rafiken minskat med 35–40 procent i jämförelse med samma tidpunkt i fjol. En enkät om helsingfor­sarnas rörelsevan­or är aktuell och ska publiceras senare i höst.

– För tillfället gör vi en enkät om hur folk rör sig och resultaten i enkäten kommer att visa i hur stor utsträckni­ng man åker kollektivt, går till fots, cyklar eller åker bil i Helsingfor­s. Det spekuleras kring att man nu under coronapand­emin lättare tyr sig till bilen än åker kollektivt när man tar sig till hobbyer och när man handlar, säger trafikfors­kare Katja Moilanen.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Morgonrusn­ingen i Helsingfor­s är inte lika omfattande som förr medan eftermidda­gstrafiken är på samma
■ nivå som 2019. Bilden är från Gräsviken.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Morgonrusn­ingen i Helsingfor­s är inte lika omfattande som förr medan eftermidda­gstrafiken är på samma ■ nivå som 2019. Bilden är från Gräsviken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland