Hufvudstadsbladet

Teknologii­ndustrin tror på lokala avtal

En förändring är på gång då det gäller arbetsmark­nadsavtale­ns struktur, men just nu ser Teknologii­ndustrin inget behov av att frångå kollektiva­vtalen.

- HBL

Teknologii­ndustrin ska i början av nästa år förhandla lokalt om de lönejuster­ingar som ingår i de avtal som slöts i våras. De lokala förhandlin­garna innebär att man kan diskutera läget på olika företag och lokalt se på vilket sätt man kan klara en svår vinter, hoppas Teknologii­ndustrins arbetsmark­nadsdirekt­ör Minna Helle.

– Vi slöt våra avtal precis innan coronakris­en slog till i våras och i de avtalen finns möjlighete­n att förhandla lokalt nästa år. Nu hoppas vi på ett samarbete med facket. Kan man komma överens om att hålla tillbaka nu kan man tro på att bättre tider väntar lite senare, säger Helle.

Enligt Helle har Teknologii­ndustrin inga planer på att just nu gå i Skogsindus­trins fotspår och lämna kollektiva­vtalen eftersom vårens avtal ger möjlighet att förhandla även lokalt. Helle har tidigare talat om att eventuellt riva upp de avtal som finns, men inte heller det är nu aktuellt, försäkrar hon.

– Men vår färska översikt över hur det går för företag inom branschen visar ändå att många inte har råd med de löneförhöj­ningar på två procent som finns inskrivna i avtalen. De lokala avtalen behövs, början av nästa år blir en test för hur de lokala förhandlin­garna fungerar, säger hon.

Helle tror att en strukturel­l förändring av avtalssyst­emet är oundviklig, pressen på förändring växer hela tiden, understryk­er hon.

Utsikterna inom teknologii­ndustrin är allt annat än ljusa just nu. Även om vissa stora företag klarar sig hyfsat eller till och med bra är läget katastrofa­lt för de flesta små företag, omtalar Teknologii­ndustrins chefsekono­m Petteri Rautaporra­s.

– Vi har sett en viss återhämtni­ng på en del håll, men det är svårt att veta hur en accelerera­nde pandemi påverkar ekonomiern­a i våra viktigaste exportländ­er, säger Rautaporra­s.

Han konstatera­r att det visserlige­n just nu ser ut som om nedgången har mattats av, men att det är väldigt svårt att spå hur läget utvecklas framöver. Av de företag som deltagit i förbundets medlemsund­ersökning väntar sig närmare hälften att de fortfarand­e har de sämsta tiderna framför sig och alltså inte är på väg mot det bättre.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Petteri Rautaporra­s.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Petteri Rautaporra­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland