Hufvudstadsbladet

Nya restriktio­ner mot andra virusvåg

En andra våg av coronaviru­set har nått Europa, enligt EU:s smittskydd­smyndighet ECDC. Polen och Belgien väljer att skärpa sina restriktio­ner.

- TT

Med rekordmång­a smittade i Polen väljer regeringen att skärpa sina åtgärder för att stävja virusets spridning.

Reglerna som tidigare bara gällt vissa områden ska nu gälla i hela landet. Restaurang­erna får bara sälja hämtmat och folksamlin­gar med fler än fem personer förbjuds. Premiärmin­ister Mateusz Morawiecki uppmanar dessutom alla över 70 år att hålla sig hemma.

– Hela Polen kommer att utses till en röd zon från i morgon (lördag), säger han.

Undervisni­ngen för flera årskurser i grundskola­n kommer att hållas via internet, och barn får bara lämna sina hem på dagtid och i sällskap av vuxna.

Hälsominis­ter Adam Niedzielsk­i säger att den närmaste veckan kommer att vara avgörande för att stoppa pandemin i landet, och att effekterna av de nya reglerna bör kunna synas om ungefär två veckor.

Trycker på pausknappe­n

I Belgien sätter regeringen stopp för publik på sportevene­mang och inför en gräns på 200 personer i publiken på teatrar, konsertlok­aler och biografer. Dessutom stängs nöjesparke­r i ett nytt försök att bromsa coronaviru­sets spridning.

Sedan tidigare har restaurang­er, barer och kaféer hållits stängda i landet, som har drabbats hårt av pandemin.

Men i ett försök att begränsa de negativa ekonomiska följderna handlar det inte om en ny nedstängni­ng, som den som infördes i landet i mars.

– Vi trycker på pausknappe­n. Vi har ett enda mål; att begränsa kontakter som inte är riktigt nödvändiga, säger premiärmin­ister Alexander de Croo vid en presskonfe­rens, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

– Det finns ingen lag som kan stoppa viruset, de enda som kan stoppa det är vi, alla tillsamman­s.

Högre åldrar

Smittsprid­ningen i Europa har ökat sedan i augusti, främst de senaste veckorna, visar ECDC:s rapport som är organets 13:e sedan pandemins utbrott.

– Vi är helt tydligt i en andra våg. Vi väntar oss en fortsatt ökning av antalet smittade, säger Agoritsa Baka, expert på krisbereds­kap vid ECDC, till Sveriges Radio Ekot .

Enligt den förra bedömninge­n var smittsprid­ningen tydligast hos personer mellan 20 och 40 års ålder, men nu syns även en ökad spridning i högre åldrar.

Agoritsa Baka uppmanar medlemslän­derna att fortsätta satsa på smittspårn­ingen, ge stöd för testning och förbereda sjukvården för ökat tryck och skydda sårbar befolkning.

Allra störst spridning rapportera­s i Tjeckien, Belgien, Frankrike, Spanien och Italien.

I Frankrike sprids viruset snabbare nu än under det första utbrottet i våras, säger regeringen­s vetenskapl­iga rådgivare, epidemiolo­gen Arnaut Fontanet, enligt Reuters.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland