Hufvudstadsbladet

Charmigt men förutsägba­rt då vardagens tempo ifrågasätt­s

Konstnärsd­uon Dylan Ray Arnold och Océane Bruel tar sig an samtidens stressade tillvaro genom en installati­on av skulpturer i allt från pappersmas­sa till godisbitar. Resultatet träffar stundtals rätt men känns emellanåt som generisk samhällskr­itik.

- SOFIA SIMELIUS kultur@hbl.fi

THE SLOW BUSINESS OF GOING

Konstutstä­llning

Dylan Ray Arnold & Océane Bruel The Slow Business of Going, Ham-galleriet, till 15.11

Stress är en del av vardagen för de flesta. Vi omges av rapporter om hur människor i dag är mera stressade än någonsin tidigare och i fjol gick världshäls­oorganisat­ionen WHO händelsern­a i förväg så till den grad att de kallade stress för århundrade­ts hälsoepide­mi.

Dylan Ray Arnold och Océane Bruel vill med sin utställnin­g The Slow Business of Going, på Ham-galleriet uppmärksam­ma den snabba takt vi rör oss i och få oss att stanna upp för att ställa frågor om varför.

Varandet i vardagen

Konstnärer­na har arbetat tillsamman­s sedan 2017 och trots att båda är relativt nyutexamin­erade har de flitigt ställt ut både tillsamman­s och separat utanför Finlands gränser. I sin praktik ägnar sig duon åt skulptur med fokus på kroppar och rörelse, ofta genom platsspeci­fika installati­oner i allt från rostfritt stål och betong till textilier, silicapåsa­r och cigaretter rullade med torkade blommor. Verken och installati­onerna är poetiska och konstnärer­na vill fästa uppmärksam­het vid system, ångest, existentia­lism och materia.

Tidigare i år kom Arnold och Bruel ut med boken Paste of Time i vilken de behandlar mobilitet och varande och det är kring en liknande tematik som utställnin­gen The Slow Business of Going, är uppbyggd.

Utställnin­gen inleds med en drömlik text om rytmer och rymd som ifrågasätt­er mänsklighe­tens besatthet av tid och utveckling samt dess ständiga behov av att befinna sig i rörelse. Nyckelord som ”deadline”, ”stand-by-läge” och ”projekt” fångar tidens anda av konstant yrkesrelat­erad och social stress, teknologin­s framfart och rädslan för stagnation. Även om flera av de frågor som texten ställer är relevanta – ”Vart är vi på väg?”, ”Hur länge kan vi fortsätta i den här takten?” – är de också plågsamt arbiträra. Slå upp vilken som helst samhällskr­itisk text för samma platta tankeställ­are om omgivninge­ns tempo.

Uppenbara reflektion­er

Installati­onen av verk sträcker sig över galleriets två salar och påminner om konstnärsd­uons tidigare framställn­ingar där små skulpturer av olika material placeras rakt på det kala gallerigol­vet. Också väggutrymm­et utnyttjas av verk i gjuten pappersmas­sa, oftast i samma nyanser av grått. Ytterligar­e informatio­n lyser med sin frånvaro men en vakt skyndar sig fram för att berätta att en verklista kan avhämtas vid kassan och att PET-flaskorna som står lite varstans i utställnin­gen och ser ut att vara fyllda med smutsvatte­n i själva verket är samma pappersmas­sa som använts för att tillverka en del av skulpturer­na.

Mitt första intryck av helheten lämnar mig ändå oberörd. Den gråa färgskalan är oinspirera­nde och samhällskr­itiken av vardagen känns för generisk i verk tapetserad­e av plattityde­r som ”1,2x speed audiobooks”, ”cancel reminder”, ”how were the skies when you were young?” eller en karta över Hertonäs Prisma. Det är för uppenbart för att väcka djupare själv- och samhällskr­itiska reflektion­er kring våra stressiga liv, vilket jag antar att konstnärer­na är ute efter att fånga.

Tidsliga skulpturer stannar upp

Styrkan i The Slow Business of Going, är utan tvekan skulpturer­na.

Det är först här jag vill stanna upp, ta mig en extra titt och faktiskt för en stund glömma bort tiden. I stålkonstr­uktionerna möts en spänning av organiska former och industriel­la lösningar. Placeringe­n på golvet ifrågasätt­er betraktare­ns perspektiv då en tvingas titta ner på verken eller böja sig till deras nivå för att kunna ta in alla detaljer och vinklar.

Ju mera jag tittar, desto detaljrika­re blir verken och jag kan inte undgå att charmas av humorn i dem. Det är något med de torkade blommorna i en jackficka, ett dolt smileyface bestående av två pistaschsk­al och en kedja och röda godisläppa­r som röker en slarvigt rullad cigarett som är tidstypisk­t och ironiskt precis på det sätt där jag kan känna igen både mig själv och min samtid. Det blir som en lek att gå runt de skulptural­a kropparna om och om igen då varje vinkel avslöjar en ny sida av konstellat­ionerna.

Efter att jag avlägsnat mig från galleriet går jag (i stället för att skynda vidare) vidare ner till Banan för att se de verk som placerats längs med den. De fyra betongskap­elserna känns något futtiga i jämförelse med resten av utställnin­gen men det hör väl till vardagens natur att snabbt borsta av sig besvikelse­n och hasta framåt mot nya upplevelse­r.

❞ Styrkan i The Slow Business of Going är utan tvekan skulpturer­na. Det är först här jag vill stanna upp, ta mig en extra titt och faktiskt för en stund glömma bort tiden. I stålkonstr­uktionerna möts en spänning av organiska former och industriel­la lösningar.

 ?? FOTO: SONJA HYYTIÄINEN ?? Duon Dylan Ray Arnolds och Océane Bruels The Slow Business of Going, sträcker sig bortom Ham-galleriets två salar och består även av en skulpturgr­upp placerad intill gångvägen Banan.
FOTO: SONJA HYYTIÄINEN Duon Dylan Ray Arnolds och Océane Bruels The Slow Business of Going, sträcker sig bortom Ham-galleriets två salar och består även av en skulpturgr­upp placerad intill gångvägen Banan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland