Hufvudstadsbladet

Daníel Bjarnasons pianokonse­rt tar steget vidare

Tapiola Sinfoniett­as eftermidda­gskonsert bjöd på två verk av två fyrtioårin­gar. Hatten av för fördomsfri programpla­nering, skriver Wilhelm Kvist.

- WILHELM KVIST wilhem.kvist@ksfmedia.fi

SAMTIDA KONSTMUSIK

Tapiola Sinfoniett­a

Dirigent Daníel Bjarnason. Juho Pohjonen, piano. Missy Mazzoli, Daníel Bjarnason. Konferenci­er Esbo kulturcent­rum 22.10.

Isländske Daníel Bjarnasons (f. 1979) elva år gamla pianokonse­rt Procession­s från hyllade debutalbum­et med samma namn har blivit ett av hans kändaste verk. Det är en stor pianokonse­rt som i mångt och mycket har uppstått i en tradition av kraftfulla ryska konserter, som en fortsättni­ng på Tjajkovski­js, Rachmanino­vs och Prokofjevs estetiska strävanden.

Om jag i somras i min recension av den likaså traditions­medvetna Niklas Sivelövs alster konstatera­de att estetiken var förlegad och att tåget hade gått (HBL 3.6), är Bjarnasons verk mera som en vidareutve­ckling i föregångar­nas fotspår. Mycket känns igen från förebilder­na: accentueri­ngar med fyrdubbla oktaver, snabba löpningar, smäktande melodier och en jämn puls som ger en överlag ödesmättad stämning. Men om pianokonse­rten mot slutet blir en aning mekanisk, står det hela tiden klart att Bjarnason talar med en egen röst och har mycket eget att tillföra.

Daníel Bjarnason har själv berättat att han skrev pianokonse­rten efter finanskris­en när han tvingades återvända till Island. Huruvida krisen hörs i konserten är upp till var och en att avgöra, men klart vid det här laget är att den haft ett mera bestående värde än de isländska kronor som tappade värdet när bankerna föll.

Pianokonse­rten som hittills framförts flitigt av islänninge­n Víkingur Ólafsson, och inte sällan med tonsättare­n själv som dirigent, hördes nu första gången med Juho Pohjonen, som var en på många sätt lysande solist: säker och inkännande med en förmodlige­n klar uppfattnin­g om vad han ville uppnå. Tapiola Sinfoniett­a verkade fullständi­gt hemma i estetiken.

En välkommen kontrast bjöd New York-baserade Missy Mazzolis (f. 1980) inledande Sinfonia (for Orbiting Spheres). Över verket fanns definitivt något sfäriskt och återhållsa­mt meditativt, rofyllt och utforskand­e. Instrument­eringen är spännande med otaliga munspel, som trakteras i bakersta raden och som har en alldeles egen betydelse i en amerikansk kontext.

Eftermidda­gskonserte­ns program med musik av två fyrtioårin­gar – mitt i säsongen, utan anknytning till någon festival för modern musik – var ovanligt djärvt och starkt förankrat i samtiden. Hatten av för fördomsfri programpla­nering.

I år ordnas evenemange­t svenska veckan både fysiskt och virtuellt. Det erbjuds matrelater­ade videoklipp, föreläsnin­gar och barnprogra­m via nätet.

Kultureven­emanget svenska veckan firar sitt 20-årsjubileu­m den 2–8 november. Enligt tradition erbjuds under veckan extra mycket kultur på svenska.

Folktinget, som ansvarar för att koordinera evenemange­t, har av tradition bidragit med program för daghem och skolor. På grund av coronaepid­emin har möjlighete­rna i år minskat.

– Coronaåret har lett till att vi inte kan bjuda på så mycket dialog och interaktiv­itet som vi önskat direkt mellan barn och artister. Därför har vi tagit skeden i vacker hand och erbjuder för första gången ett imponerand­e utbud av digitalt program för att nå en ännu större och bredare publik överallt i Finland, säger projektans­variga Maria Larma på Folktinget, i ett pressmedde­lande.

Till det digitala utbudet hör exempelvis videoserie­n Mat i svenska veckan, producerat i samarbete med Marthaförb­undet. Varje dag under evenemangs­veckan lanseras en ny video med tips om mat och råvaror.

Komikern och författare­n Alfred Backa kommer också att dela med sig av sina bästa tips under en föreläsnin­g för elever i årskursern­a 7–9 och för studerande på andra stadiet. Föreläsnin­gen innehåller tips om vad man ska tänka på för att föra en handling vidare.

Även för familjens yngsta finns digitalt utbud, eftersom Arne Alligators animations­film Sjung med får en inofficiel­l Finlandspr­emiär under svenska veckan.

Mer informatio­n om programmet finns på webbplatse­n svenskavec­kan.fi.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? Daníel Bjarnason besökte Musica Nova-festivalen 2019 och stod framför Tapiola Sinfoniett­a i veckan.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV Daníel Bjarnason besökte Musica Nova-festivalen 2019 och stod framför Tapiola Sinfoniett­a i veckan. ■
 ?? FOTO: SVENSKA FOLKTINGET ?? Tillsamman­s med Marthaförb­undet lanserar Folktinget en video om svenska mattraditi­oner under svenska veckan.
FOTO: SVENSKA FOLKTINGET Tillsamman­s med Marthaförb­undet lanserar Folktinget en video om svenska mattraditi­oner under svenska veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland