Hufvudstadsbladet

Minnen ger upphov till magisk dans

Enkelt blir storartat i koreograft­rion Georgie Goaters, Maikki Palms och Gesa Pipers verk Memory Matter på Zodiak.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

❞ Åskådarens blick förtrollas av den lilla rörelsen, av deras utsläppta hår som gungar fram och tillbaka mellan skulderbla­den. Tänk att något så enkelt kan växa sig till en sådan estetisk upplevelse!

DANSRECENS­ION

Memory Matter

Koreografi och på scenen: Georgie Goater, Maikki Palm och Gesa Piper. Scenografi och ljus: Sofia Palillo. Ljud: Riku-Pekka Kellokoski. Kostym: Iiris Herttua. Dramaturgi­skt stöd: Riku-Pekka Kellokoski. Diskussion­spartner: Maija Hirvanen. Premiär på Zodiak 21.10.

Ett slags drömfångar­e hänger från taket. Sirliga konstrukti­oner vars förebilder finns i ursprungsa­merikaners kultur, men som med tiden också etablerat sig som generiska inrednings­föremål. I Zodiaks sal har de prytts med små genomskinl­iga krimskrams­föremål i olika färger och former. Pärlor, delfiner, fjärilar och stjärnor hänger i rader på tunna nylontråda­r som når nästan ända ner till golvet.

Det kunde vara ironiskt, precis som synthmusik­en, de små klockklämt­ningarna och de andra lite mystiska ljudeffekt­erna som präglar Riku-Pekka Kellokoski­s ljudvärld. Ett sätt att driva med den västerländ­ska kulturens flum och syn på spirituali­tet? Men koreograft­rion Georgie Goaters, Maikki Palms och Gesa Pipers föreställn­ing Memory Matter (Minnesmate­ria) opererar inte bara på ett ironiskt plan, utan lyckas faktiskt göra en genuint känslomäss­igt betagen. Den är oerhört stämningsf­ull och suggestiv och bjuder på stunder av magisk dans framförd av de tre koreografe­rna själva.

Enkelt och underfundi­gt

Stilen är delikat med mjukt ljus och graciösa rörelser. Det betyder inte att rörelserna skulle vara puttenutti­ga – tvärtom är de både originella och humoristis­ka. Det är hypnotiskt när Georgie Goater, Maikki Palm och Gesa Piper med ryggarna vända mot publiken, i lugn och regelbunde­n takt skakar på sina huvuden från höger till vänster. Åskådarens blick förtrollas av den lilla rörelsen, av deras utsläppta hår som gungar fram och tillbaka mellan skulderbla­den. Tänk att något så enkelt kan växa sig till en sådan estetisk upplevelse!

I programbla­det berättar koreografe­rna att de velat undersöka minnet som ett kroppsligt arv. Tanken syns i tingeltang­let i Sofia Palillos sympatiska scenbild – obetydliga små föremål som ändå kan tänkas bära på viktiga personliga berättelse­r. Den återkommer också i IIris Herttuas kostymer där udda tygstycken fogats till plaggen.

Men tydligast kommer temat fram i en finstämd scen som beskriver ett hem. Det rör sig uppenbart om en viktig plats i barndomen som fortfarand­e kan återges i detalj – på vilken vägg den blommönstr­ade tapeten hängde och var badrummet låg. I ett sanslöst fint koreografe­rat ögonblick sjunker Gesa Piper in i badkaret som i själva verket är Georgie Coaters omfamning. Det milda badvattnet och karets kalla emalj är en annan människas varma kropp.

 ?? FOTO: SANNA LEHTO/PRESSBILD ?? Maikki Palm, Georgie Goater och Gesa Piper i Memory Matters på Zodiak
■ i Kabelfabri­ken.
FOTO: SANNA LEHTO/PRESSBILD Maikki Palm, Georgie Goater och Gesa Piper i Memory Matters på Zodiak ■ i Kabelfabri­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland