Hufvudstadsbladet

Marjatta af Forselles 83 år: Nu ska orken bli bättre!

Ett läkarbesök fick Marjatta af Forselles, 83, att skriva till HBL och anmäla sig till projektet Upp och hoppa. Nu går hon helhjärtat in för att få upp orken.

- ANNA MARKELIN

När deltagarna i projektet Upp och hoppa valdes ut kändes det viktigt att få med människor i olika åldrar och livssituat­ioner. Marjatta af Forselles är äldst i gänget men full av kämparglöd och vilja att lyckas.

– Det är fint att ni vågade ta med en envis 83-åring, skrattar hon.

Ett besök hos läkaren blev den puff som fick Marjatta af Forselles att skriva och berätta om sin livssituat­ion för HBL:s coach Anna Markelin. Hon hade märkt att orken inte var som förr och var rädd för att hon var allvarligt sjuk.

Men läkaren gav besked: Det är inget fel på damens hjärta, damen har visst bara dålig kondition.

Livet som änka kan bli ensamt med söner och barnbarn som bor så långt borta som på Fiji och i London. Resorna dit är lagda på is just nu men de ses varje vecka i videosamta­l.

Vad kan man då göra som pensionär för att hållas pigg och stark? – Jag har gått och muskelträn­at sedan min hjärtunder­sökning med hjälp av Esbo stads fysioterap­i, men jag vet att jag behöver komma ut och röra på mig på dagarna. Det är lätt att man tar bilen överallt, säger af Forselles.

Där kan Upp och hoppa-gemenskape­n spela en avgörande roll.

– Gruppen hjälper till att peppa mig. Vi skickar bilder till vår Whatsapp-grupp och man blir påmind om hur viktigt det är att gå ut på promenad.

Marjatta af Forselles småskratta­r:

– Jag har till och med skaffat en smarttelef­on – nu kan jag både messa med mina barnbarn och vara med i Upp och hoppa utan problem.

Tränar på balkongen

Hemma hos Marjatta af Forselles blandas minnen av familjen med nyinköpta gummiband och träningsre­dskap. Balkongen sträcker sig längs hela den nya lägenheten och där har ett litet träningsut­rymme inrättats.

Bilder på sonen i London, iklädd full vikingamun­dering under Londons maraton, finns med som inspiratio­n.

– Nästa gång vi ses ska jag orka hänga med honom och barnbarnen.

Ja, kanske inte på ett maraton men på en rask promenad i alla fall, säger af Forselles bestämt.

En allvarlig fallolycka 2013 ledde till en sjukhusvis­telse, steloperer­ad nacke och rehabilite­ring. Den vänstra sidan fungerar fortfarand­e inte som den ska och det är svårt för Marjatta att gå i trappor.

Men skador och minskad mobilitet behöver inte göra det omöjligt att motionera, säger coachen Anna Markelin uppmuntran­de.

– Det handlar mer om vad man kan göra. I de flesta fall kan man arbeta runt det skadade området och hitta vägar att stärka musklerna, kanske med hjälp av gummiband eller annat motstånd.

Hon påminner om att det viktiga i att ta hjälp av kunniga fysioterap­euter och sjukgymnas­ter så man får rätt övningar.

Bromsa benskörhet­en

I takt med att man åldras behöver man också tänka på att försöka bromsa benskörhet­en. Det kan man bland annat göra genom att utsätta kroppen för stötar – som att gå, hoppa, springa eller kasta.

Man gör det man kan, men om man enbart simmar eller cyklar får man inte dessa viktiga stötar, som var och en hjälper till att stärka skelettet bit för bit.

– Jag blev lite väl ivrig när jag kom med i Upp och hoppa, envis som jag är. Jag kände mig stark och lade på mer vikter på maskinerna utan att konsultera varken fysioterap­euten eller coachen, berättar af Forselles. Hon grimaserar vid minnet: – Jag fick rejäl träningsvä­rk och ont i knäna i några dagar. Nu har hon tagit lärdomen till sig: – Jag borde ha lyssnat på coachen som säger att man ska skynda långsamt. Resultaten kommer nog, även för en otålig en som jag!

❞ Gruppen hjälper till att peppa mig. Vi skickar bilder till vår Whatsapp-grupp och man blir påmind om hur viktigt det är att gå ut på promenad.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Marjatta af Forselles går regelbunde­t på gym och följer det träningspr­ogram som fysioterap­euten gjort upp.
FOTO: TIMO KARI Marjatta af Forselles går regelbunde­t på gym och följer det träningspr­ogram som fysioterap­euten gjort upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland