Hufvudstadsbladet

Kohandel

- ANN-CATRIN ÖSTMAN är lektor i historia vid Åbo Akademi.

”I Wisconsin har kornas antal inte minskat under de senaste fyra åren – men de återfinns i ökande grad på ’food factories’.”

I universite­tets bokhandel säljs souvenirer med kor som tema. I den amerikansk­a delstaten Wisconsin har mejerinäri­ngen länge varit viktig och det stora urvalet av koprylar får även mig, en forskare med agrarhisto­riskt intresse, att häpna. I dessa dagar uppmärksam­mas mjölkprodu­centerna i delstaten som länge hörde till de mera progressiv­a i USA. I valet 2016 fick den republikan­ska presidentk­andidaten ett större väljarstöd än väntat, särskilt hos dem som drev mellanstor­a gårdar. Under 2010-talet hade rätt många av dessa gått i konkurs, bland annat som en effekt av fallande mjölkprise­r.

Landskapsm­ässigt liknar den här vågmästars­taten Norden och de i staten så betydelsef­ulla jordbruksk­ooperative­n har dessutom skandinavi­ska rötter. I stadsbilde­n syns reklam för producentk­ooperative­n på ett annat sätt än hos oss.

Även i Norden har jordbrukar­e mött marknaden genom kooperativ­a producento­rganisatio­ner. Smörsäljan­de kooperativ var i synnerhet viktiga för de småbruk som formades genom jordreform­er, något som under 1910- och 1920-talen breddade medborgars­kapet även socialt och ekonomiskt efter de politiska reformerna. Som argument för jordreform­erna användes ibland könskodad retorik; det sades att män i ett civilisera­t land inte kunde förbli i beroendest­ällning. Det ansågs därför viktigt att så många som möjligt skulle ges möjlighet till jordägande. Småbruket krävde dock en hel familj eftersom mjölkhante­ring – då ett typiskt kvinnogöra – utgjorde den ekonomiska stommen.

I slutet av 1920-talet mötte de finländska jordbrukar­na en ekonomisk kris och den politiska kartan förändrade­s. Även då vann auktoritär­a strömninga­r mark, men namnet till trots slöt inte alla jordbrukar­e upp för Lapporörel­sen och dess bondetåg. Hos de svensksprå­kiga jordbrukar­na i Österbotte­n fanns vitt skilda förhållnin­gssätt till den antidemokr­atiska rörelsen i landskapet, denna understödd­es främst av innehavare till större jordbruk och rörelsen hade en stark medelklass­prägling. Rörelsen kritiserad­es också av jordbrukar­e, däribland många småbrukare. Liksom andra mittenpart­ier stod agrarförbu­ndet kluvet inför utmaningar­na från Lappo. I andra randstater, de nya stater som gränsade till Sovjet, stödde en del av bondeparti­erna och kooperativ­en auktoritär­a krafter.

Under 1930-talets kristid stärktes samarbetet mellan socialdemo­krater och de agrara partierna i Norden. Först slöts en överenskom­melse i Danmark och sedan på våren 1933 i Sverige, en händelse som gått till historien som ”kohandeln”. I Norge och Finland stärktes relationer av det här slaget under de kommande åren. Dessa uppgörelse­r kom att bli viktiga byggklossa­r i de välfärdsst­ater som senare utvecklade­s.

I Wisconsin har kornas antal inte minskat under de senaste fyra åren – men de återfinns i ökande grad på ”food factories”, allt medan de familjedri­vna gårdarna är hårdare drabbade av protektion­istisk handelspol­itik och pandemirel­aterad ekonomisk nedgång. Det här är något som tvivelsuta­n påverkar de val som de kvinnor och män som driver gårdarna i mjölkstate­n står inför just nu.

Varför föll jag inte för korna i universite­tsbokhande­ln? I dag ångrar jag att enbart böcker inhandlade­s.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland