Hufvudstadsbladet

HS: Andra hackare jagar utpressare­n

Det är inte bara polisen som är Vastaamout­pressaren på spåren, enligt Helsingin Sanomats uppgifter.

- HBL

Utpressare­n som enligt egen utsago har kommit över tiotusenta­ls patientjou­rnaler från psykoterap­icentret Vastaamo har inte bara polisen efter sig. Nu har också ett antal andra personer med hackingkun­skap gett sig in på att knäcka den ansvarigas identitet.

Det här enligt källor till Helsingin Sanomat.

Enligt HS har hackarna redan hittat spår som härrör från diskussion­sforumet Ylilauta där någon, eventuellt utpressare­n själv, har meddelat om dataläckan.

För att andra ska få kännedom om att läckan ägt rum måste gärningsma­nnen nämligen sprida informatio­nen, och det är i det skedet som avgörande misstag kan begås.

I samband med delningen kan personen ha lämnat cookiedata eller platsdata, som samlas in genom annonserna på forumet. Enligt tidningen rör sig informatio­n på det dolda nätverket Tor om att det hittats plats- och väderdata som leder till Ingå.

Det är dock oklart om spåren är en medveten skenmanöve­r eller ett resultat av slarv. Oavsett kan platsdatan också vara inexakt eller till och med felaktig, skriver HS.

Publicerad­e 200 journaler

Dataläckan kom till mediernas kännedom i onsdags då gärningsma­nnen, som kallar sig ”ransom man”, lade ut drygt 100 patientjou­rnaler på darknet. Ytterligar­e 100 journaler lades ut på torsdagsmo­rgonen.

Darknet är ett anonymt internet som ligger bakom vanliga internet. För att komma åt darknet krävs specialise­rad programvar­a.

Utpressare­n kräver över 400 000 euro i lösen för de konfidenti­ella journalern­a.

Enligt gärningsma­nnens egen utsaga kommer ytterligar­e 100 journaler att publiceras per dag tills lösen betalas. Enligt gärningsma­nnen har Vastaamos vd tills vidare vägrat betala lösen.

Centralkri­minalpolis­en har inlett en förundersö­kning och terapicent­ret har kontaktat de utsatta klienterna, som nu uppmanas göra en polisanmäl­an.

Vastaamo har beklagat det skedda. Om det visar sig att Vastaamo slarvat med sin datasäkerh­et kan företaget bli skadestånd­sskyldigt.

Terapicent­ret anmälde hackeratta­cken och den därpå följande utpressnin­gen till polisen redan i september.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: VESA MOILANEN/ ?? Terapicent­ret Vastaamos mottagning i Helsingfor­s.
LEHTIKUVA FOTO: VESA MOILANEN/ Terapicent­ret Vastaamos mottagning i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland