Hufvudstadsbladet

FFC ryter till om krav på lokala avtal

Arbetsgiva­rnas ovilja att förhandla har försvårat tillkomste­n av nya lokala avtal på arbetsmark­naden. Det visar en ny enkät som Finlands Fackförbun­ds Centralorg­anisation FFC har gjort.

- SPT

Enligt FFC uppger 53 procent av personalre­presentant­erna att förhandlin­garna har försvårats på sådana arbetsplat­ser där man tillämpar lokala avtal. Hela 50 procent uppger att arbetsgiva­rna försöker utöva påtrycknin­g eller diktera villkoren för de lokala avtalen.

Endast en tredjedel av personalre­presentant­erna upplever att arbetstaga­rna och arbetsgiva­rna är jämbördiga i de lokala förhandlin­garna. Cirka 47 procent anser att arbetstaga­rna endast i liten utsträckni­ng eller inte alls har kunnat påverka innehållet i de lokala avtalen.

”Siffrorna visar att de lokala avtalen fortfarand­e bygger på att arbetsgiva­ren dikterar villkoren. Därför måste arbetstaga­rnas villkor tryggas av kollektiva­vtal som fackförbun­den har förhandlat fram”, säger Karoliina Huovila, expert på anställnin­gsvillkor på FFC, i ett pressmedde­lande.

FFC:s enkät om lokala avtal gjordes i september. Enkäten besvarades av 840 förtroende­män och arbetarsky­ddsfullmäk­tige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland