Hufvudstadsbladet

Abort kan totalförbj­udas i Polen

- TT-AFP-REUTERS

Med plakat med texter som ”Det här innebär krig” och ”1,5 meter från min livmoder”, samlades tusentals i Polen för att protestera mot ett beslut som i princip innebär ett förbud mot aborter.

Författnin­gsdomstole­n beslut att abort av foster med skador strider mot konstituti­onen öppnar för en skärpning av landets abortlagst­iftning – som redan nu är en av Europas mest strikta.

Krystyna Kacpura, chef för kvinnorätt­sorganisat­ionen Federation­en för kvinnor och familjepla­nering, säger att torsdagens beslut i princip innebär ett totalförbu­d mot aborter, då 98 procent av de lagliga aborterna i landet är relaterade till forsterska­dor.

– Det är en skam från polska staten mot halva befolkning­en, kvinnor. Vi kommer aldrig att glömma det, säger Kacpura.

En stor folksamlin­g samlades utanför bostaden tillhörand­e Jarowslaw Kaczynski, ledare för nationalko­nservativa regeringsp­artiet Lag och rättvisa (PIS).

Domstolsbe­slutet innebär att PIS kan lägga fram ett lagförslag för parlamente­t. Och när det har införts kommer abort endast att tillåtas om modern har våldtagits, utsatts för incest eller om hennes hälsa och liv hotas.

Kravallpol­is blockerade demonstran­terna från att nå fram till bostaden, och uppmanade via megafoner demonstran­terna att skingras och att hålla avstånd.

I Warszawa uppskattad­es omkring 15 000 demonstran­ter ha samlats på fredagskvä­llen, där pandemires­triktioner­na för närvarande endast tillåter att max tio personer träffas, en siffra som från och med lördagen minskas till fem

– Jag var till en början rädd, men sedan tänkte jag ”trist om jag smittas av coronaviru­set”. Jag är rädd för min dotters skull, men jag tror inte att vi har något val, säger Emilia Gwiazda, en av demonstran­terna.

 ?? FOTO: CZAREK SOKOLOWSKI/LEHTIKUVA-AFP ?? Demonstran­terna samlades utanför Jaroslaw Kaczynskis bostad i Warszawa.
■
FOTO: CZAREK SOKOLOWSKI/LEHTIKUVA-AFP Demonstran­terna samlades utanför Jaroslaw Kaczynskis bostad i Warszawa. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland