Hufvudstadsbladet

”NR föddes ur besvikelse­n över större havererade projekt”

Norden hoppades på en försvarsun­ion 1948. Och på en nordisk ekonomisk gemenskap 1970. Båda gångerna bidde det en vante. I stället fick vi dagens Nordiska rådet och Nordiska ministerrå­det, säger Nordenfors­karen Johan Strang. Någon person som särskilt står

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

De 87 ledamötern­a i Nordiska rådet plus ett antal ministrar skulle den här veckan ha mötts i Reykjavik till sin årliga session. Nu är stormötet inställt på grund av höstvågen av covid-19.

Nordiska rådet har ofta kritiserat­s för att inte ha blivit den allnordisk­a riksdag många har hoppats på, säger Nordenfors­karen Johan Strang vid Helsingfor­s universite­t.

– Nordiska rådet och Nordiska ministerrå­det skapades i kölvattnet av havererade projekt. I dag ser vi 1950-talet och 1970-talet som det nordiska samarbetet­s guldåldrar. På den tiden såg ingen det så. De nordiska institutio­nerna skapades i skuggan av flera misslyckan­den, för att rädda det nordiska samarbetet, säger han.

Först drömde Norden 1948 om en försvarsun­ion mellan Sverige, Norge och Danmark. I det bräckliga efterkrigs­läget kunde Finland inte ens tänka tanken att gå med.

Försvarsun­ionen skulle ha fört tre socialdemo­kratiskt ledda länder närmare varandra. Det socialdemo­kratiska svenska folkhemmet har också i övrigt varit en fyrbåk för hur också de andra nordiska länderna skulle utveckla sig, säger Johan Strang.

– Sverige var dessutom en av Europas starkaste militärmak­ter efter andra världskrig­et och hade till och med i ett skede ett atombombsp­rojekt, säger han.

Men så valde Norge sedan med knapp majoritet i Arbeiderpa­rtiet bort ett gemensamt nordiskt försvar och gick i stället med i det som sedan blev Nato. Sverige ville bevara sin neutralite­t, möjligen också av hänsyn till Finland, säger Johan Strang.

Ett bestående resultat av processen var den civila flygallian­s som i dag är de tre ländernas gemensamma flygbolag SAS.

Under 1950-talet föll också planerna på en tullunion i Norden.

– Danmark ville sälja sitt griskött, Sverige sina industripr­odukter och Norge som ansåg sig fattigt och eftersatt var snarast protektion­istiskt, så tullunione­n föll. Då blev Nordiska rådet ett slags kompensati­on för att hålla ihop Norden ändå, säger Johan Strang.

Så ledde också de kraschade Nordek-förhandlin­garna om en ekonomisk union i Norden 1970 till att man som ett slags plåster på såren grundade Nordiska ministerrå­det, säger han.

– Alla hade investerat jättemycke­t i Nordek. Mauno Koivisto och Olof Palme (dåvarande statsminis­trar) var mycket engagerade. Men det föll pladask för att Danmarks EG-medlemskap blev omöjligt för Kekkonen och Sovjetunio­nen ...

Norrmännen krångligas­t

Finland med sina Sovjethäns­yn utmålas ofta som den krångliga biten i det nordiska samarbetet. Johan Strang säger att det inte är hela bilden.

– Det är ofta norrmännen som har varit de mest skeptiska i Nordiska rådet. När man läser i gamla protokoll så är det ofta Danmark som kommer med initiative­n, Sverige som tycker att man behöver göra ”sina utredninga­r” och Norge som till sist sätter sig på tvären. Och så blir det ingenting alls.

Finländarn­a verkar snarast i rådets historia mest ha suttit tysta och kanske bara varit glada över att få vara med, säger Johan Strang.

– Eller så har de bara inte kunnat svenska ...

”Gamla Norden” klibbar kvar

Johan Strang, till vardags biträdande professor i Nordenstud­ier, forskar just nu inom ett femårigt projekt, dramatiskt kallat Norden efter historiens slut.

Sedan 1989 då Berlinmure­n föll och Sovjetunio­nen vacklade, har en föråldrad bild av Norden ”klibbat sig kvar”, säger Johan Strang. Världen hade känneteckn­ats av kalla kriget, Norden av ett arbete för fred i världen och socialdemo­krati hemma.

– Det nya Norden nu tycks mera handla om nyliberali­sm och jaktplan. Och ett Norden där valet inte står mellan Norden och Europa.

– Carl Bildt. Med sin självbiogr­afiska EU-bok Hallänning, svensk, europé (1991) var han den första ledande politiker efter andra världskrig­et som lämnade bort Norden-nivån. I Finland har Paavo Lipponen närmast varit den som har stått för en annan syn på Europa än till exempel Göran Persson i Sverige.

I finländsk politik har ”Norden” ofta fått stå för hur vi vill göra lika som Sverige gör. Ska Finland vara ett nordiskt land bör vi ha en pensionsfö­rsäkring som liknar Sveriges, har det hetat.

– Det funkar fortfarand­e så. Under den förra regeringen sade Erkki Tuomioja (SDP) att Finland ”inte är ett nordiskt land för att vi skär ner på vårt u-landsbistå­nd”. Samtidigt säger Juhana Vartiainen (Saml) att Finland ”inte är ett nordiskt land för att vi inte har lokala arbetsmark­nadsförhan­dlingar”, säger Johan Strang.

– ”Norden” blir en etikett för många olika saker. Det finns ett Tuomioja-Norden, ett Vartiainen-Norden, ett Jussi Halla-ahos Norden som är vitt, nationalis­tiskt och saknar invandrare, eller ett liberalt, progressiv­t Greta Thunbergs Norden.

– Man börjar se ”Norden” mera som en egenskap än en gemenskap. Jag oroar mig för att vi börjar se Nordiska rådet och Nordiska ministerrå­det som marknadsfö­ringsbyråe­r för det nordiska. Och inte ser det som politiska institutio­ner som smörjer det nordiska samarbetet.

Det har trots allt gett många resultat i det tysta. I skuggan av de stora nordiska haverierna kom konvention­erna om arbetsmark­nad och social omsorg till enkelt, likaså passfrihet­en, säger Johan Strang.

– Eller ta Nordpool, den gemensamma nordiska elmarknade­n. Hur kan man liksom bara öppna sina elnät åt varandra? undrar man i omvärlden. Det lyckades vi med i Norden för vår fundamenta­la tilltro till varandra och för att våra myndighete­rs direkta kontakt med varandra. Eller NMT-mobiltekni­ken där vi i Norden fick roamingen först i världen.

Sverige skärrat över stängda gränser

Sverige och Finland har länge haft en särskild relation i det nordiska samarbetet, säger Johan Strang. Norge och Danmark har inte brytt sig särskilt mycket om Finland. Norge gick sin egen väg in i Nato, Danmark tidigt in i EG, numera EU.

Coronapand­emin har nu också fått Sverige att börja omvärdera banden till sina nordiska grannlände­r, säger han.

– Sverige har nu plötsligt ställts inför ”stängda gränser” till grannlände­rna, och ”tycker dom inte om oss längre?”. Nu talar den nordiska samarbetsm­inistern Anna Hallberg (socialdemo­krat) om en ny giv för samarbete. Det är otroligt viktigt med ett engagerat Sverige.

Men myten om ”Norden” som ett fredens och det nordiska välfärdssa­mhällets unika zon i världen verkar blekna.

– Fast å andra sidan har ju Sverige och Danmark i historien världsreko­rd i antal krig med varandra. Och det har dom ju slutat med nu, säger Johan Strang.

❞ Danmark ville sälja sitt griskött, Sverige sina industripr­odukter och Norge som ansåg sig fattigt och eftersatt var snarast protektion­istiskt, så tullunione­n föll. Då blev Nordiska rådet ett slags kompensati­on för att hålla ihop Norden ändå.

Johan Strang

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? – Sverige och Finland har alltid haft en särskild relation i det nordiska samarbetet. Nu i pandemin har Sverige börjar återupptäc­ka Norden efter att grannlände­rna
■ har stängt sina gränser. ”Tycker dom inte om oss?” undrar Sverige, säger forskaren Johan Strang.
FOTO: CATA PORTIN – Sverige och Finland har alltid haft en särskild relation i det nordiska samarbetet. Nu i pandemin har Sverige börjar återupptäc­ka Norden efter att grannlände­rna ■ har stängt sina gränser. ”Tycker dom inte om oss?” undrar Sverige, säger forskaren Johan Strang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland