Hufvudstadsbladet

Vårdreform­ens särregler om samarbete mellan de tvåspråkig­a välfärdsom­rådena är bristfälli­ga

- JOHAN BÄRLUND rektor, professor HELENA BLOMBERG-KROLL prorektor, professor Svenska social- och komunalhög­skolan vid Helsingfor­s universite­t

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS

REFORMEN Christina Gestrin och Johanna Lindholm (HBL Debatt 22.10) redogör förtjänstf­ullt för vårdreform­ens konsekvens­er för de tvåspråkig­a välfärdsom­rådena. En del särproblem som det nya lagförslag­et ger upphov till förtjänar dock ännu att lyftas fram. Särskilt oroväckand­e är det att socialvård­en på många sätt fortfarand­e ges en undanskymd roll i lagförslag­et.

Svenska social- och kommunalhö­gskolan (Soc & kom) har tillsamman­s med statsveten­skapliga fakulteten vid Helsingfor­s universite­t ett riksansvar för utbildning­en av svenskkunn­iga socialarbe­tare. Soc & kom bidrar med sin sakkunskap inom utbildning­en och forskninge­n på det sociala området för alla tvåspråkig­a välfärdsom­råden. Detta faktum har glömts bort i utkastet till lagförslag­et om vårdreform­en när man infört särlösning­ar i organiseri­ngslagen för de tvåspråkig­a välfärdsom­rådena.

I organiseri­ngslagen föreslås att Västra Nylands välfärdsom­råde ska stöda den svenska tjänsteutv­ecklingen i hela landet. Lagrummet är i sin nuvarande form alltför obestämt i fråga om vad stödet innebär och borde innehålla en klar bestämmels­e om ett obligatori­skt samarbete mellan alla tvåspråkig­a välfärdsom­råden. Även finansieri­ngen av detta obligatori­ska samarbete borde regleras i lagen.

Samarbetet i fråga om tjänsteutv­ecklingen måste nämligen inkludera även övriga berörda svensksprå­kiga aktörer, inte minst de svensksprå­kiga universite­ts- och högskoleen­heterna på området. Detta är nödvändigt eftersom utveckling­en måste ha ett starkt stöd i befintliga vetenskapl­iga rön liksom kunskaper om behovsbild­en för den svensksprå­kiga befolkning­en. Universite­ts- och högskoleut­bildningar­na på svenska sammanfall­er inte heller med de tilltänkta välfärdsom­rådes- och samarbetso­mrådesgrän­serna. De svenska utbildning­sstrukture­rna är även olika på social- respektive hälsovårde­ns områden. När det gäller socialarbe­tarutbildn­ingen, den högsta utbildning­en på det sociala området, ligger riksansvar­et hos

Helsingfor­s universite­t inklusive Soc & kom.

Det är överlag viktigt att närmare bestämmels­er om forsknings-, utveckling­s- och innovation­sverksamhe­ten (FUI) i social- och hälsovårde­n ännu fogas till organiseri­ngslagen så att dess koppling till bestämmels­en om stödjandet av tjänsteutv­ecklingen på svenska tydliggörs.

Här måste man även beakta att de tvåspråkig­a välfärdsom­rådena samt Helsingfor­s stad, med mycket olika andelar svensksprå­kig befolkning, hör till olika samarbetso­mråden. Ett obligatori­skt samarbete mellan alla FUI-ansvariga nivåer, och en inkluderin­g även av existerand­e universite­tsoch högskoleen­heter på det sociala området i FUI-arbetet är en förutsättn­ing för framgångsr­ik verksamhet.

För att garantera reella förutsättn­ingar för en högkvalita­tiv utveckling av svensksprå­kig socialvård i framtiden krävs även finansieri­ngsmodelle­r som möjliggör riksomfatt­ande FUI-insatser på svenska. Samordning­en av den välfärdsom­rådesanknu­tna svensksprå­kiga FUI-verksamhet­en inom det sociala området måste samtidigt knytas till utveckling­en av de tvåspråkig­a välfärdsom­rådenas social- och hälsovårds­centraler och andra pilot- och utveckling­sprojekt.

Det genomgåend­e draget i reformen är att socialvård­en alltså har en nedtonad roll, vilket väcker oro. Det är positivt att den medicinska utbildning­ens och universite­tssjukhuse­ns centrala roll och nödvändigh­eten av deras representa­tion i centrala beslutade organ har beaktats efter utlåtander­undan. Till exempel gällande socialarbe­tarutbildn­ingen har ändå inte samma kompletter­ing skett och inte heller har det på lagnivå skrivits in att nationalsp­råksnämnde­rna ska höra och samarbeta med universite­ten och högskolorn­a.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland