Hufvudstadsbladet

Låsta avfallskär­l inverkar knappast på uppkomsten av avfall

- ROLF MATTSSON forsknings­professor emeritus, Esbo

AVFALL Det börjar finnas alltför många exempel på att våra beslutsfat­tare med dumt (eller extremt dumt) handlande påtvingar oss medborgare till synes små, men efterhand irriterand­e otrevlighe­ter. Beslut som dessutom inte har visat sig innehålla något positivt. Till exempel att vrida klockvisar­na fram och tillbaka (1981). Införandet av parkerings­skiva (1990) som gjorde att bilister, som aldrig fått böter för parkerings­brott, nu började få böter i ett för parkerings­övervakarn­as lukrativa spel med plastbrick­orna (Otroligt: Tiden på plastbrick­an måste vara hel eller halvtimme (sic!), brickans färg och form var obligatori­sk och så vidare – annars blev det böter.). År 2010 kom skandalen med FPA-taxina där bland annat många patienter fick betala extra på grund av FPA:s felaktiga informatio­n och 2016 fick vi den omöjliga taxireform­en.

Alla dessa beslut måste anses dumma. Men det extremt dummaste föddes i januari 2011. Då sattes lås på avfallskär­len! Följderna var självklara (men inte för beslutsfat­tarna!). I Dalsbruks hamn satte bland annat båtförarna och turisterna sina soppåsar utanför avfallskär­len. Sedan kom kråkorna och sjöfåglarn­a och hade sönder påsarna och vinden spred sedan avfallet vida omkring.

Alla behöriga tillsändes en nyckel fick vi läsa. Jag fick per post en nyckel som jag kunde öppna kärlet med, men efter en tid fick jag inte upp låset med nyckeln; smuts i nyckelhåle­t? Men det fanns ju andra platser med olåsta kärl så jag brydde mig inte om det. Men förra året försökte jag på nytt; det började bli ont om olåsta kärl. Jag ringde Rouskis Oy och fick först nu vetskap om att låsen hade bytts ut varefter jag returnerad­e min nyckel per post och bad om en ny. Per telefon fick jag veta att nyckeln inte kan sändas per post av skäl som var litet svårförkla­rliga (?), det gällde bland annat säkerhetss­käl och jag blev lovad direktiv per post. Posten hämtade sedan

ett fyrsidigt brev med direktiven: Hämta nyckeln i Åbo eller ge fullmakt åt bemyndigad person efter att via e-post eller telefon på förhand konsultera vår kundtjänst och så vidare. Efter att dessutom ha läst att ”för en försvunnen nyckel debiteras 67,50 euro” beslöt jag att avstå från nyckeln. Rouskis tillkännag­av ju, att efter det att avfallskär­len låstes, satte folk 60 procent mindre avfall i kärlen (Dalsbruk)! Resultatet skulle ju bli ännu bättre om färre nycklar utdelades.

Jag har talat med personer som varit i nära kontakt med problemati­ken kring organisati­on av avfallshan­teringen. Deras åsikt har varit att låsta kärl inte är nödvändiga i sammanhang­et. Låsta avfallskär­l kan knappast inverka på uppkomsten av avfall (lika litet som vridandet av klockvisar­na kan inverka på solens upp- och nedgång). Vi har alltså en konstant mängd avfall och det skall finnas tillräckli­gt tillgängli­ga kärl för avfallshan­teringen. Om så är, vad är då problemet? Vilka är de ”objudna gästerna” som sätter sitt avfall i våra kärl och tvingar oss att som motåtgärd

överväga införande av kamerabeva­kning, låsta avfallskär­l och dylikt. Och om en sådan objuden gäst blir fast för att ha kastat sin avfallspås­e i ett avfallskär­l, hur skall hen bli bestraffad? Detta är visst problemet.

Det är klart att en fri företagare får sälja sin produkt till ett pris utan övre gräns då ju ingen kan tvingas att köpa den. Men produkter där medborgare­n inte har något val såsom posten, elektricit­eten, låsta avfallskär­l och till och med parkerings­övervaknin­g borde inte få bolagisera­s. Följderna har vi nu sett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland