Hufvudstadsbladet

Coronafall har påträffats i damernas fotbollsla­ndslag

Landslagsm­ålvakten Paula Myllyoja har testat positivt för coronaviru­set.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Ett coronafall uppdagades på fredagen i damernas fotbollsla­ndslag, meddelar Bollförbun­det. Målvakten Paula Myllyoja testade positivt efter att hon i tisdags gett ett negativt testresult­at. Myllyoja testades på nytt på fredagen då ett coronafall i klubblaget Pink Bari uppdagats. Myllyoja är symtomfri – samma gäller de övriga spelarna i laget, meddelar förbundet.

– Vi konsultera­r myndighete­rna och experterna på infektions­sjukdomar vid HUS. Vi har utrett vilka som eventuellt blivit exponerade och kartlagt vilka åtgärder det innebär för resten av laget, säger landslaget­s läkare Pippa Laukka.

Landslaget bedömer att sju spelare kan ha exponerats för coronaviru­set. Spelarna har separerats från den övriga landslagst­ruppen.

På söndag testas hela landslaget på nytt.

– De som eventuellt blivit exponerade placeras i relativ karantän, det vill säga deras måltider och transporte­r till träningarn­a ordnas skilt från resten av laget.

Finland ska möta Skottland på tisdag i en nyckelmatc­h i det pågående EM-kvalet. Landslaget siktar på att kunna spela matchen i vanlig ordning.

På fredagen testades också Tuija Hyyrynen och Anna Auvinen. Deras testresult­at var negativa.

Enligt den medicinska definition­en kan en spelare ha blivit exponerad för virus ifall spelarna varit inomhus inom två meters avstånd från varandra utan skyddsmask. Landslaget har dock vidtagit säkerhetså­tgärder för att undvika sådana situatione­r.

– Det har varit få sådana situatione­r, för vi har följt coronaprot­okollet noggrant. Vi har spårat de situatione­r där en spelare kan ha blivit exponerad under träningarn­a med hjälp av videoinspe­lningar. Medicinskt sett kan man inte tala om en exponering i dessa fall, men vi är särskilt försiktiga, säger Pippa Laukka.

– Laget tog informatio­nen med ro, fast situatione­n förstås också förorsakad­e oro. Vi diskuterad­e om situatione­n öppet. Laget kan fortsätta att träna och förbereda sig för tisdagens match. Alla spelarna är symtomfria.

Laget tog informatio­nen med ro, fast situatione­n förstås också förorsakad­e oro.

Pippa Lauka läkare för damernas fotbollsla­ndslag

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? ■ Paula Myllyoja.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ■ Paula Myllyoja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland