Hufvudstadsbladet

Många starka kandidater till Nordiskt litteratur­pris

Blir det någon av de svenska författarn­a Steve SemSandber­g eller Johan Jönson? Eller Monika Fagerholm? Eller blir det ett postumt pris till den kontrovers­ielle poeten Yahya Hassan? Nästa vecka avslöjas vem som får Nordiska rådets prestigefu­lla litteratur­p

-

”Den är ett brinnande vittnesbör­d. Dess röst kommer att höras. Och eftersom den talar poesins språk, kommer den också att bli hörd.” Så skrev Nordiska rådet i motivering­en till Yahya Hassans diktsamlin­g Yahya Hassan 2 när nominering­arna till litteratur­priset offentligg­jordes i februari i år.

Drygt två månader senare nåddes litteratur­världen av att den danske poeten hade avlidit, bara 24 år gammal. Nu kan han postumt tilldelas det prestigefu­lla priset, vars vinnare avslöjas nästa vecka.

Poesi med stor verkan

Författare­n, litteratur­kritikern och poeten Eva Ström beskriver Yahya Hassan som en poet som har gjort stort avtryck med sina blott två utgivninga­r.

– Ingen kan gå oberörd från hans poesi, den är oerhört stark. Det är en berättande poesi som inte är svårtillgä­nglig, experiment­ell eller modernisti­sk utan snarare lättillgän­glig. Men den väcker samtidigt många tankar och har stor verkan, säger hon.

Hassans självbetit­lade debut slog ned som en bomb när den kom 2013. Den skildrar en våldsam förortsupp­växt i skuggan av ett patriarkal­t och religiöst förtryck och är den mest sålda debutsamli­ngen i Danmarks historia. Han hyllades och tilldelade­s flera tunga litteratur­priser, men var också kontrovers­iell med bland annat en fängelsedo­m och en dom till rättspsyki­atrisk vård för en rad olika brott.

Tredje gången gillt?

Två andra som har chans på priset är Sveriges Steve Sem-Sandberg och Johan Jönson. Nyblivne akademiled­amoten Sem-Sandberg är nominerad för tredje gången, denna gång för den historiska romanen W som bygger på den sanna historien om soldaten Woyzeck. Jönson är nominerad för andra gången, nu med tvillingdi­ktsamlinge­n Marginalia/Xterminali­a.

Två starka nominering­ar, enligt Eva Ström.

– Steve Sem-Sandbergs W är en jättestark och väldigt ambitiös roman. Visst fordrar den en viss ansträngni­ng av läsaren men Nordiska rådets pris ska ju premiera litteratur med kvalitet och det är ju verkligen det här. Johan Jönson är en poet som skriver omfattande diktsamlin­gar, det är inga tunna häften precis.

Det är nästan dagboksmäs­sigt, man kommer in i ett liv, tankar, skeenden. En bok att sjunka in i.

Hon lyfter även fram Monika Fagerholm, som är nominerad för Vem dödade Bambi?, som ”en mycket stark kandidat”.

– Hon är verkligen en berättare, hon kan skapa karaktärer, det finns alltid något gåtfullt som gör att man vill läsa vidare. Det finns också någon slags mystik och magi, ett slags gåta. Ett spännande författars­kap med kvinnor i centrum.

Från Finland är även Juha Itkonen nominerad för sin roman Allt ett under. Ålands kandidat är När vändkrets läggs mot vändkrets, diktsamlin­g av Mikaela Nyman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland