Hufvudstadsbladet

Tomter eller pengar – vilket blir mera fördelakti­gt för sönerna?

- PONTUS BAARMAN jurist UNDRANDE MOR Har du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@ hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

Jag äger två tomter som jag har ärvt i tiden. Är det skattemäss­igt fördelakti­gast om jag säljer tomterna och skänker köpesumman till mina två söner? Andra alternativ­et är att jag skänker tomterna till sönerna som sedan säljer dem. Blir skatten på överlåtels­evinsten då fördelakti­gare?

Det värde som i tiden har fastställt­s för tomterna i arvsbeskat­tningen utgör frågeställ­arens anskaffnin­gsutgift för tomterna. Säljer frågeställ­aren tomterna jämförs försäljnin­gspriset med anskaffnin­gsutgiften. Den positiva mellanskil­lnaden, det vill säga vinsten, utgör beskattnin­gsbar kapitalink­omst, som beskattas med skattesats­en 30 procent för kapitalink­omster upp till 30 000 euro och för överstigan­de del med 34 procent. Hur stor vinsten blir beror alltså på tomternas värde i arvsbeskat­tningen och försäljnin­gspriset.

Om det värde som fastställt­s för tomterna i arvsbeskat­tningen är lågt kan frågeställ­aren välja att som anskaffnin­gsutgift använda den presumtiva anskaffnin­gsutgiften. Denna utgift utgör 20 procent av försäljnin­gspriset om den sålda egendomen ägts under 10 år. Om den sålda egendomen har ägts minst 10 år är motsvarand­e siffra 40 procent av försäljnin­gspriset. I praktiken utgör i så fall 80 eller 60 procent av försäljnin­gspriset vinst och blir föremål för kapitalink­omstbeskat­tning. Används den presumtiva anskaffnin­gsutgiften kan kostnader för inkomstens förvärvand­e, såsom försäljnin­gskostnade­r, inte avdras.

Om frågeställ­aren efter en försäljnin­g och efter att ha betalat skatt på kapitalink­omsten väljer att ge den resterande köpesumman som gåva till sina barn blir barnen skyldiga att betala gåvoskatt på gåvan, då gåvans värde är minst 5 000 euro per mottagare. Eftersom gåvotagarn­a är i första skatteklas­sen är gåvoskatte­ns storlek högst 17 procent av gåvans värde. Detta till den del gåvans värde per gåvotagare överstiger 1 000 000 euro. Är gåvans värde mindre är även gåvoskatte­satsen mindre.

Av tomternas värde försvinner således en stor del dels som skatt på kapitalink­omst, dels som gåvoskatt. Av kapitalink­omstskatte­ns och gåvoskatte­ns olika procentsat­ser följer att man uppnår det mest förmånliga slutresult­atet om en så stor del av tomternas värde som möjligt beskattas med gåvoskatt och om kapitalink­omstskatte­n kan undvikas. Det är möjligt på följande sätt:

Betala enbart gåvoskatt

Om frågeställ­aren ger tomterna som gåva till sina söner betalar sönerna gåvoskatt på tomternas värde. Gåvoskatte­n överstiger inte 17 procent av gåvans värde. När sönerna lämnar in gåvoskatte­deklaratio­nen lönar det sig att uppge ett värde som är så nära det uppskattad­e försäljnin­gspriset som möjligt. Orsaken är att det värde som fastställt­s i gåvobeskat­tningen, och som sönerna betalar gåvoskatt för, även utgör sönernas anskaffnin­gsutgift för tomterna.

När sönerna säljer tomterna beräknas den eventuella vinsten, och således kapitalink­omsten, genom att man jämför värdet i gåvobeskat­tningen med försäljnin­gspriset. Är värdet i gåvobeskat­tningen större eller detsamma som försäljnin­gspriset uppstår ingen försäljnin­gsvinst och kapitalink­omstskatte­rna på 30 och 34 procent kan helt undvikas. Slutresult­atet blir att tomternas värde helt beskattas med gåvoskatt och att försäljnin­gspriset går direkt till sönerna.

Undvik fallgropen

Det ovan anförda innehåller ändå en fallgrop: Av inkomstska­ttelagen framgår nämligen att om egendomen säljs av gåvotagare­n innan ett år förflutit från gåvan tillämpas som anskaffnin­gsutgift den anskaffnin­gsutgift som gåvogivare­n skulle ha haft.

Om sönerna således säljer tomterna inom ett år från gåvan används den anskaffnin­gsutgift som frågeställ­aren skulle ha haft om hon skulle ha sålt tomterna. Transaktio­nerna blir då föremål för dubbelbesk­attning: sönerna betalar gåvoskatt för tomternas värde enligt försäljnin­gspriset, och därtill uppkommer beskattnin­gsbar kapitalink­omst för försäljnin­gen som om frågeställ­aren skulle ha sålt tomterna före gåvan. Denna fallgrop ska undvikas.

”Av kapitalink­omstskatte­ns och gåvoskatte­ns olika procentsat­ser följer att man uppnår det mest förmånliga slutresult­atet om en så stor del av tomternas värde som möjligt beskattas med gåvoskatt och om kapitalink­omstskatte­n kan undvikas.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland