Hufvudstadsbladet

Orkanens öga

- LARS SÖDERFJELL aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

Helsingfor­sbörsen hade svårt att hitta fotfäste i rapportsäs­ongen, och marknaden letade sig gradvis nedåt under veckan. En stor del av investerar­nas tveksamhet är nog hänförlig till en allmän konjunktur­oro, snarare än vad företagen presterat under föregående kvartal.

Kortsiktig­t är utfallet av förhandlin­garna i USA:s kongress om ett nytt stimulansp­aket den enskilt viktigaste drivkrafte­n för aktiemarkn­aderna. Tiden börjar nu rinna ut för att nå en kompromiss före presidentv­alet. Nu spelar kanske inte några veckors fördröjnin­g någon större roll, men om vi lägger in ett osäkert utfall av valet i beräkninga­rna finns en risk för att en lösning kan dra ut på tiden ytterligar­e. Och det vore definitivt inte bra, vare sig för efterfråga­n eller för aktier.

Ännu ett orosmoln är att smittsprid­ningen i Europa tar fart igen. Det verkar som om politikern­a i det längsta försöker undvika drastiska nedstängni­ngar av det slag vi såg under våren, men de begränsnin­gar som nu införs på flera håll kan göra att återhämtni­ngen fördröjs några månader till. Adderar vi också ett sista(?) försök att få till ett brexitavta­l, med åtföljande förhandlin­gsutspel, så finns det gott om anledninga­r för investerar­na att stanna på sidlinjern­a.

Vi befinner oss i orkanens öga vad gäller bolagsrapp­orterna, där kulmen nås nästa vecka. Utfallen hittills är klart bättre än väntat – åtminstone när det gäller resultaten. Rörelseres­ultaten har i genomsnitt varit 13 procent bättre än väntat, trots att intäkterna varit i linje med estimaten. Marginaler­na har alltså varit betydligt högre än vad analytiker­na har räknat med.

Mottagande­t hos investerar­na har varit blandat, med en tydlig dragning mot det negativa.

Av de rapportera­nde bolagen är det bara Neste och Nordea som lyckats stiga under veckan. Stora Enso, Kone och Cargotec svarade för de största nedgångarn­a. Elisa fortsatte nedåt i spåren av förra veckans rapport och fick sällskap av Telia – trots ett starkt resultat från det sistnämnda bolaget.

Nordea lyckades än en gång överträffa förväntnin­garna med god marginal. Högre intäkter, lägre kostnader och obefintlig­a kreditförl­uster var ett vinnande recept. Dessutom upprepar banken att man har för avsikt att betala ut vinstutdel­ningen för 2019 så snart det blir möjligt. Värderinge­n är inte speciellt krävande – aktien värderas till cirka 85 procent av eget kapital – så om marknaden får förtroende att avkastning­en kan hållas på eller över 10 procent bör det finnas mer potential i aktien.

Stora Ensos fall efter rapporten får skrivas på kommunikat­ionskontot. Resultatet i sig var klart bättre än analytiker­na hade räknat med, men försiktiga utsikter på kort sikt och otydlig kommunikat­ion kring hur skogsinneh­aven värderats fick aktien på fall. Här har bolaget en chans till bättring redan 11 november, då man håller en virtuell kapitalmar­knadsdag.

Kommande vecka bjuder på ytterligar­e ett antal intressant­a rapporter. I mina ögon är Metso Outotec, Fortum och Nokia de som har störst potential att leda till stora kursrörels­er.

Återstår att se om motvinden från covid-19 och politiken också avtar.

"Av de rapportera­nde bolagen är det bara Neste och Nordea som lyckats stiga under veckan."

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland