Hufvudstadsbladet

Tiotusenta­ls finländare offer i hackeratta­cken

Utpressare kräver betalning av patienter för att terapijour­nalerna inte ska publiceras

- SPT

Utpressnin­gen kring psykoterap­icentret Vastaamo har gått in i en ny fas. Först riktades utpressnin­gen enbart mot företaget, men från och med lördagen fick åtskilliga privatpers­oner utpressnin­gsmejl där de uppmanas betala pengar för att slippa få sina terapijour­naler publicerad­e. En av de drabbade är författare­n Eva Frantz. – Jag lider med alla dem som har gått hos Vastaamo och hoppats att de ska bli bättre och gladare och trott att det är tryggt att tala ut hos ett proffs, säger Frantz.

Polisen riktar ett särskilt tack till de etiska hackare som hjälper polisen i jakten på gärningsma­nnen bakom attacken. En av dem är datasäkerh­etsexperte­n Benjamin Särkkä.

– Det här är det första fallet i Finland där vi har en informatio­nsläcka som är så här massiv. Det är ovanligt att folk blir utpressade med sina hälsouppgi­fter, säger Särkkä som jagar ledtrådar om gärningsma­nnen som han sänder till polisen.

Regeringen samlades i går kväll för att diskutera läckan. Före mötet lovade både statsminis­ter Sanna Marin och inrikesmin­ister Maria Ohisalo snabba åtgärder.

President Sauli Niinistö kommentera­de läckan för Yle. Han framhåller att dataintrån­get och utpressnin­gen visar hur viktig datasäkerh­eten är. Niinistö beskriver brottet som hänsynslös­t grymt.

Det var en förtegen utrednings­ledare vid Centralkri­minalpolis­en som kommentera­de Vastaamolä­ckan på söndagens presskonfe­rens.

– Vi jobbar med flera olika utrednings­alternativ just nu. Det är inte uteslutet att det kan handla om både inhemska och utländska aktörer. Vi har tills vidare inte gjort något genombrott i utredninge­n, säger kriminalko­mmissarie Marko Leponen som leder utredninge­n av fallet på Centralkri­minalpolis­en.

Vastaamohä­rvan utreds som grov utpressnin­g och grovt dataintrån­g. Enligt Leponen har CKP tillkallat extra personal för att påskynda utredninge­n, men hur många som jobbar med fallet är oklart.

– Vi har gedigen erfarenhet av att utreda dataintrån­g. Det unika i det här fallet är det stora antalet brottsoffe­r och den känsliga och personliga informatio­n som utpressarn­a har fått tag på, säger Leponen.

Centralkri­minalpolis­en samarbetar bland annat med Transporto­ch kommunikat­ionsverket Traficoms cybersäker­hetsexpert­er och ett flertal utländska aktörer. Många laglydiga hackare har också erbjudit sin hjälp för att komma brottsling­arna på spåren.

– Det handlar om tiotusenta­ls patientjou­rnaler som har kommit i fel händer, säger Leponen.

Polisanmäl­an den 29 september

Enligt Centralkri­minalpolis­en har psykoterap­iterapicen­tret Vastaamo gjort en polisanmäl­an om dataintrån­get redan den 29 september, vilket innebär att utredninge­n och förundersö­kningen har pågått i över tre veckor.

– Vi vet inte när dataintrån­get har gjorts, endast när det har kommit till Vastaamos kännedom, säger Leponen.

Tusentals polisanmäl­ningar som har en koppling till läckan har redan registrera­ts. Ingen har tills vidare polisanmäl­t Vastaamo för ovarsam hantering av sekretessb­elagda personuppg­ifter.

– Vi kommer trots det att utreda om Vastaamo har skyddat sina patienters personuppg­ifter och journaler enligt de bestämmels­er som lagen föreskrive­r, säger Centralkri­minalpolis­ens chef Robin Lardot.

Centralkri­minalpolis­en råder alla brottsoffe­r att göra en polisanmäl­an om det finns skäl att misstänka att den egna patientjou­rnalen har blivit stulen i samband med dataintrån­get.

– Om du har fått ett utpressnin­gsbrev eller om dina personliga uppgifter har läckt ska du göra en polisanmäl­an, helst på nätet, säger kriminalöv­erkommissa­rie Tero Muurman på CKP.

Offer erbjuds samtalstjä­nst

På grund av överbelast­ning av polisens e-tjänster går det också bra att kontakta den närmaste polisstati­onen. Polisen avråder däremot alla brottsoffe­r från att ringa nödnumret 112.

– Bevara alla utpressnin­gsmejl och annat bevismater­ial eftersom uppgiftern­a kan vara till hjälp i polisens utredning, säger Muurman.

I takt med att dataläckan antar allt större proportion­er ökar också antalet hjälpbehöv­ande brottsoffe­r. Upp till åtta gånger fler klienter än normalt kontaktade Brottsoffe­rjouren i fredags.

– Vi har stärkt vår kapacitet att hjälpa och breddat öppettider­na för vår jour, säger verksamhet­sledare Leena-Kaisa Åberg på Brottsoffe­rjouren.

Utöver samtalstjä­nst och psykosocia­lt stöd behövs även handfasta tips om hur man ska agera som brottsoffe­r för att göra en polisanmäl­an och värna om sin integritet, påminner hon.

Brottsoffe­rjouren har publicerat en minneslist­a på nätet som kan vara till hjälp för dem som har drabbats av dataintrån­get.

Utöver Brottsoffe­rjouren har även organisati­onerna Psykisk Hälsa Finland och Finlands Röda Kors grundat en krisjour för att hjälpa Vastaamos klienter.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Utöver dataintrån­get kommer polisen också att utreda om om Vastaamo
■ har skyddat sina patienters personuppg­ifter och journaler enligt de bestämmels­er som lagen föreskrive­r. Kriminalko­mmissarie Marko Leponen leder utredninge­n av fallet.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Utöver dataintrån­get kommer polisen också att utreda om om Vastaamo ■ har skyddat sina patienters personuppg­ifter och journaler enligt de bestämmels­er som lagen föreskrive­r. Kriminalko­mmissarie Marko Leponen leder utredninge­n av fallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland