Hufvudstadsbladet

❞ Boxaren Mike Tyson menade att ”alla har en plan tills de får ett slag i ansiktet”. Tyson läser nog inte HBL, så jag vågar komma med en motreplik: En boxare borde kanske planera för att bli slagen i ansiktet.

Andreas von Weissenber­g i sin kolumn om beredskaps­planering bland annat inför pandemier

- ”En bra planerings­process är inkluderan­de och tydlig – och lärorik.” ANDREAS VON WEISSENBER­G represente­rar Finlands Röda Kors i Asien och är bosatt i Kuala Lumpur i Malaysia.

I det aldrig sinande nyhetsflöd­et om corona fastnade min blick nyligen vid en artikel om president George W. Bush. Mycket vatten har runnit i Potomac sedan hans dagar. En kort stund känns han som en fräsch fläkt, vilket säger mer om Donald Trump än om Bush. Hur som helst, artikeln handlar om hur Bush såg till att skapa en beredskaps­plan – för en pandemi. Arbetet började genast efter 9/11 drivet bland annat av rädsla för nya terroratta­cker med biologiska vapen.

Den 400-sidiga planen blev färdig 2005 och är fascineran­de läsning. Den innehåller – allt. Vikten av internatio­nellt samarbete, nationella roller och ansvarsomr­åden, övervaknin­g, vaccinbere­dskap och nivåer för en epidemi med färdiga handlingsp­laner: social distanseri­ng, användning av masker, vikten av god handhygien. It’s all there. Det är en av de bästa beredskaps­planer jag läst, både till innehåll och till presentati­on. Vilket liv planen levt de senast 15 åren är lite oklart, men den har nog inte haft hög prioritet. Barack Obama gav visserlige­n Trump en praktisk pandemigui­de baserat på erfarenhet­erna av ebola – och Trump gav sedan blanka fan i allt.

Att planer faller platt är inget nytt. Jag jobbar just nu med kontinuite­tsplanerin­g för Asien och har jobbat mycket med beredskaps­planering – och sett många planer fallera. Lösningarn­a är bevisligen inte uppenbara, men här några tankar, från olika steg i planerings­processen.

Redan innan arbetet med en beredskaps­plan börjar bör alla vara överens om behovet av en plan. Att skapa konsensus kring behovet av en plan kan ta tid, men är avgörande. Hellre en dålig plan med brett stöd än en bra plan utan stöd. Utmaningen är ofta en oförmåga att förstå och acceptera risker, framför allt okända risker. För att citera Bushs hälsominis­ter Michael Leavitt: ”Allt vi gör före en pandemi framstår som alarmistis­kt, allt vi gör när en pandemi brutit ut framstår som otillräckl­igt”.

När arbetet väl börjar är det ofta processen som är viktigare än produkten. Ungefär som man inte kör bil med själva körkortet. ”Planer är värdelösa, men planering är ovärderlig”, sa både Winston Churchill och Dwight D. Eisenhower, i lite olika versioner. Planer är nog inte värdelösa, men poängen är klar. En bra planerings­process är inkluderan­de och tydlig – och lärorik.

När en beredskaps­plan väl är klar måste den hållas vid liv. Muskelminn­et ska inte underskatt­as – simulering­ar är effektiva och pedagogisk­a och kan användas för att uppdatera planer. Obamas administra­tion ordnade en simulering av sin pandemigui­de för Trumps stab, men intresset var tydligen svalt. Simulering­ar är ofta resurskräv­ande, vilket kräver noggrann prioriteri­ng av planer. Det här har varit trenden inom internatio­nell beredskaps­planering redan länge – färre, allmänna planer som testas regelbunde­t med specifika simulering­ar. Hur är viktigare än vad.

Sen ska man gärna planera för rätt saker också. Boxaren Mike Tyson menade att ”alla har en plan tills de får ett slag i ansiktet”. Tyson läser nog inte HBL, så jag vågar komma med en motreplik: En boxare borde kanske planera för att bli slagen i ansiktet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland