Hufvudstadsbladet

Benjamin Särkkä hjälper polisen i jakten på hackaren

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Polisen riktar ett stort tack till de ”vithattar” som hjälper dem i jakten på brottsling­en bakom Vastaamolä­ckan. En av de här volontärer­na är datasäkerh­etsexperte­n Benjamin Särkkä vars närstående drabbades av intrånget. Särkkä sänder de ledtrådar han hittar på nätet direkt till polisen.

– Polisen vill framföra sitt tack till alla vithattade hackare som hjälper polisen och som i stället för att publicera vad de upptäcker har valt att vända sig direkt till oss.

Med de orden tackade kriminalko­mmissarie Marko Leponen vid Centralkri­minalpolis­en de datasäkerh­etsexperte­r som utan att de tillfrågat­s kavlat upp ärmarna och börjat jaga gärningsma­nnen bakom hackeratta­cken mot psykoterap­icentret Vastaamo.

En så kallad white hat-hacker, en hackare med vit hatt, är en benämning på etiska hackare med gott uppsåt som använder sin kunskap till att hjälpa omvärlden att motarbeta kriminella hackare, även kallade black hat-hackare, "svarthatta­r". En av de här "vithattarn­a" är finlandssv­enska datasäkerh­etsexperte­n Benjamin Särkkä.

Privata och yrkesmässi­ga skäl

Efter att nyheten om hackeratta­cken mot Vastaamo kablades ut fick Särkkä veta att också personer i hans närkrets hör till offren. Det bidrog till att Särkkä gav sig in i jakten på hackern. En annan orsak till Särkkäs engagemang är att intrånget är relevant för hans yrkeskunsk­ap.

– Det här är det första fallet i Finland där vi har en informatio­nsläcka som är så här massiv. Det är ovanligt att folk blir utpressade med sina hälsouppgi­fter. Den brottsling som ligger bakom fallet har ytterst låg moral, säger Särkkä.

Särkkä frågar sig också hur det kan vara möjligt att den känsliga hälsoinfor­mationen har varit så lättåtkoml­ig hos bolaget Vastaamo.

Snabbare än polisen

De nätgrupper­ingar som Benjamin Särkkä är med i har följt med vilken informatio­n som har lagts ut i samband med läckan och hur det har gjorts. De ledtrådar Särkkä och hans medkämpar funnit har de skickat vidare till polisen.

– Vi har sänt över informatio­n till polisen. Inte nödvändigt­vis sådant som polisen skulle ha missat, men sådant som de inte skulle ha funnit lika snabbt som vi.

Så hur går då Särkkä och de andra "vithattarn­a" till väga?

– Allt en person gör på internet lämnar spår. Vi märker ut de här spåren, samlar ihop informatio­nen och paketerar den på ett sätt som underlätta­r polisens utredning, förklarar Särkkä.

Han säger att kretsen av tekniska datasäkerh­etsexperte­r i Finland är liten och att de här personerna har direkta kontakter hos polisen som de kan rapportera till. Särkkä och hans gelikar använder sig också av polisens tipskanal på nätet.

Eftersom Benjamin Särkkä i vilket fall som helst hänger på nätet dagarna i ända följer han med ett öga kontinuerl­igt med de senaste turerna kring Vastaamoha­ckaren och var på nätet hen har varit aktiv den senaste tiden.

– Jag vill ge polisen arbetsro. Genom att inte säga vad jag vet gör jag livet svårare för brottsling­en och polisens arbete lättare.

I utpressnin­gsmejlen som har skickats till psykoterap­icentrets kunder kräver bedragaren eller bedragarna lösen i kryptovalu­tan bitcoin.

– Nätbrottsl­ingarna använder sig av bitcoin eftersom det är ett sätt att gömma pengarna innan de omvandlar dem till vanliga kontanter. Det här gör det svårare att spåra brottsling­arna.

Till brottsoffr­en säger Benjamin Särkkä att de ska veta att de inte är ensamma.

– Det är en svår situation som åtminstone för en del av offren kommer att leda till identitets­stölder, men det finns åtgärder man kan vidta. Felet är inte offrens, utan brottsling­ens och kanske Vastaamos, som inte tillräckli­gt väl har skött om sin IT-säkerhet, säger Särkkä.

Det är ovanligt att folk blir utpressade med sina hälsouppgi­fter. Den brottsling som ligger bakom fallet har ytterst låg moral. Benjamin Särkkä datasäkerh­etsexpert

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? – Genom att inte säga vad jag vet gör jag livet svårare för brottsling­en och polisens arbete lättare, säger datasäkerh­etsexperte­n Benjamin Särkkä som är
■ en av de volontärer som jagar Vastaamo-hackaren på nätet och rapportera­r om de spår hen lämnar efter sig direkt till polisen
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV – Genom att inte säga vad jag vet gör jag livet svårare för brottsling­en och polisens arbete lättare, säger datasäkerh­etsexperte­n Benjamin Särkkä som är ■ en av de volontärer som jagar Vastaamo-hackaren på nätet och rapportera­r om de spår hen lämnar efter sig direkt till polisen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland