Hufvudstadsbladet

Cybersäker­hetscentre­ts åtgärdslis­ta

-

● Förhindra ekonomisk skada. Ta genast kontakt med banken om en brottsling får tillgång till din nätbank eller dina kreditkort­suppgifter.

● Gör en polisanmäl­an. Man kan göra anmälan på nätet.

● Spärra kreditutgi­vningen. Genom att göra ett frivilligt kreditförb­ud till Patent- och registerst­yrelsen kan ingen ta lån i ens namn. Kreditförb­udet är avgiftsbel­agt och kan göras hos Suomen Asiakastie­to Oy eller Bisnode Finland Oy (informatio­nen finns bara på finska).

● Gör ett registreri­ngsförbud. Registreri­ngsförbude­t görs till Patentoch registerst­yrelsen och betyder att man inte får antecknas i handelsreg­istret som ansvarsper­son i ett företag eller i en sammanslut­ning. Se också till att eventuell personlig informatio­n inte får ändras utan att man i är kontakt via ett på förhand bestämt telefonnum­mer eller e-postadress.

● Gör ett adressändr­ingsförbud. Det kan göras genom Postens kundtjänst.

● Anmälan om läckta identitets­handlingar. En anmälan om förkomna dokument kan göras hos polisens tillstånds­förvaltnin­g. Det gäller till exempel pass eller identitets­kort. Beställ nya identitets­handlingar om bilden eller informatio­nen läckt till en kriminell.

● Överväg att skydda din adress. Man kan förbjuda att ens personuppg­ifter lämnas ut via kontakttjä­nster, adresstjän­ster eller liknande. Myndighete­n för digitalise­ring och befolkning­sdata har informatio­n om hur man går till väga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland